2023 yılının sonbahar aylarında Cumhuriyetçi birikiminin parçası olmaktan onur duyan çeşitli sektörden işçinin, aydın, bilim insanı ve siyasetçinin, “ben varım” diyerek iradesini ortaya koyması sonucu ortaya çıkan Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, 2025 yılı boyunca mecliste görev yapacak temsilcilerini seçmek için çağrıda bulundu.
Ülkemize, geleceğimize, Cumhuriyet’e sahip çıkmak için ‘Şimdi Kenetlenme Zamanı!’ çağrısı ile yurt genelinde birçok toplantı organize eden Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, ikinci genel kurulunda alınan karar doğrultusunda kurulan 5 yerel Halk Temsilcisi Meclisinden olan Çeşme ve Urla’da temsilci seçimi toplantılarını gerçekleştirdi. Çeşme ve Urla’da gerçekleşen toplantılara THTM Yürütme Kurulu Üyesi Burçak Özoğlu da katıldı.
Çeşme Ilıca STK binasında gerçekleşen ilk toplantıda Thtm Çeşme Yürütme Kurulu adına İbrahim Tuz, gençlik adına Burak Genç söz alırken, meclis üyesi Esen Göktoğan ve Pınar Mete de yerel meclislerin ve temsilciliklerinin, Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin kuruluşu ilan edildiğinden itibaren neler yapıldığını ve gelecek dönemdeki mücadele başlıklarını aktardı.
Urla’da gerçekleşen toplantı da ise THTM Urla Sözcüsü Arzu Terzioğlu konuşmasını gerçekleştirdikten sonra sırasıyla Urla Yaşam Hakkı Komisyonu sözcüsü Merve Düzkaya Acar, Yerel Meclisi İzleme Komisyonu sözcüsü Yücel Acar ve Laik Eğitim Kültür ve Sanat Komisyonu sözcüsü Aytuna Tosunoğlu söz aldı.
Toplantılar THTM Yürütme Kurulu Üyesi Burçak Özoğlu’nun, Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin (THTM) kuruluş amacını ve bu kuruluşun gerekliliğinin vurgulamasıyla başladı. Özoğlu, 2023 yılında Türkiye’de, tarihin en karanlık ve gerici meclisin oluşturulması sonrasında belirli ilkeler etrafında toplanan işçi, aydın, sanatçı ve bilim insanlarının bir çağrı yaparak birlikte mücadele etmesi sonrası THTM’nin kuruluşunun ilan edildiğini ifade etti.
Türkiye’nin bu karanlık döneminde gerçek bir halk meclisine ihtiyaç olduğunu ve bunun öncülüğünün yapılması gerektiğini ifade eden Özoğlu, Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin bir mücadele hattı örmesinin bu dönemdeki önemini vurguladı.
Özoğlu sözlerine şöyle devam etti.
‘ Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi sadece bir fikir egzersizi ve yan yana durma üzerinde oluşturulmuş bir meclis değildir. Bir mücadele ve dayanışma hattı ören ve halkın doğrudan dahil olduğu bir oluşumdur. THTM’nin 3 temel ilkesi vardır ve bu ilkeler manifestosunu oluşturur. Manifestoyu oluşturan bu ilkeler amasız fakatsız, ekleme yapılmadan ve geciktirici bir öncelik sırasına konulmadan gerçekleştirilmesi mutlak gerekli ilkelerdir. Bu ilkelerin sade ve net şekilde ifade edilmesi gerekirse birincisi halkçılık ilkesidir ancak bu halkçılık eşitlik ve özgürlük temelinde emekten yana olmaktır. İkinci ilke laikliğe sahip çıktığımız aydınlanma ilkesidir. Üçüncü ilke de savaşa karşı barıştan yana olduğumuz anti emperyalizmdir.’
Çeşme’de, Çeşme THTM yürütme kurulu adına söz alan İbrahim Tuz, sözlerine, bir yıllık örgütlenme süreçlerinin sonunda 6 yerel meclis ve çok sayıda temsilcilik kurduklarını söyleyerek başladı. 28 Haziran 2024 tarihinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme şubesinde toplanarak kurulduklarını ifade eden Tuz, bu güne kadar Çeşme temsilciliği olarak gerçekleştirdikleri faaliyetleri de aktardı.
