İKTİDAR ACABA YURTTAŞLARI YOLUNACAK KAZ OLARAK MI GÖRÜYOR?

» Köşe yazarları » İKTİDAR ACABA YURTTAŞLARI YOLUNACAK KAZ OLARAK MI GÖRÜYOR?

Doğan Prepol yazdı…

 

Bu başlığı neden koyduğumu yazı içinde daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum. Benim bu yazdıklarımı farklı şekilde ela almış yazmış olabilirler. Ben son günlerde bu konuda yurttaşlardan çok yakınma duyduğum için yazmak gerektiğine kanaat getirdim.

1999 yılında meydana gelen büyük Gölcük depremi sonrası deprem vergisi olarak değişik tarihlerde hayatımıza giren (ge çi ci) vergilerden bir tanesi de ‘Yurt Dışı Çıkış Har(a)cı’.

Yurt Dışı Çıkış Har(a)cı, 23 Mart 2007 tarih ve 26471 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5597 Sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun İle yürürlüğe girmiş sonra da kalıcı hale gelmiş vergilerden biri. ‘Yurt dışı Çıkış Pulu’ adıyla biliniyordu.

1999’da adına geçici vergi denen çok sayıda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) leri iktidarlar o günden beri bu vergilerin geçici olduğunu unuttu ya da boşverin geçici vergi olsun artık kalıcı vergi biz iktidar sahipleri de çok rahat bir harcama yapalım dediler galiba bu halkın zaten sesi çıkmıyor yolun yolabildiğiniz kadar dediler herhalde. Yıl 2024 vergiler kalıcı vergiye dönüştürüldü bazılarının isimleri değişti ama yolunacak kazlar aynı değişmedi diye düşünüyor iktidar galiba ne dersiniz?

Pırlanta’nda vergi alma, yatlara alınan mazottan vergi alma, yol yolabildiğin kadar sessiz yurttaşları mı diyor iktidar acaba. Emekçinin ve emeklinin sırtında büyük bir yük var bunu iktidar yükledi ve görünen o ki o yükü hafifletme gibi bir niyeti yok.

Son günlerde her yerde konuşulan konuların başında Yurt Dışı Çıkış Har(a)cı geliyordu.

Bu vergi de geçici statüsündeydi oldu kalıcı vergi. Vurun abalıya nasıl olsa her yükü kaldırıyor. Bu harç ilk çıktığında 15 TL di. Bugün iktidar 500 TL yaptı bu yeter mi yetmez tabi ki. Ocak ayında güncelleme yapılacak

Bu vergi de ilk çıkarıldığında ‘Konut Fonu’na destek olarak ve geçici olarak hayatımıza girdi. İktidar sahipleri kamuda tasarruf yapmak akıllarına gelmiyor sözde tasarruf yapıyorlar. Fakat yurttaşı yolunacak kaz gibi mi görüyorlar diye sormamıza neden oluyorlar.

İktidar ekonomiyi düzeltmek yerine, tarım ve sanayiye, üretime destek verme yerine işin kolayını seçiyor ve yurttaşın omuzlarına geçici adında çeşitli vergiler yüklüyor. Hatırlarsınız geçen yıl da otomobil sahiplerinden Anayasa’ya aykırı bir şekilde ikinci defa vergi aldı. Kasada para kalmadıkça yurttaştan vergi almayı seçen bir iktidar var.

Yurt Dışı Çıkış Har(a)cı gelişmiş ülke olarak adlandırılan ülkeler arasında dünyada  hangi ülkeden alınıyor hiçbir ülkeden alınmıyor belki Afrika’nın en fakir ülkelerinde alınıyordur. Bizim ülkemiz gelişmiş ülke ya! Avrupa bizi kıskanıyor ya! Onun için bizim ülkemizde yurt dışı çıkış harcı olmamalı. Halk refah içinde yaşamalı ki Avrupa’ya gittiği zaman Türkiye’nin ne kadar ucuz bir ülke olduğunu görsün değil mi?

Ama 500 Türk Lirası harç alırsan yurtdışına çıkmayın demek gibi bir şey oluyor çünkü çıkanlar Avrupa ülkeleri bizden çok daha ucuz ve yaşanası ülkeler olduğu görülüyor.

 

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, ‘Yurt dışı çıkış harcı 500 lira olarak belirliyoruz. Her yıl harç tutarı yeniden değerleme oranıyla artırılacak’ dedi.

Keşke emekli aylıklarında da bu uygulamayı yani ‘Yeniden değerleme’ oranını kullansanız. Ama olmaz! O emeklinin cebinin para görmesi anlamına geliyor. Bu vergileri geçici olarak hayatımıza sokan iktidar sözünü tutmadı kazı yolmayı seçti galiba…