Laik eğitime imam ve vaiz engeli!

» Ege Gündemi » Laik eğitime imam ve vaiz engeli!

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir İl Müftülüğü arasında imzalanan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES) kapsamında okullara imam ve vaizler görevlendiriliyor. Manevi danışmanlık görevlendirilmesini içeren protokolle İzmir genelinde 842 farklı okulda imam hatip, kuran kursu öğreticisi, vaiz ve din hizmetleri uzmanı görevlendirildi.   Birgün Gazetesi’nden Berkay Sağol’un haberine göre öğrencilerin, “millî, mânevî, […]

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir İl Müftülüğü arasında imzalanan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES) kapsamında okullara imam ve vaizler görevlendiriliyor. Manevi danışmanlık görevlendirilmesini içeren protokolle İzmir genelinde 842 farklı okulda imam hatip, kuran kursu öğreticisi, vaiz ve din hizmetleri uzmanı görevlendirildi.  

Birgün Gazetesi’nden Berkay Sağol’un haberine göre öğrencilerin, “millî, mânevî, ahlâkî, insânî, kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan, geliştiren akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi, bedensel ve sosyal bakımdan dengeli bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamak” amacıyla manevi danışmanlık protokolünün imzalandığı belirtildi. 

“PROTOKOL, ANAYASAYA AYKIRI”

Uygulamanın anayasaya aykırı olduğu ifade eden Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Okullarımızda müfredat kapsamında tanımlanmış görevleri yürüten danışmanlık hizmeti veren rehber öğretmenler ile Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersini veren öğretmenler varken hiçbir pedagojik formasyonu olmayan kişilerin görevlendirilmesi mevcut yasalara aykırı bir durumdur. Okullarımızda eğitim öğretimin kamu görevlileri aracılığıyla ve İhtisas sahibi kişiler tarafından yürütülmesi bir zorunluluk iken vaiz imam kuran kursu öğreticilerinin görevlendirilmesi kamusal ve laik eğitimi tümüyle ortadan kaldırmaya yöneliktir. Anayasaya aykırı, okullarımızın ihtiyacı olmayan ve kutuplaştırmayı artıracak okul iklimini bozacak bu protokol iptal edilmelidir. Eğitim Sen olarak protokolün iptali için gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız” dedi. 

“PEDAGOJİ BİLİMİNDEN UZAK” 

Uygulamayla ilgili yasal işlem başlatacaklarını bildiren Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz, “Pedagoji biliminden uzak bu kişilerin çocuklarımızla yüzleştirilmesini istemiyoruz. Diğer taraftan okulun dışından gelecek kişi ve kurumlar öğrenci velilerinden izin alınmadan asla çocuklarımızla yüzleştirilmemelidir. Onların anlatıları ve dersleri ile yüzleşmemelidir. Bu konuda Öğrenci-Veli Derneği olarak tüm yasal işlemleri başlatacağımızı ve konunun arkasında olacağımızı paylaşmak istiyorum” dedi. 

2015 yılında başlatılan ve zamanla genişleyen Manevi Rehberlik Uygulaması ile birçok ilde protokol imzalanmış, okullara imam ve vaizler gönderilmişti. Geçen yıl Akdeniz Üniversitesi’ndeki KYK yurtlarında üç öğrencinin intiharından sonra manevi danışmanlık sistemi sonlandırılmıştı.