Köylülerin çimento fabrikasına karşı adalet nöbeti

» Büyük Manşet » Köylülerin çimento fabrikasına karşı adalet nöbeti

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi’nde yapımı devam eden çimento fabrikasına karşı “yürütmeyi durdurma” davasında bilirkişi, ÇED raporunun iptal edilmesine oy birliğiyle karar verdi. Bilirkişi raporuna karşı mahkemenin “yürütme durdurma” kararı almamasına karşı Deştinlilerin mahkeme önünde nöbeti devam ediyor.

Muğla’da Akbelen’deki orman kıyımı gündemdeki yerini korurken, Menteşe ilçesinde de doğayı, köy yaşamını ve tarımsal üretimi tehdit eden eden bir başka fabrikaya karşı adalet nöbeti devam ediyor. Menteşe’nin Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkisinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikasına karşı köylüler, Muğla Bölge İdare Mahkemesi önünde adalet nöbeti başlatmıştı. Köylüler, tarım ve ormanlık arazilerin ortasında yapımı süren çimento fabrikası için verilen ÇED raporunun iptali için 1,5 yıldır hukuk mücadelesi veriyor.

‘ÇED olumlu’ kararına karşı yurttaşların açtığı dava kapsamında, 23 Şubat’ta bölgede bilirkişi keşfi yapılmıştı. Raporda, ÇED raporunda eksiklikler olduğuna vurgu yapılarak, fabrikanın kurulması halinde tarımsal alanların, Kazan Göleti ve barajların olumsuz etkileneceği belirtilmişti.

“MAHKEME KARAR VERMEK İÇİN NEYİ BEKLİYOR?”

Deştinliler Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin bilirkişi raporlarına rağmen yürütmeyi durdurma kararı vermediğini belirterek mahkeme önünde adalet nöbetine devam ediyor.

Köylüler adına konuşan İsmail Şener, ÇED raporu iptal edilene, proje için yürütmeyi durdurma kararı verilene kadar nöbetlerine devam edeceklerini söyledi. Şener, “Yine adliye önlerindeyiz. 2006 yılından beri Çimento Fabrikası süreciyle uğraşıyoruz. Israrla ve inatla ne şirketler vazgeçiyor nede biz vazgeçiyoruz. Çimento Fabrikasını yaptırmayacağız. Nedeni açık ve net. Birincisi bilim doğrultusunda Deştin’e çimento fabrikası yapılmayacağı, ikincisi sadece şirketin düzmece bir ÇED raporu var. Bu doğrultuda maalesef kamunun zarara uğratılmasını hizmet eden mahkemeler, belediyeler ve muhtarlar var Muğla’da. Ama biz bugün Türkiye’mizde hâkimler var demek için, Muğla’da da hâkimler var demek için buradayız. Hem mahkemenin atadığı bilirkişi heyetinin birinci raporu ‘bu bölgeye çimento fabrikası yapılamaz’ denildiği halde, yine ek rapor talep edildiğinde bilirkişi heyetince ek raporda yapılamayacağı denildiği halde, 15 günlük süre dolduğu halde mahkemenin karar açıklamada neyi beklediğini bilmek istiyoruz. Sabırla burada adalet nöbeti tutmaya devam edeceğimizi bilmenizi istiyoruz” dedi.