Merkezefendi Belediyesi, girişimci kadınların çalışma hayatına katılmasını ve daha aktif rol almasını sağlamak amacıyla ‘El Emeği ve Girişimci Kadınlar Festivali’ni farklı bir boyuta taşıdı. Yerel ekonomiyi kalkındırmak, esnafı, kadın üreticileri ve girişimcileri güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen “Merkez Çarşısı” dijital dünyaya açıldı.
Merkezefendi Belediyesi ve Good4Trust iş birliğiyle gerçekleştirilen projenin tanıtımı Merkezefendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Lansmanda yerel üreticilere E-Ticaret sitesi üzerinden nasıl satış yapabilecekleri anlatıldı. E-Ticarete meraklı ve bu konuda kendini geliştirmek isteyen girişimciler lansmana yoğun ilgi gösterdi. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve Good4Trust kurucusu Uygar Özesmi tanıtım törenine katılan vatandaşların sorularını yanıtladı.
Merkez Çarşısı’nın tanıtım toplantısına, İzmit Belediye Başkanı Fatma Hürriyet Kaplan, Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, İç Anadolu Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Salim Çoruk, Dazkırı Belediye Başkanı İsmail Taylan, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı, Cumhuriyet Halk Partisi Merkezefendi İlçe Başkanı Ali Osman Horzum, Merkezefendi Belediye Başkan yardımcıları, Good4Trust kurucusu Uygar Özesmi, meclis üyeleri, STK temsilcileri, girişimciler, üreticiler ve gazeteciler katıldı.
“KADINLARIMIZIN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Merkezefendi’de ve Denizli’de hem yerel kalkınmayı canlandıracaklarını belirten Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Merkez Çarşısı, yerel kalkınma ve dayanışmayı artıracak bu sistemi benimserken ekolojik sürdürülebilirliğe ve bölgesel ekonominin canlanmasına katkıda bulunacak. Bugün burada kadınlarımızın hayalini gerçekleştiriyoruz. Sizinle birlikte daha güzel başlangıçlara yol alacağız. Merkez Çarşısı, doğaya ve insana dost, adil üretim yapmaya çalışan işletmelerimiz ile ihtiyaçlarını bu tür işletme ve girişimcilerden sağlamak isteyen kişileri bir araya getiren bir sistem. Göreve geldiğimiz günden itibaren Merkezefendi Belediyesi’nin standartlarını daha da üste taşıyoruz” ifadelerini kullandı.
“46 GİRİŞİMCİMİZ MERKEZ ÇARŞISI’NDA DÜKKANINI AÇTI”
Online satışlarda girişimcilere desteklerinin devam edeceğini belirten Başkan Doğan, “Biz kadınlarımızı ‘E-Ticaret’e yönlendirip kadınlarımızın ve girişimcilerimizin yolunu açalım dedik. Sadece kadın üretici değil esnaflarımızın da yerel ekonomiyi kalkındırmada rol alması amacıyla bu projeyi gerçekleştiriyoruz. E-Ticaret konusunda kadınlarımız çok heyecanlı. Bugün itibariyle 46 girişimcimiz http://www.merkezcarsisi.org ‘a girerek dükkanını açtı. Bu daha başlangıç, bu sayı artacak. Esnaflarımızı da bu platforma çekmek istiyoruz” diye konuştu.
“ÜLKENİN 48 FARKLI KENTİNDEN SİPARİŞ ALIYORUZ”
Bu girişimle, esnaf ve üreticilere destek sağladıklarını belirten İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ise İzmit Belediyesi tarafından yerel ekonomiyi kalkındırma, esnafı, kadın üreticileri ve girişimcileri güçlendirme hedefiyle İzmit Çarşısı adı ile hayata geçirilen e-ticaret platformu son olarak Denizli Merkezefendi Belediyesi ’Merkez Çarşısı’ ile dijital dünyaya açıldığını ifade etti. Başkan Hürriyet “Bundan yaklaşık iki sene önce kadınlara ekonomik destek sağlamak için bir yola çıkmıştım. Kadınlarımızın ciddi bir çabaları var ama bunu ekonomik anlamda geriye dönüştüremiyorlardı. ‘E-Ticaret’ ile artık bunu kolay ve ekonomik anlamda geri dönüş alan bir uygulama haline getirdik. Bugün itibariyle 13 farklı kategoride ülkenin 48 farklı kentinden sipariş alıyoruz. ‘E-Ticaret’ platformundan ücretsiz bir şekilde dükkanlarını açtılar. Kadınlarımız ürettiklerini daha eder değerinde satabiliyor. ‘Merkez Çarşısı’nı hizmete açıyor olmaktan çok gurur duyuyoruz” diye konuştu.
“KADINLARIMIZIN DİK DURABİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik ise “Bizler yerel yöneticiyiz ve topluluğu mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Kadını mutlu ederseniz toplum mutlu olur. Sadece kadını veya toplumu nasıl mutlu ederiz? Biz Bozkurt Belediyesi’nce ekibimizle beraber üretim anlamında çok yol kat ettik. Kadınlarımıza istihdam sağlamak için, kadınlarımızın ayakları üzerinde dik durabilmesi için pek çok yol açtık. Kadınlarımız üretiyor ama finansal özgürlüğe nasıl sahip olması gerektiği ile ilgili önümüzdeki yolları açmakla görevliyiz. Güçlü kadınları yaratmakla ilgili çalışmalarından ötürü Merkezefendi Belediye Başkanımız Şeniz Doğan’a teşekkür ediyorum. Üretici kadınlarımızın önünde sevgi ve saygıyla eğiliyorum. İyi ki varsınız” ifadelerini kullandı.
“46 ÜRETİCİMİZ SİSTEMDE, 136 ÜRETİCİ SIRADA”
Kadın girişimcilerin lansmana yoğun katılım sağladığını belirten Good4Trust kurucusu Uygar Özesmi, “Bu ülke sizlerle yükseliyor. Muhteşem kadın başkanlarımızla yükseliyor. Kadın dayanışması çok güzel bir örnek. Dayanışma olmadan hiçbir şey olmuyor. Türetim ekonomisi dayanışmanın tam kendisi. Herkesin birbirini yükseltmesi. Türetim ekonomisi yeni bir model, birbirimize danışarak yardım ederek yeni bir ekonomi kuruyoruz. Good4Trust, bu ülkenin topraklarından çıktı ve dünyaya açılmaya devam ediyor. Bizim derdimiz sizden para kazanmak değil, sizi güçlendirmek. Bizim kar elde etmemiz değil ayakta kalmamız gerekli. Burada fırsat eşitliği var. Her kim olursan ol ‘Merkez Çarşısı’nda dükkan açabilirsiniz. ‘Merkez Çarşısı’na girilen ürünün ücreti de alınmıyor. Sen bir ürün satarsan bize bir katkı payı ver diyoruz. İlk başta yüzde 7, sen üretim sistemlerini iyileştirirsen bunu yüzde 5’e daha iyi hale getirirseniz yüzde 3’e düşecek. Şu an ‘Merkez Çarşısı’nda 46 üretici var 136 üretici de sırada bekliyor. Başta kadın üretici olmak üzere sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.