Bodrum Mandalini ve eşsiz kokusu İstanbul’da

» Büyük Manşet » Bodrum Mandalini ve eşsiz kokusu İstanbul’da

Bodrum mandalininin endemik ve tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan bir tür olmasından kaynaklı,zirveye katıldı.

Bodrum mandalininin kullanım alanlarının ve ekonomik değerinin artırılması, bölgeye katma değer sağlanması, bahçelerin korunması ile yerel tarımsal ve ekonomik döngünün geliştirilmesi amacıyla hayata geçirdiği “Bodrum Yeşili” sosyal sorumluluk projesi kapsamında Bodrum Belediyesi destekleriyle İstanbul’da “Bodrum Mandalini Zirvesi” düzenledi.

 

Bodrum mandalininin endemik ve tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan bir tür olmasından kaynaklı,zirveye katıldı.

 

7 Şubat Cuma günü gerçekleşen Mandalin Zirvesine; Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yi temsilen Başkan Vekili Hüseyin Cem Köylü, TÜRYİD Başkanı Kaya Demirer, The Marmara Group COO’su Ata Eremsoy, Next Akademi Kurucusu Levent Erden, gastronomi uzmanı Oğul Türkkan, MSA Kurucu ortağı Sitare Baras, BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Serttaş, Bodrum Yadigarı Kurucusu Erman Aras, Turunçgil Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Demirağ, TARKO Başkanı Cesur Öncel, Bodrum Kadın Kooperatifi Başkanı Sevil Arslan Erol, Bodrum Kent Konseyi Üyesi Fidel Berber, Atelier Rebul Pazarlama Başkanı Deniz Sezer Günay, Twins Cocktail Lab Kurucusu Yiğitcan Gençer, Koku Uzmanı Koray Uygur ve Şef Pelin Dumanlı gibi sektör temsilcileri ve fikir önderleri katıldı.

 

Bodrum mandalininin endemik ve tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan bir tür olmasından kaynaklı,zirveye katıldı.

 

Coğrafi işaretli ürünün geniş kitlelere ulaşmasını ve bilinirliğinin artmasını sağlamak amacıyla, Pernod Ricard Türkiye’nin, mandalin üreticilerini; turizm, gastronomi, iş, kültür ve sanat dünyasıyla buluşturduğu zirvede, Bodrum Mandalinin tarihi, bugünü ve geleceği kapsamlı bir şekilde ele alındı. Ürünün kullanım alanları, işletmeler açısından değeri, renk, koku ve tat özellikleri de zirvede tartışılan konu başlıkları arasında yer aldı.

 

Bodrum mandalininin endemik ve tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan bir tür olmasından kaynaklı,zirveye katıldı.

 

Türk sanatının önemli ismi ressam Devrim Erbil’in zirveye canlı yayınla katıldığı etkinlikte, sanatçı ve küratör Renk Erbil ile Bodrum Mandalin Zirvesine özel olarak hazırladıkları “Bodrum’un Turuncu Düşleri” isimli eseri sergilendi. Devrim Erbil’in özgün fırça darbeleriyle hayat bulan “Bodrum Yat Limanı” tablosunun, Renk Erbil’in soyut dokunuşlarıyla ışıklı bir enstalasyon çalışmasına dönüştüğü eser, Bodrum’un simgelerinden mandalinaya adanarak hazırlandı. Pernod Ricard Türkiye’nin sahiplendiği Bodrum mandalinini sanatla buluşturan özel çalışma, Bodrum’un eşsiz güzelliğini ve kültürel mirasını sanat aracılığıyla vurguluyor.

 

Bodrum mandalininin endemik ve tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan bir tür olmasından kaynaklı,zirveye katıldı.

 

Düzenlenen zirvede konuşan Pernod Ricard Afrika ve Orta Doğu CEO’su Selçuk Tümay, “Biz farkındalık çalışmalarımıza ve menülerde Bodrum mandalinine yer verilmesi konusundaki çağrılarımıza devam edeceğiz. 1980’lerde 600 binlerde olan Bodrum mandalini ağaçlarının sayısı günümüzde 46-47 binlere düşmüş durumda. Gönlümüzden geçen bu ağaçların sayısının tekrar eski günlerine ulaşması. Bunun için hepimize görev düşüyor. O nedenle ben buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum; tüm yiyecek, içecek sektörüne, işletmecilere, otellere, kozmetik sektörüne, gelin hep beraber Bodrum’un yeşiline yer açalım!” şeklinde konuştu.

 

Bodrum mandalininin endemik ve tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan bir tür olmasından kaynaklı,zirveye katıldı.

 

Pernod Ricard Türkiye Hukuk, Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Zümrüt Yezdani Kedik ise açılışta yaptığı konuşmasında, “Geçtiğimiz yıl, Pernod Ricard Türkiye olarak Bodrum mandalininin potansiyelini ve hak ettiği değerini tüm dünyaya göstermek için başlattığımız yolculuk, bugün konusunda çok önemli isimlerin değerli fikirlerini paylaşacakları bir zirveye dönüştü” dedi.

 

Gastronomi uzmanı Oğul Türkkan, “Zirvenin yarattığı dinamikle unutulmaya yüz tutmuş bir ürünün çevresinde Pernod Ricard Türkiye, Bodrum Belediyesi gibi hem devlet kurumlarının hem özel sektörün bir araya gelip yeniden canlandırıp, bu ürüne kıymet vermeye yeltenmesi yöre ekonomisinin kalkınması ve kültürün unutulmasının engellenmesi harika olmuş; çok iyi bir iş birliği. Ayrıca bütün paydaşlar da harika iş çıkarmışlar.” dedi.

 

Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yi temsilen zirveye katılan Bodrum Belediye Başkan Vekili Hüseyin Cem Köylü, “Bodrum mandalini, Bodrumlular için bir tarım ürünü olmasının ötesinde bir değerdir. Bodrum mandalini çoğu Bodrumlunun düğününü yapmış, çoğu Bodrumluyu okutmuş meyveden öte bir üründür. Dolayısıyla bizim mandalinayla olan bağımız bambaşka bir düzeydedir. Bodrum dünyada bir markadır; Bodrum mandalininin de bir dünya markası olmasının önünde hiçbir engel görmüyorum. Kendine has kokusu, lezzeti bir dünya markası olmasına kesinlikle imkân verecek düzeyde. Bodrum Mandalin Hareketiyle gelen farkındalığı sizlerle, üreticilerimizle birlikte büyüterek mandalinayı hem yeşil hem olgun haliyle tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz.” dedi.