Erkeklik üzerine III: Erkekler kadınlardan neden korkar?

» Köşe yazarları » Erkeklik üzerine III: Erkekler kadınlardan neden korkar?

Iraz Şensöz yazdı…

Sorumuzun cevabı çok boyutlu. Jean Cournut, “Erkekler Kadınlardan Neden Korkar?” isimli kitabının bir yerinde bu soruyu şöyle cevaplıyor.

“Erkekler kadınlar üzerindeki sistematik egemenliklerinin, kadınlar karşısında hissettikleri genelleşmiş korkudan kaynaklandığına ilişkin bu varsayımın dayandığı gerekçeleri anımsamakta yarar var:

Erkekler kadınlardan korkarlar çünkü onların hayvani, vahşi bir cinselliğin ete kemiğe bürünmüş hali olduğuna inanırlar.

Erkekler kadınlardan korkarlar çünkü onların ölümün (ama aynı zamanda yaşamın ve ‘gerçek’ değerlerin) ete kemiğe bürünmüş hali olduğuna inanırlar.

Kadınlardan korkan erkekler, gerek onları ülküleştirdikleri için gerekse onları tehlikeli buldukları için onlara yaklaşmakta tereddüt ederler.

Erkekler kadınlardan korkarlar çünkü onları tatmin edememekten (ve kadınların kendilerinden intikam almalarından) çekinirler.

Erkekler kadınlardan korkarlar çünkü kadınların sırları ve tılsımları vardır.

Erkekler kadınlardan korkarlar çünkü onların sadık olmamalarından korkarlar.

Erkekler kadınlardan korkarlar çünkü onların erkeklere ait penisi istediklerini düşünürler.”

Kitapta her varsayım açıklanıyor ve ardından kadınların verdiği yanıtlar var.

Erkeklerin kadınlar üzerindeki egemenliğini anlamaya çalışmanın kıymetli bir çaba olduğunu düşünüyorum. Bu konu üzerine düşünmek ise kesinlikle ataerkilliğe bir bahane aramak değil, anlamaya çalışmaktan ibaret.

Erkekler, kadınlar karşısında büyüleniyorlar. Yine kitaptan alıntıyla devam edelim:

“Roma’da fascis (demet) sözcüğü, Roma senatosuna giden Babaların önünde yürüyen muhafızların taşıdıkları kayın ağacından yapılma çubuk demetini tanımlamada kullanılıyordu. Fascinus, fascination (büyülenme), faşizm sözcükleri de fascis’den türemiştir. Cinsel güç, konuşma dilindeki müstehcenlik, fallik egemenlik ve statüye ilişkin normların ihlali: P. Quignard, edilgenlikten vazgeçişi, Yahudilerde, simgesel aidiyetin belirticisi olarak sünnetin eşdeğeri kabul eder. Vazgeçme, yani edilginliği cisimleştiren şeyin reddi, dolayısıyla da kadınların reddedilmesi. Geriye, bizi burada ilgilendiren mesele kalır: Bu vazgeçişin nedeni. Soru: Erkekler niçin edilgenlikten korkar? Dolayısıyla bir kez daha sormakta yarar var: Erkekler niçin kadınlardan korkarlar?”

Kitap dinlerden, mitolojiye, insanlık tarihinden psikolojiye birçok referansla bu soruya yanıt arıyor. Ben de size Cournut’nun bu ilginç kitabını öneriyor ve sizi sorularla baş başa bırakıyorum.