Kendi Halinde İnsanlar İçin Sosyal Medya Rehberi

» Köşe yazarları » Kendi Halinde İnsanlar İçin Sosyal Medya Rehberi

Iraz Şensöz yazdı.

Kendi Halinde İnsanlar İçin Sosyal Medya Rehberi

  1. Sayfanızda kendinizi açıkça ifade etmekten çekinmeyin. Her şeye ve herkese rağmen. Bu yüzyılda insan arasına biraz da böyle karışıyoruz. Sosyal medya sandığınızdan daha etkili. Bu gücü kullanın.
  2. İlgi alanlarınızın çevresinde paylaşımlar sizi daha çok memnun edecektir. Sosyal medyayı birileri için içerik paylaşmaktan çok bir arşiv ortamı olarak görebilirsiniz. Kişisel online bir arşiv.
  3. Siz kendinizi ifade ettikçe dikkat çekeceksiniz. Saçmasapan birilerinden saçmasapan hatta kaba mesajlar almanız mümkün. Çeşit çeşit insan var. İşi gücü olmayan ve “saracak” yer arayan, duygusal olarak olgunlaşmamış veya nevrotik bir yığın insan. Böyle insanlarla ilgili tek önerim şu; görmezden gelin.
  4. Böyle bir dönemde ne kadar mümkün bilmiyorum ama oto-sansür uygulamayın. Unutmayın her şey politiktir zaten. İçinizden geleni paylaşın.
  5. Kişisel meseleleri paylaşmanın sınırları, kriterleri size bağlı. Ben, birçok insanı ilgilendirecekse, anlamlıysa paylaşıyorum. Kriterlerim, sınırlarım var ama kendime göre.
  6. Dijital bir çağda yaşıyoruz. Kendi halinde biri olarak görünür olmaktan korkuyor olabilirsiniz. İnanın ben de yaşıyorum bu korkuyu zaman zaman ancak kendini ifade etmek; yazmak, çizmek, üretmek ve bunları paylaşmak çok geliştiren bir şey. Özellikle hayatınızla bir denge içindeyse.
  7. Twitter’da rahat edemiyorsanız hesabınızı kilitleyin. Takibe takip yapmayın. Ketum olun. İstemediğiniz, içeriklerinin sizi rahatsız edeceğini düşündüğünüz hiçbir hesabı takip etmeyin.
  8. Sosyal medyaya göz atmak için belli zamanlarınız olsun. Mesela ben sabahları kahvemi içerken bakıyorum. Bir de akşamları biraz. Sanırım günde yarım saat filandır.
  9. Sosyal medya haber almak için en hızlı yol. Hiçbir haber kaynağını takip etmeseniz bile birileri retweet edecektir. İsteseniz de gündemden uzak kalmazsınız.
  10. Sosyal medyada çok vakit geçiriyorsanız, telefonunuzu yatak odasından uzak tutun, günlük iş planı yapın, programlı olun. Metroda filan kitap veya e-book okumayı alışkanlık haline getirin.