Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi haziranda aylık bazda yüzde 3.92 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 38,21’e geriledi. Böylece, Memur ve Memur emeklileri sözleşme zammı ve enflasyon farkıyla yüzde 17,77, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 19,77 zam hak kazandı. Açıklanan oranlara göre maaşlarına yapılacak zam oranın düşük kalacağını vurgulayan KESK İzmir Şubeler Platformu, TÜİK İzmir İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı iddia edilerek yapılan açıklamada, memur maaşlarına yapılması beklenen 22 bin TL’lik zam oranı da protesto edildi. Ortak basın açıklamasını KESK İzmir Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, okudu. Güven, “Ne TÜİK’in sahte enflasyonu ne iktidarın refah payı aldatmacası. İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz” dedi.
Basın açıklamasında, “Rakamlarla oynama emekçiyi soyma. Hükümet zammını al başına çal. Yüzdelik zamlar istemiyoruz. Seçim geçti yoksulluk arttı” sloganları atıldı.
“TÜİK’İN AÇIKLADIĞI RAKAM GERÇEK HAYAT PAHALILIĞIYLA ALAKASI YOK”
Yıllardır memur maaşlarının TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamına göre belirlendiğini belirten Güven, “Alanlardayız. Çünkü maaşlarımız, ücretlerimiz yıllardır hiç kimsenin, iktidarın kendisinin dahi inanmadığı TÜİK rakamlarına göre artırılıyor. Yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan bu sanal rakamlar özellikle maaş zammı alacağımız dönemlerde daha da aşağı çekiliyor. Çarşıda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon 2 ise TÜİK bunu 1 puan gösteriyor. TÜİK bugün haziranda enflasyonun aylık yüzde 3.92 yıllık yüzde 38.21 olduğunu açıkladı. Milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklinin maaş artışında önemli bir faktör olan altı aylık enflasyonun ise yüzde 19,77. olduğunu açıkladı. Seçim vaadi olan doğalgaz bahanesi ile mayıs ayı Enflasyonu 0,04 çıkarıldı. Yani doğalgazın faturasını kamu emekçileri ve emeklileri ödetilmek isteniyor” sözlerini kaydetti.
VADEDİLEN 22 BİN TL ERİDİ
İktidarın seçim vaatlerinden biri olan, ‘en düşük memur maaşı 22 bin TL olacak’ sözünü hatırlatan Güven, “15 Mayıs’ta 22 Bin TL, bin 119 dolardı. Bugün dolar kuru 26 TL. 5 Temmuz itibari ile 22 Bin TL 846 dolara düşmüş durumdadır. Seçimlerde en düşük memur için baz alınan 2,5 Asgari Ücret ise: 28 bin 500 TL. ye çıkmış durumda bu arada yoksulluk sınırı ise 40 Bin TL’yi aşmış durumdadır. 15 Mayıs’taki 22 Bin TL’nin alım gücünü bugüne uyarlarsak eğer 30 Bin TL ye tekabül ediyor. Yani kamu emekçilerine seçimden önce vaat edilenler dolar ve temel tüketim maddelerine gelen zamlar ve düşük enflasyon rakamları ile çoktan alınmış durumdadır” dedi.
“HAKKIMIZ OLANI ALAMIYORUZ”
Kamu emekçilerinin ve emeklilerinin yıllardır ne bütçeden haklarını ne de refah paylarını alamadıklarını söyleyen Güven, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Tek çözüm insanca yaşamaya yetecek ücret mücadelesini yükseltmekten geçiyor.
-Bunun için en düşük kamu emekçisi maaşı temmuz ayı itibari ile eş ve çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım ve yakacak yardımı gibi sosyal yardım kalemleri ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.
-Bu rakam her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamları refah payı olarak eklenmelidir.
-Gelir vergisi birinci dilim oranı yüzde 15 ten yüzde 10’a düşürülmeli, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlar-ücretler birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.
-Seçim öncesi verilen kira yardımı, mülakatın kaldırılması sözlerinin gereği zamana yayılmadan hemen yerine getirilmelidir”