Emsal artışı davasında karar çıktı!

» Manşet » Emsal artışı davasında karar çıktı!

30 Ekim 2020 depreminden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı emsal artışı kararı Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından mahkemeye taşınmıştı. Mahkeme, bilirkişi raporuna göre yürütmeyi durdurma kararı aldıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi dosyayı Danıştay’a taşıdı. Danıştay’ın ikinci kez talep ettiği bilirkişi raporunu değerlendiren mahkeme heyeti, emsal artışı ile ilgili verilen […]

30 Ekim 2020 depreminden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı emsal artışı kararı Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından mahkemeye taşınmıştı. Mahkeme, bilirkişi raporuna göre yürütmeyi durdurma kararı aldıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi dosyayı Danıştay’a taşıdı. Danıştay’ın ikinci kez talep ettiği bilirkişi raporunu değerlendiren mahkeme heyeti, emsal artışı ile ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.  

Karara göre bölgedeki konutlarda yüzde 20 ve yüzde 30’luk emsal artışı uygulanacak.  

Emsal artışı davasında karar çıktı!

Emsal artışı davasında karar çıktı!

“300 BİN KİŞİLİK YAŞAMLARIN DEĞİŞTİĞİ…” 

Mahkeme kararının ardından açıklama yapan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA), açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

“30 Ekim 2023 depreminden bu yana yaşadığımız tüm olumsuzluklara karşı sabırla, umutla dirençle sürdürdüğümüz mücadelemizin bugün çok sevinçli haberle karşılık veriyoruz.

Aileleriyle birlikte yaklaşık 300,000 kişilik yaşamlarının değiştiği, ölümlerin, hastalıkların yoksulluğun, artan hayat pahalılığına karşı yerine getirme mücadelesi verdiğimiz konut ve barınma hakları konusunda yüce mahkemenin sunmuş olduğu “ADALET” duygusuna teşekkür ederiz. 

Emsal artış kararı bir şirkete, bir aileye, bir topluluğa rant amaçlı bir karar olmadığı, depremde yaşamlarını ve hayatlarını geleceği konusunda umutsuzluğa düşmüş ve umudu yok olmaya başlamış insanlara hayat ışığıdır.  

Bizler hiçbir zaman rant peşinde koşmadık. Sadece güvenli konut ve barınma konusunda onurlu insanlar gibi yaşamak istiyoruz. Yaşadığımız şehrin %85’i riskli binalarda, ülkemizin %70’si kalitesiz binalardan oluşmaktadır. 

Jeolojik etüd çalışmaları bitmiş mikro bölgeleme çalışma sonuçları üzerine depreme karşı güvenli konutlarda yaşayıp can ve mal güvenliği kaybını en aza indirerek uygun konut yapımları konusunda alt yapılar hazırlanmıştır. 

Bu kararı veren, bu kararın verilmesinde gece gündüz çalışan tüm dostlarımıza, depremzedelerimize teşekkür ediyoruz. Sürecin depremzedelerimizin lehine bir karar alana dek umudumuzu heyecanımızı sürdürerek artık emsal konusunun kapanmasını istiyoruz”