Karabağlar’da Cumhurbaşkanının anlatmadığı gerçek

» Gündem » Karabağlar’da Cumhurbaşkanının anlatmadığı gerçek

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir’deki CHP’li yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm çalışmalarını gerçekleştiremediği yönündeki eleştirisine yanıt verdi. Başkan Selvitopu, Karabağlar’daki 540 hektarlık alandaki sorumluluğunun yerel yönetimlerde değil Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda olduğunu açıkladı.

İzmir Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, ilçedeki kentsel dönüşüm projelerine ilişkin Ege Saati’nden Ece Azak’ın sorularını yanıtladı.

Aynı zamanda Harita ve Kadastro Mühendisi olan Başkan Selvitopu, “Karabağlar’da olduğu gibi büyük şehirlerin hemen hepsinde özellikle 2002 yılı öncesi yapılan tüm yapıların depreme karşı dirençsiz ve bu nedenle son depremde de gördüğümüz üzere binalarımızı yenilerken daha sert sağlıklı tedbirler gündeme gelecek, gelmesi de gerekir bunun tartışmaya açık bir yanı yok” dedi.

DÖNÜŞTÜRÜLEMEYECEK ALANLAR YARATMAMALIYIZ

Kentsel dönüşümün amacının mevcut sağlıksız dokuların sağlıklı hale getirilebilmesi için sosyal, kültürel yaşamı da dikkate alarak yapılması gereken planlama, dönüşüm çalışmaları olduğunu ifade eden Selvitopu, “Kentsel dönüşüm projeleri adı altında bir daha dönüştürülemeyecek alanlar yaratılmaması lazım. Nitekim Türkiye’de bunun örnekleri var. Bursa örneği var. Dönüştürülemeyecek bir alan yaratılmıştır. Çok yoğun bir emsal uygulanmış ve kentin silüeti bozulmuştur. Kentsel dönüşümün amacı bu değil” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İLK İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE

Türkiye’de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kurulan Kentsel Dönüşüm Dairesi’nde Başkanlık da yapmış olan Selvitopu, “Benimsediğimiz temel ilke yerinde dönüşüm kavramıdır. Bunu hayata geçiren Türkiye’de ilk İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Sulu Kule, Kuzey Ankara Projesi Kentsel Dönüşüm Bölgesi örneği var. Orada yerleşik olan insanların hiçbiri şu anda orada değiller; oradan koparılmışlardır. Bizde durum böyle değil. Uzundere, Karşıyaka Örnekköy, Ege Mahallesi, Aktepe-Emrez, Ballıkuyu, Bayraklı çalışmalarımızda bu hususa dikkat ettik. Şeffaflık, yerindenlik ilkeleri ile adaletli bir şeklide projelerimizi yürüttük. Türkiye’de yıllar alan, ortada kalan projeler de var. Örneğin Fikirtepe projesi gibi… İnsanlar yıllarca ne yapacağını bilmez halde ortada kaldılar. En azından İzmir’deki uygulamalarda böyle bir belirsizlik yok; ne yapacağımız belli” ifadelerini kullandı.

YETKİ ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NDA

Kentsel dönüşüm çalışmalarının 5393 sayılı belediye kanunun 73. Maddesi ve 6306 sayılı yasaya göre yürütüldüğünü belirten Selvitopu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kentsel dönüşümün bir türlü tamamlanamadığı gerekçesiyle eleştirdiği 540 hektarlık alanda tüm yetkinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

BAKANLIK ONAYLAMADI

“Şu anda Karabağlar’da 3 ayrı bölgede kentsel dönüşüm çalışması var. Osman Aksüner ve Aşık Veysel, Aydın Mahallelerini içeren 106 hektarlık riskli alan çalışmamız var. Burada belediyemize bakanlıkça kısmi yetki verildi. İmar planlarını yaptık, bakanlığın onayına sunduk ama 2018’den beri planlarımız bir türlü onaylanmadı. 5 yıldır bu planlar bakanlığın önünde bekliyor. Sayın Cumhurbaşkanı da Karabağlar’la ilgili değerlendirmesini yaparken aslında bu dosyalar şu anda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde.

BELEDİYELERİN YETKİSİ YOK

Bir diğer çalışmada 14 mahalleyi içeren toplam 540 hektarlık riskli alan var. Sayın Cumhurbaşkanının söylediği bu büyük alanların yetkisi aslında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetki alanında. Bu alanın 101 ve 74 hektarlık bölümü ile itirazlarımız oldu. Bir şekilde imara açılmış orası. Çekincelerimizi belirtmiştik yargı yoluna da gittik. Yargı da bizi 5 kez haklı buldu. Yenitepe Konutları diye yapılan bölge. O konutlar bitti. Konut dışında, imara açılan yerler ilgili çekincelerimizi belirttik.”

Başkan Selvitopu, Türkiye’de bir türlü gerçek anlamıyla, amacına uygun olarak yürütülemeyen kentsel dönüşüm çalışmalarında başarıya ulaşmak adına takip edilmesi gereken hususları ise şu sözlerle özetledi:

“Türkiye’de yürütülen iki ayrı yasanın tek yasaya dönüştürülmesi lazım ve kentsel dönüşüm uygulamalarının merkezine de yerel yönetimler mutlaka konulmalı, sorumluluk verilmeli. Ayrıca sosyal bilimciden, jeoloğuna farklı meslek disiplinlerinin bir arada çalışması gerekiyor.”