İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Üniversite Tercih Günlerine katılan gençler, akran danışmanları ve uzman rehberlerle bir araya geldi. 1 Ağustos’a kadar sürecek program hakkında konuşan Başkan Tunç Soyer, “Üniversite sınavına giren ve sonuçlarını öğrenen evlatlarımız için bir rehberlik hizmeti veriyoruz. Onların tercihlerini şekillendirmesi için uzmanlarımız, öğretmenlerimiz ve bugün öğrencilik yapan çocuklarımızla onları buluşturuyoruz. Tercihlerini doğru yapabilmeleri için onlara destek veriyoruz. Çok hayati bir tercih. Dolayısıyla bütün geleceklerini belirleyecek bir karar verecekler. Olabildiğince geniş açıdan görebilmelerini olabildiğince akıllarındaki sorulara cevap bulabilecekleri ve berrak bir zihinle karar verebilecekleri bir noktaya getirmek istiyoruz” dedi.
“İZMİR GENÇLERİMİZE EV SAHİPLİĞİ YAPMAK İÇİN KOLLARINI AÇMIŞ BEKLİYOR”
Üniversite tercihi yapacak öğrencilere çağrıda bulunan Başkan Tunç Soyer, “Buradan onlara söyleyebileceğim çok net bir mesaj var; İzmir’i tercih etsinler. İzmir özellikle gençlerimiz için çok cazibesi olan bir şehir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bizim onlara sunduğumuz birçok hizmet var. Barınma ihtiyacının giderilmesinden, kampüslerde yemeğe, çamaşırhane, kütüphane hizmetinden 4 gençlik merkezimize ve ücretsiz etkinlik biletlerine kadar her alanda yanlarındayız. Şu anda belki en ucuz toplu taşıma yapan illerinden biri İzmir. İzmir, tüm kurumsal kapasitesiyle gençlerimize ev sahipliği yapmak için kollarını açmış onları bekliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen tüm gayretle onları burada en mutlu edecek şekilde hizmet üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“ÇOK OLUMLU TEPKİLERLE KARŞILAŞIYORUZ.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Çalışmaları ve Sosyal Projeler Şube Müdürlüğü’nde görevli sosyolog Çiğdem Kumova, “Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz üniversite tercih günlerindeyiz. Sınava girmiş ve danışmanlık hizmeti almak isteyen herkese hizmet veriyoruz. Fakat bizim işimizin şöyle bir farkı var; biz öncelikle gençlerle akran danışmanlarını buluşturuyoruz. Daha sonra masalar, uzmanlardan doğru tercih yapmak için danışmanlık hizmeti alıyorlar. Akran danışmanları üniversite öğrencilerinden oluşuyor. Farklı üniversitelerin farklı bölümlerinde okuyan öğrenciler akran danışmanlığı yapabiliyor. Gelen öğrencilere üniversiteler, bölümler hakkında bilgi veriyorlar. Kendi deneyimlerini aktarıyorlar. Deneyim paylaşımı oluyor. Çok olumlu tepkilerle karşılaşıyoruz. Çünkü gençler gençlerle konuşuyor. Kendi dillerinde konuşuyorlar” diye konuştu.
“BURADA BİRAZ TERCİHİN FELSEFESİNİ YAPIYORUZ”
Tercih uzmanı Ufuk Mayda, “Öğrenciler tercih yaparken sadece sıralamaya gelen bölümleri tercih etmesinler, hangi bölümler hakkında fikir sahibi olmak istiyorlarsa o bölümden öğrencilerle görüşsünler diye akran danışmanlığını projeye ekledik. Birçok bölümden bilgi alıyor gelen öğrenci. Buranın farkı şu; rastgele öğrencinin sıralamasına göre bir tercih yapılmıyor. Burada biraz tercihin felsefesini yapıyoruz. Öğrencinin kendini bulmasını istiyoruz. Psikoloji istiyor ama neden? Zorlukları neler? Doğrudan psikoloji okuyan bir öğrenciyle görüşüyor, o alandan uzman akademisyenlerle bir araya getiriyoruz” dedi.
“BEN FAYDALANDIM, BAŞKASINA DA YARDIMIM DOKUNUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”
Akran danışmanı Elif Heja Doğu ise “Tercih yapacak öğrencilere kendi bölümlerimizi tanıtarak, sorularını cevaplayarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Daha çok kendilerini hatırlama ve tanımaya yönelik sorular soruyoruz. Aslında bu ekiple ben de kendi tercih dönemimde karşılaştım. Çok fazla soruyla baş başa kalmıştım. Akranlarım hem de uzmanların yardımıyla tercihlerimi gözden geçirme fırsatım olmuştu. Bunun heyecanı ve isteğiyle buradayım. Ben faydalandım, belki başkasına yardımım dokunur diye düşünüyorum” dedi.
“OKULU DAHA İYİ TANIYABİLİYORSUNUZ”
Eşit ağırlık alanında 947’inci sıraya yerleşerek derece yapan Tuna Civan, Boğaziçi Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi arasında kararsız kaldığını belirtti. Civan, “Aklımda birkaç üniversite vardı. Bunu hocalar yerine akranlara danışmak şöyle faydalı oluyor; onlar orayı gezmiş, tanıyor, biliyor, okumuş oluyor, tecrübeleri, anıları oluyor. Okulu daha iyi tanıyabiliyorsunuz. Hem Boğaziçi hem ODTÜ’den arkadaşlarla görüşüyorum. İkisi arasında karar vereceğim” diye konuştu.
“TAVSİYE EDERİM”
Tercih günlerine gelen Meriç İpekkesen ise özellikle akranlarından edindiği bilgilerin çok yararlı olduğunu belirterek “Tercihte çok işimize yarayacak. Şu an eczacılık bölümüne yakınım. İzmir’de kalmayı hedefliyorum. İzmir’i çok seviyorum. Bir yerleri yazmadan önce oraları görmek istiyoruz, bazen bu şansımız olmuyor. Ama akranlarla konuşunca görmüş kadar oluyoruz yazacağımız şehirleri. Tercih yapacak arkadaşlarımıza tavsiye ederim. Gelip konuşmaları lazım. Onların gözünden görmek çok farklı” diye konuştu.
URLA, BERGAMA VE ÖDEMİŞ’TE DE TERCİH NOKTALARI KURULDU
İzmir Büyükşehir Belediyesi, her alanda olduğu gibi eğitimde de fırsat eşitliği ilkesi kapsamında gençlere destek sunmaya devam ediyor. 21 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında Üniversite Tercih Günleri başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi, Urla, Bergama ve Ödemiş’te kurulan tercih noktalarında uzman rehberler ile çeşitli şehir ve üniversitelerde farklı bölümlerde okuyan akran danışmanları ile gençlere destek vermeye başladı. Gelen taleplere göre yeni ihtiyaç adresleri de belirlenecek.