Sağlık-Sen’den açıklama

» Büyük Manşet » Sağlık-Sen’den açıklama

Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, 7. Dönem Toplu Sözleşmesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Özdemir, “geride bıraktığımız 7. Dönem toplu Sözleşme Konfederasyonumuza bağlı hizmet kollarının mutabakatıyla sonuçlanmıştır” dedi.

Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının taleplerini hakkıyla anlatma gayretinde olduklarını belirterek, bu bağlamda 43 maddeye imza attıklarını vurguladı.

Özdemir açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Sağlık Sen olarak, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının iş hayatı başta olmak üzere ekonomi, özlük ve sosyal olarak temel haklarını ilgilendiren ve çözümü zorunluluk haline gelen sorunlarını ortadan kaldırmak üzere geride bıraktığımız 7. Dönem toplu Sözleşme Konfederasyonumuza bağlı hizmet kollarının mutabakatıyla sonuçlanmıştır. Genele yönelik ise 7. Dönem Tolu Sözleşmede Oransal zamlarda mutabakata varılmamış, bununla beraber bazı talepler mutabakat altına alınmıştır. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının mesleklerini daha iyi şartlarda icra etmelerinden, ekonomik kaynakların adil bölüşümüne kadar tüm yaşamsal ve sosyal haklara bakışının hakkıyla idrak edilebilmesi için ihtiyaçların ve koşulların değiştiği günümüz dünyasında, çalışanların sorunlarına kalıcı ve yapıcı çözümlerin bulunması hedefiyle hazırladığımız Toplu Sözleşme Eylem planı çerçevesinde sahanın taleplerini ihtiyaç ve beklentilerin tamamını kapsayacak şekilde belirlediğimiz tekliflerimizi paydaşlarımızla birlikte istişare ederek üst düzeyde ortaya koyduğumuz mekik diplomasisi ile masaya taşıdık. Müzakerelerde Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının taleplerini muhataplarımıza hakkıyla anlatma gayretinde olduk.  Bu bağlamda 7. Dönem toplu sözleşme görüşmelerine Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar, COVİD-19 salgınının ardından asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz deprem gibi zorluklar içerisinde süreci yönettik ve hizmet kolları içerisinde en fazla kazanım elde eden sendika olarak süreci tamamladık.”

“43 MADDEYE İMZA ATTIK”

7. Dönem Toplu Sözleşme Kapsamında toplamda 43 maddeye imza attıklarını ifade eden Özdemir, Masaya götürdükleri tekliflerini içerisinde elde edilen kazanımların ise şu şekilde olduğunu açıkladı.

“Nöbet ücretlerin hesaplanmasında kullanılan gösterge rakamlarının 10 puan artırılmasını sağladık.

Sağlık Bakanlığında görev yapanların mevcut ek ödeme tavan oranlarının artırılmasını sağladık. 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda görev yapan eczacılar için “yüzde 350″den “yüzde 390″a, Hastane müdürü ve eczacılar için “yüzde 305″den “yüzde 345″e,  Diğer çalışanlar için “yüzde 225″den “yüzde 235″e, Özellik arz eden birimlerde görev yapanlarda ise “yüzde 260″dan “yüzde 270″e Yükseköğretim kurumlarında görev yapanların mevcut ek ödeme tavan oranlarının artırılmasını sağladık. 

Hastaneler başmüdürü ve eczacılar için “yüzde 305″den “yüzde 345″e, Başhemşireler için “yüzde 255″den “yüzde 265″e,  Diğer personel için “yüzde 225″den “yüzde 235″e,  Özellik arz eden birimlerde görev yapanlarda ise “yüzde 260″dan “yüzde 270″e Adli Tıp Kurumunda görev yapanların mevcut ek ödeme tavan oranlarının artırılmasını sağladık. Alanında doktora derecesi almış olan uzman personel için “%250″den “%260″a, Mühendis, psikolog, biyolog, kimyager, fizikçi, pedagog vb. unvanlarda görev yapanlar için “%225″den “%235″e, Hizmetin niteliği itibarıyla görevin zorluk ve risk derecesi yüksek yerlerde görev yapanlar ile otopsi görevlerinde bulunanlar için “%215″den “%225”, Diğer personelde ise “%200″den  “%215″e Sağlık Bakanlığında görev yapan sağlık hizmetleri sınıfı çalışanlarının taban ödeme katsayıları 5 puan artırılarak “0,32”den “0,37”ye çıkartılmasını sağladık.

Üniversite hastanesinde görev yapan sağlık hizmetleri sınıfı çalışanlarının taban ödeme katsayıları 5 puan artırılarak “0,32”den “0,37”ye çıkartılmasını sağladık. Aile sağlığı çalışanlarına muayene sayısına göre ödenen teşvik ek ödemelerin artırılmasını sağladık. Buna göre; Muayene sayısının 40-60 arasında olması halinde tavan ücretin “%1,5” oranını “%2,5″a, Muayene sayısının 61 ve üzeri arasında olması halinde tavan ücretin “% 3” oranını “%4″e çıkartılmasını sağladık.

Sosyal hizmet tazminatının 5 puan artırılarak 25 puana çıkarılmasını sağladık. 

Sosyal hizmet tazminatından sözleşmeli personelin de yararlanabilmesini sağladık.

Çocuk Evi Koordinasyon Merkezlerinde (ÇEKOM) görev yapanların sosyal hizmet tazminatından yararlanabilmesini sağladık.

11. Doğum yapan çalışanlarda uygulanan 2 yıl gece nöbeti yasağı, 112 acil sağlık hizmetleri ve yataklı tedavi kurumunda çalışanlar için süt izni bitiminden itibaren isteğe bağlı olarak kaldırılmasını sağladık.

Yıllık izin sürelerinde ek ödeme kesintisinin ayda 5 güne kadar olan kısıtlamanın kaldırılarak yıllık izinlerin, kesintisiz 12 güne kadar olan kısmı için ek ödeme kesintisi yapılmamasını sağladık.

663 sözleşmeli yöneticilerin, yıllık izin sürelerinde ek ödeme kesintisinin ayda 5 güne kadar olan kısıtlama kaldırılarak yıllık izinlerin, kesintisiz 12 güne kadar olan kısmı için ek ödeme kesintisi yapılmamasını sağladık. Sağlık çalışanlarına icap nöbet ücreti verilebilmesi için 657 sayılı Kanunun ek maddesinde ve yataklı tedavi kurumları işletme yönetmeliğinde düzenleme yapılması için çalışma yapılacak.”