Çiğli’deki ibadethanelerde bayram temizliği

» Büyük Manşet » Çiğli’deki ibadethanelerde bayram temizliği

Çiğli Belediyesi, Kurban Bayramı öncesi ilçedeki ibadethanelerde detaylı temizlik çalışması gerçekleştirdi.

Kurban Bayramı öncesi Çiğli Belediyesi, ibadethanelerde detaylı temizlik çalışması yaptı.

Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, ilçedeki cami ve cemevlerinin avlu, şadırvan ve lavabolarını yıkarken; ayakkabılık, kitaplık ve dinlenme gruplarını dip bucak temizledi. Ekipler, ibadethanelerin bahçesinde ve çevresinde temizlik çalışmasında da bulundu.

Başkan Yıldız: “İbadethanelerimizi pırıl pırıl yaptık”

İbadethane temizliği hakkında açıklamalarda bulunan Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, “İbadethanelerimizde yaşanacak bayram yoğunluğunu göz önünde bulundurarak bayram öncesinde temizlik seferberliği başlattık. Cami ve cemevlerini dip bucak temizledik. İbadethanelerimizi pırıl pırıl yaptık. Çiğlili komşularımız bayram boyunca gönül rahatlığıyla ibadetlerini gerçekleştirebilir” ifadelerini kullandı.

Tarihçe

Çiğli’de ilk yerleşimin, 19. yüzyılın sonlarına doğru, Balkanlar’dan göç eden Türkler tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir.[kim?] Kurtuluş Savaşı esnasında İzmir’in Yunanlar tarafından işgalini müteakiben, Yunan zulmünden kurtulmak isteyen bir kısım yerli halk burayı daha güvenli bularak yerleşti.[kaynak belirtilmeli] Cumhuriyetin ilk yıllarında ve daha sonra yapılan mübadeleler çerçevesinde Batı Trakya’dan gelen Türklerin yerleştirilmesiyle[kaynak belirtilmeli] ilk etapta köy olarak kuruldu. Yerleşim, 1890 yılı kayıtlarında “Çikli” adıyla geçmekte olup, 1928 yılından beri aynı adı taşımaktadır.[3] 5 Aralık 1959’da “Büyükçiğli” adıyla belediye statüsü alarak beldeye dönüştü.[4] 25.09.1968 tarihinde, 07.03.1966 ve 19.08.1966 tarihlerinde yaşanan ve 14 kişi ile 2.394 kişinin öldüğü 5.6 Ms ve 6.9 Ms şiddetlerindeki depremlerle evsiz kalan; Varto depremzedeleri o zamanki adıyla Çimentepe bugünkü adıyla Güzeltepe ve Şirintepe mahallelerinin bulunduğu alanlara yerleştirilmiş, bu süreç daha sonra doğu ve güneydoğu bölgelerinden gelen vatandaşların Büyükçiğli, Küçükçiğli ve Balatçık mahallelerine iskan edilmeleri ile devam etmiş, 1981 yılında Millî Güvenlik Konseyi’nin 34 No’lu kararıyla İzmir Belediyesi sınırları kapsamına alınmıştır. Büyükşehir Belediyeleri Teşkilatlanması ile ilgili 303 sayılı kanundan sonra Karşıyaka Belediyesi’ne bağlandıktan sonra, 1992 yılında ilçe statüsünü kazanıncaya kadar adı geçen belediyenin şubesi olarak varlığını sürdürmüştür. 27.05.1992 tarih ve 3806 sayılı yasa[5] ile Çiğli adı altında 10 mahalle metropol olarak değerlendirildikten sonra, Sasalı beldesi ve Kaklıç köyü de dahil edilmiş, 22.03.2008 tarihinde Harmandalı da eklenmiş,[6] daha sonra Harmandalı Atatürk Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve İnönü Mahallesi de Çiğli ilçesine bağlanmıştır. Ahmet Efendi Mahallesi Menemen ilçesine bağlı iken, 12.11.2010 tarih ve 2010/777 sayılı karar ile Çiğli ilçesine bağlanmıştır.