AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kamuda çalışan 700 binden fazla işçinin zam oranını açıkladı. İşçilere ilk 6 ay için yüzde 45 zam yapılacağını ve en düşük aylık maaşın 15 bin liraya çıkacağını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretli, memur ve emekliler için Temmuz ayında enflasyon farkı ve refah payına dayanan hazırlıkları olduğunu da sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanın Erdoğan’ın ‘zam’ açıklamasına ilişkin konuşan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “İşçilerimize hayırlı olsun. Emin olun ki, bu ekonomik koşullarda işçilerimizin alacağı maaşta geçimlerine yetmeyecektir” dedi.
“MEMUR AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ”
Yapılacak zammın mevcut ekonomik şartlarda işçilerin geçimi için yetersiz olduğunu söyleyen Başkan Doğruyol, “Ancak memurlarımızın hali daha kötü ve içler acısıdır. Bugün yeni göreve başlayan bir hemşire, bir öğretmen 13-14 bin TL maaş almaktadır. Ortalama ev kirasının 8-10 bin TL olduğu bir ortamda memurun geçinebilmesi neredeyse imkansız hale gelmiş ve memur açlığa mahkum edilmiştir” eleştirisinde bulundu.
“TEMMUZ AYI BEKLENMEDEN MEMUR MAAŞLARI DÜZENLENMELİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam için işaret ettiği ‘Temmuz ayındaki enflasyon farkı ve refah payına dayanan hazırlıkları’na ilişkin konuşan Başkan Doğruyol, “Temmuz ayını beklemeden memur maaşlarıyla ilgili yeni bir düzenleme acilen yapılmalı ve yoksulluk sınırının 33 bin TL olduğu ortamda en düşük memur maaşının 25 bin TL seviyelerine getirilmesi gerekmektedir. Memur soyut olan devletin, somut devletin varlıklarıdır. Memurun ortalama geçim standartlarında olması gerekir ki, memurun şahsında devlet itibar kaybetmesin” dedi.
“ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 54,7; VERGİ VE HARÇLARA YÜZDE 122 ZAM”
İşçi ve memur ve emekliye maaşlarına yapılan zam oranı ile tüm vergi ve harçlara gelen zam arasındaki eşitsizliğe dikkat çeken Başkan Doğruyol, “2023 Ocak ayında asgari ücrete %54,7, tüm vergi ve harçlara %122 zam yapılırken, memur ve emekliye yüzde 25 zam yapılmasını ayakta alkışlayan sözde sendikacıların bugün Sayın Cumhurbaşkanını zorda bırakmayalım, hükümeti zorda bırakmayalım mantığıyla zam istemekten imtina etmesi akıl mantık işi değildir. 2013 yılında hükümetin 223 TL zam vereceğiz dediği yerde, 123 TL maaş zammına imza atan sendikadan ancak bu beklenir” ifadelerini kullandı.
“EMEKLİNİN MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN GERİSİNDE KALDI”
Kamuda çalışan işçilerin yaklaşık 22 bin TL, mühendisin, eczacının 18-19 bin TL maaş aldığı bir ortamda memurların yok sayıldığının altını çizen Başkan Doğruyol, “2002’de memur emeklisi ortalama asgari ücretten yüzde 172 oranında fazla para alırken, emekli maaşları ortalaması 2023’te asgari ücretin altına düşmüştür. Memur emeklisine 2002’den bu yana asgari ücrete yapılan zam kadar artış yapılsaydı, bu gün memur emeklisinin maaşı yaklaşık 23 bin TL civarında olacaktı. Kamu da çalışan 32 yıllık mühendisin 2023 yılı Nisan ayı maaşı 20.092,50 TL” diye konuştu.
“MEMUR MAAŞLARI EŞEL-MOBİL SİSTEMİYLE ÖDENMELİ”
Memura ek zammın elzem olduğunu vurgulayan Başkan Doğruyol, “Bugün olduğu gibi, enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde memur maaşlarının Eşel-Mobil sistemiyle ödenmesi, yani enflasyon artışının her ay maaşlara yansıtılması ancak reel kaybı önleyebilir. Tabii, TÜİK’in enflasyon rakamları değil, gerçek enflasyon oranlarıyla. Biz biliyoruz ki, memuru yok sayanları memur da yok sayacaktır” dedi.