- a) Müsabaka ve seyir alanlarında sağlık ve güvenliğe,
- b) Müsabakanın yapılacağı yerde konuk takım seyircilerine bağımsız bir bölüm ayırmak ve taraftarlar arasında temas olmamasını sağlamaya yönelik olarak, ilgili spor federasyonları ve uluslararası spor federasyonları tarafından belirlenen önlemleri almakla yükümlüdür.
Spor şiddet ve sporda siyaset
Prof. Dr. Yüksel Gürüz
SPORDA ŞİDDET VE DÜZENSİZLİĞİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN
Kanun Numarası : 6222
Kabul Tarihi : 31/3/2011
Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 14/4/2011 Sayı : 27905
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 50
Bu Kanunun amacı; müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında spor alanları ile bunların çevresinde, taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yerlerde veya müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergâhlarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesini amaçlar ve bu Kanun; müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında, spor alanları ile bunların çevresinde, taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yerlerde veya müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergâhlarında, takımların kamp yaptığı yerlerde uygulanacak güvenlik önlemlerini, şike, teşvik primi ve diğer yasak fiil ve davranışları, bunlara uygulanacak yaptırımları, spor kulüplerinin, spor kulübü yöneticilerinin, sporcularının ve diğer görevlilerinin, genel kolluk veya özel güvenlik görevlilerinin, hakemlerin, taraftarların, taraftar derneklerinin, taraftar temsilcilerinin, spor federasyonlarının, yazılı veya görsel ya da işitsel kitle iletişim kuruluşları ile mensuplarının ve diğer ilgili kişi ve kurumların spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin hususlardaki görev ve sorumluluklarını kapsar.
Bu Kanunun uygulanmasında; Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren federasyonları, bağımsız spor federasyonlarını ve Türkiye Futbol Federasyonu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Her il ve ilçelerde oluşturulan spor güvenlik kurullarını, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan ilgili birimleri gerekli şekilde görevlendirmiştir.
Maçlardaki düzeni bozan davranışlar, görüntüler ve mikro film ekibi kayıtları dışında Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Temsilciler kurulunun görevlendirdiği yüksek eğitimli ve liyakatli kişilerden seçilen Temsilcilerin, organizasyonda görevli hakem ve gözlemcilerin raporları ile kayıt altına alınır. 6222 sayılı yasanın içeriği çok detaylıdır. Kimse hakem, gözlemci ve Temsilci raporuna tesir ETMEYE ÇALIŞAMAZ !!! Raporu değiştirmek için BASKI YAPAMAZ!!! Şike soruşturması ile tadı kaçık futbol, sonrasında suyu da kaçık hale geldi. Trabzon’da FB otobüsüne ateş açıldı, Lig şampiyonluklarına birden çok kulüp şaibe damgası vurdu. Trabzon’da dönemin valisi stadın etrafındaki apartmanlara keskin nişancılar yerleştirdi. Rahmetli Mesut Yılmaz zamanında Rize şampiyon olsun diye, Diyarbakır kurban edildi, sonraki yıl verildiği iddia edilen söz nedeniyle Konya ve Altay Diyarbakır şampiyon olsun diye dövüldü, taşlandı, gazlandı ve yenilmeleri sağlandı. Mutlu Çelik’in yönettiği Diyarbakır-Konya maçını seyredin. Yine Diyarbakır-Altay maçı da TFF için tam bir rezalettir, orada olduğum için gözlerimle şahidim. İstanbulspor-Altay maçı, Erzurumspor-Diyarbakır maçı, Antalyaspor-Altay maçları hep benim gözümün önünde. Futbolda Trabzon dominantlığını herkes kabul etmek zorunda. Yıllarca Haluk Ulusoy, Mehmet Ali Yılmaz gibi isimlerin Futboldaki dominansı, spor bakanlarının çoğunlukla Karadenizli olması, İstanbul takımlarının kayrılmaları nedeniyle Anadolu’daki İstanbul dukalığına Trabzonspor’un son vermiş olması her ilde Trabzonspor’a sıcak bakan bir taraftar kitlesi oluşturdu. Bu da Trabzonspor’un her hatasına kamuflaj sağladı. TFF yönetim urulu üyesi hakem odası bastı, hakemi tartakladı, TFF temsilcisi raporunda yazdığı için alt klasmana düşürüldü. Üstü kapatıldı. TFF temsilcileri arasında görevini savsatmayanlar birer, ikişer elimine edildi. Bir dönem FETÖ etkisiyle bir sürü temsilci alındı, FETÖ etkisi geçince hepsi atıldı. Ama geri planda etkileri derinden sürdü. TFF temsilciler kurulu, yönetmeliği delik deşik edildi, koltuğundan olmamak ve oradaki ballı lokmayı kaybetmemek için konuşması gerekenler sağır ve dilsiz oldular. 2005 yılında büyük ümitlerle kurulan TFF Temsiler Kurulu ne yazık ki figüran oldu. Pandemi sürecinde hastalığın zerre bilgisine sahip olmayanlar tıbbi gereklilikleri yapmayıp, yapanları da pasifize etmek için ellerinden geleni yaptılar. Göztepe-Trabzon maçı, bakın pandemi sonrası ilk maç. Yaşanan tüm rezalet bende kayıtlı, maçın üst klasman temsilcisi bendim. Geçen yıla dönelim. Hatırladığımda utanç duyduğum Göztepe-Altay maçı. Altay taraftarları arasındaki normalde stada girişi 6222 sayılı yasa ile engelli canavar, bir Göztepeli’yi az daha öldürüyordu. Göztepeli bir meczup bayrak direği ile Altay kalecisi Ozan’ı hastanelik etti. Sonuç her iki takım hükmen mağlup edildi, 3 puanları silindi Göztepe ve Altay’a 6’şar maç seyircisiz oynama cezası verildi, Malatyaspor ligden çekildiği için bu maç cezadan sayılmadı ve Altay 7 maç seyircisiz oynadı.
6222 sayılı yasanın 5. Maddesi ev sahibi kulübün sorumluluklarını sıralar.
Yorumlar