Vatandaş itiraz etti, bakanlık onay verdi!

» Çevre » Vatandaş itiraz etti, bakanlık onay verdi!

Geçen yıl Bergama’nın Atçılar, İsmailli ve Şeklik köylerini kapsayan alanda yapılması istenen Güneş Enerji Santrali projesi, köylülerin itirazı üzerine durdurulmuştu. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Kurulu, projenin yapılması için onay verdi.   Bölgede yapılması istenen projenin doğaya vereceği zararın yanında köylülerin gelir kaynaklarını da yok edeceğini ifade eden Bergama Çevre Platformu […]

Geçen yıl Bergama’nın Atçılar, İsmailli ve Şeklik köylerini kapsayan alanda yapılması istenen Güneş Enerji Santrali projesi, köylülerin itirazı üzerine durdurulmuştu. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Kurulu, projenin yapılması için onay verdi.  

Bölgede yapılması istenen projenin doğaya vereceği zararın yanında köylülerin gelir kaynaklarını da yok edeceğini ifade eden Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel, “Bu köyler, Bergama’nın en yoksul köyleri. Burada yaklaşık 10 bin menengiç ağacı var ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde yaklaşık on yıl önce bu ağaçlara fıstık aşısı yapılmıştı. Bu fıstık köylüler için ciddi bir gelir kaynağı hâline geldi. Burada hayvanlar otlatılıyor. Proje yapılırsa zaten oldukça yoksul durumda olan köylülerin kendi kendine yeter şekilde yaptıkları hayvancılık da ortadan kalkacak. Aynı zamanda burada on bin ağaç kesilecek” dedi. 

“SİZ VERMESENİZ DE CUMHURBAŞKANI KAMULAŞTIRACAK” 

Tarım arazilerinin yok edilmesine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Engel, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 “İş o kadar çığırından çıktı ki üç beş zengin para kazanacak diye, Türkiye’nin ihtiyacının çok üzerinde elektrik üretildiği hâlde, maalesef burada kıt kanaat yaşayan köylülerin geleceği karartılmak isteniyor. İtirazımız buna, zaten burada RES’ler var, ama aynı firma, Aliağa RES burada, GES projesi için, köylünün yüzüne ÇED toplantısında, siz verseniz de vermeseniz de buraları Cumhurbaşkanı kamulaştıracak bizim için diyerek, küstahça ve arsızca meydan okumuşlardır. Bunu küstahlığı kabul etmiyoruz. Tarım arazilerimizin, meralarımızın yok edilmesine ve ağaçlarımızın kesilmesine karşı yöre köylüleriyle omuz omuza olacağız” 

GES projesinin yapılması istenen bölgede 10 bin fıstık aşılı Menengiç ile 400 yıllık tarihi Palamut ağaçları bulunuyor.