Seferihisar’da coğrafi işaretli turuncu altına 22. festival

» Ege Gündemi » Seferihisar’da coğrafi işaretli turuncu altına 22. festival

Bu yıl 22. si düzenlenen Seferihisar Mandalina Şenliği bir kez daha Seferihisar’ın zenginliklerini ortaya koydu. 1953 yılında 600 adet ağaç ile başlayan mandalina tarımı günümüzde bölgede üretilen lezzetli ürünleri ile coğrafi işaret alarak Seferihisar’ın en değerli gelir kaynaklarından biri haline geldi.

Seferihisar Belediyesi 22. Mandalina Şenliği’nde binlerce katılımcıyı ağırladı. Seferihisar’da yetişen mandalinasının tanıtılıp yeni pazarlara hakim olmasını hedefleyen şenlik, kortej yürüyüşü ile başlayarak kapalı pazar yerinde devam etti.

Atatürk Halk Eğitim Merkezi önünden başlayan korteje Başkan Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer ile; Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ile Fatma Yetişkin, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ile eşi Selma Eriş, eski CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Şükran Nurlu ile Ertuğrul Tugay, CHP Seferihisar İlçe Başkanı Senem Gürer Solak, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

BAŞKAN YETİŞKİN “BETONA DEĞİL, TARIMA VE TOPRAĞA DEĞER VERMELİYİZ”

Şenlik açılışında konuşan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin “Ülkemizin geleceği için tarımdan vazgeçmeyeceğiz. Mandalina 70 yıldır Seferihisar’ın geçim kaynağı. Eminim bugün burada olan birçok kişi mandalina sayesinde büyüdü, okudu hatta çocuklarını okutuyor. Bir ürünün koca bir ilçeyi kalkındırabilmesi gerçek bir başarıdır” dedi.

Başkan Yetişkin, Seferihisar’ın artık tarımsal üretimde dünyaya örnek gösterilen bir ilçe olduğunu da sözlerine ekleyerek “Tohum merkezinden, üretici kooperatiflerine kadar her noktada çok ilerideyiz. Tunç başkanımız başka bir tarım mümkün vizyonu ile Seferihisar tarımını marka haline getirdi. Betona değil, tarıma ve toprağa değer vermeliyiz. Türkiye tarihindeki en büyük ekonomik krizden çıkmak için tüm fırsatları değerlendirmemiz gerekiyor. Seferihisar mandalinası 2013 yılında coğrafi işaret alarak tescillendi. Coğrafi işaret mandalinayı turizm faaliyetlerinde daha etkili kullanmamız için bir fırsat. Seferihisar halkının, esnafının ve çiftçilerin de fikirlerini ve desteğini alarak yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

BAŞKAN SOYER: MUCİZEYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise mandalinayı bir mucize olarak gördüğünü ifade ederek “Bizler derya içinde olup deryayı bilmeden yaşayan balık misali yaşadığımız için bir kez daha hatırlatmak istedim. Bizler bu mucizeye ev sahipliği yapıyoruz. Küçücük mandalina sadece yiyenlere sağlık, gıda olmuyor. Aynı zamanda üretenlere ekmek, barınma, gıda, sağlık hizmetleri için gelir yaratıyor. Biz bu yüzden mandalinaya turuncu mucize dedik. Mandalinaya ve üreticisine hak ettiği değeri verecek çalışmalar yaptık” dedi.

MANDALİNALAR YARIŞTI

Mandalina Şenliği kapsamında; Mandalina Kraliçesi Nefise Topsakal, Mandalina Kralı ise Cenk Antep seçilirken, en iyi mandalinayı üreten çiftçi, en iyi mandalinalı yemek ve tatlı ve en iyi mandalinalı hediyelik eşya kategorilerinde de ödüller sahiplerini buldu.

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNDE SAHNE ÇOCUKLARINDI

Mandalina Şenliği’nin 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne denk gelmesi vesilesi ile sahne çocuklara bırakıldı. Dans ve jimnastik gösterileri yapan çocukların yanı sıra şenlikte yarışanlara ödüllerini de Seferihisar Çocuk Belediyesi’nden çocuklar takdim etti.

TURUNCU BAYRAMDA MEHMET ERDEM’DEN MÜTHİŞ KONSER

Eşsiz sesiyle Seferihisarlıların coşkusuna coşku katan Mehmet Erdem 22. Seferihisar Mandalina Şenliği’nde unutulmaz bir konser verdi.