Gelecek Dönemde de Hedefimiz Aydınlanma Seferberliğini Büyütmek Olacak
Tuz konuşmasına, Çeşme THTM olarak gelecek dönemdeki faaliyet planlarını aktararak devam etti. Gelecek dönemde de hedeflerinin aydınlanma seferberliğini büyütmek olduğunu söylerken, Çeşme’de mahalle meclislerinin kurtulmasının da temellerini attıklarını, Çeşmenin temel sorunlarını tespit edip çözüm önerilerini yerel yönetimlerle paylaşıp bu taleplerin de takipçileri olacaklarını aktardı.
Gençlik adına söz alan Burak Genç, bu düzenin gençlerin enerjisini ve umutlarını çalmak üzerine kurulu olduğuna ve bu durumun Çeşmede de farklı olmadığına değindi. Çeşme’de özellikle gençlerin turizm sektöründe ucuz iş gücü olarak göründüğünü, çok az ücretlere kölelik koşullarında çalıştırıldıklarını vurguladı.
Genç sözlerine, meselenin sadece ekonomik olmadığını, gençliğin ideolojik olarak da bu düzenle kavgalı olmaları gerektiğini ve THTM olarak gençlerin taleplerini yalnızca kağıt üzerinde dinlemekle yetinmeyeceklerini ifade ederek devam etti. Mücadeleyi gençlerin talepleriyle ortaklaştıracaklarını, gençlerin üretimde ve yönetimde doğrudan söz sahibi olabilmeleri için dayanışmayı ve mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.
Toplantı Çeşme Halk Temsilcisi Meclisi üyesi Pınar Mete’nin, zaman içerisinde kaybedilmiş sosyal haklar ve buradan yola çıkarak gelecek dönem için mücadele başlıkları önerileriyle devam etti.
Mete, çalışma hakkı, barınma hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, ulaşım hakkı, afetlerden korunma hakkı gibi temel insani hakları temel aldığı konuşmasında kadın haklarına ve özellikle Çeşme’nin plansız yapılaşmasının ve kontrolsüz büyümesinin ortaya çıkardığı genel sorunlara da değindi.
Sosyal Hakların Kaybı Toplumda Çöküşe Yol Açar!
Mete konuşmasını sosyal hakların kaybının bireysel ve toplumsal sonuçları üzerine sürdürürken, her bir vatandaşın yerel düzeyde çözüm önerilerini desteklemek ve
uygulamak için adım atmaları gerektiğini, Çeşme’yi daha adil, daha eşitlikçi ve daha sürdürülebilir bir yer haline getirmenin halkın elinde olduğunu ve devrimci ve laik idealleri yeniden canlandırarak daha güçlü bir toplum inşa edilebileceğini ifade etti.
Son olarak söz alan Meclis Üyesi Esen Gökdoğan, THTM’nin ülke genelinde yürütücüsü olduğu kampanyaları, mücadele başlıklarını ve kazanımlarını aktarırken, kamuoyunda farkındalık yaratmanın halkın kazanımları açısından önemine değindi.
Urla’da gerçekleştirilen toplantıda konuşan THTM Urla Sözcüsü Arzu Terzioğlu da Urla’nın temel sorunlarına değinirken bu sorunların Urla halkı açısından yarattığı olumsuzlukları ve mücadele başlıklarını aktardı. Urla Halk Temsilcileri Meclisi olarak 2024 tarihinde yapılan toplantıda Laiklik, Eğitim ve Kültür Sanat, Yaşam Hakkı ve Yerel Meclisi İzleme Komisyonları kurularak çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Terzioğlu, ‘Burası öyle güllük gülistanlık bir yer değil . Yapacak çok işimiz var ! Laiklikten , cumhuriyetçilikten , kamuculuktan ödün vermeden Tarihine ve kültürüne bağlı Doğa ve çevrenin talanına karşı duran Gençlerin , emeklilerin, köylünün , işçinin , aydınların , kadınların tüm canlıların refah ve huzur içinde kardeşçe yaşaması için gelin hep birlikte çalışalım ! Seyirci koltuğunda oturmakla bir şey elde edilemeyeceğini çoktan anladık , artık bizim de sözümüz var diyelim . Ancak çoğalarak , örgütlenerek , omuz omuza vererek bu karanlıktan kurtulabiliriz.’ dedi.
Urla Halk Temsilcileri Meclisi ilerleyen süreçte yapılacak etkinlik programlarını da paylaşırken, katılımcılara meclisin bir parçası olma ve çalışma gruplarında bulunma çağrısı yaptı.