Glütensiz gıda bulmakta zorluk çeken ‘çölyak hastaları’na müjde

» Afyonkarahisar » Glütensiz gıda bulmakta zorluk çeken ‘çölyak hastaları’na müjde

Glütensiz gıda bulmakta zorluk çeken ‘Çölyak Hastaları’ için Afyonkarahisar Belediyesi Zafer Meydanı’nda özel bir büfeyi hizmete açtı.

Afyonkarahisar Belediyesi, glütensiz gıda bulmakta zorluk çeken ‘Çölyak Hastaları’ için özel büfeyi Zafer Meydanı’nda hizmete açtı.

Zafer Meydanı’nda hizmete açılan glütensiz gıdaların satıldığı büfe, çölyak hastaları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Glütensiz Gıda Büfesinde ekmek başta olmak üzere; mısır gevreği, un, cips gibi birçok gıda bulunuyor.

Sosyal belediyeciliğin gereği olarak çölyak hastalarına verdiği sözü yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyen Başkan Köksal, kâr amacı gütmeyeceklerini ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmeler neticesinde glütensiz ürünlerin satış büfesinden temin edileceğine dikkat çeken Başkan Köksal;

“Çölyak hastalarımız glütensiz gıdalara erişimde çok sıkıntı yaşıyorlar, maddi açıdan zorlanıyorlardı. Hastalarımızın yaşam standartlarını yükseltmek, onların sağlıklı ve kaliteli gıdalara erişimini sağlamak bizim öncelikli görevlerimizden biri olduğunu unutmamamız gerekir” dedi.

Çölyak, glüten tüketimi sonucu olumsuz sonuçlar doğmasına sebebiyet veren bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla genetik olarak taşınır. Bebeklikte anlaşılabileceği gibi ileriki yaşlarda da ortaya çıkabilir. En büyük belirtisi sindirim sorunlarıdır. Sinir sistemini, cildi ve bünyenin farklı elemanlarını etkileyen semptomları da mevcuttur. Herhangi bir şüphe oluştuğunda vakit kaybetmeden doktora görünmek gerekir. Doktorunuzun yapacağı çölyak kan testiyle hastalık teşhis edilir.

Çölyağın tedavisi yoktur. Hastalığın teşhisinden sonra tek yapılması gereken, beslenme alışkanlıklarını değiştirmektir. Çölyak beslenme sisteminde glüten içeren veya kontaminasyon riski taşıyan gıdalar tüketilmez. Bu nedenle çoğunlukla araştırılarak alınmış malzemelerle evde yapılan yemekler tercih edilir. Siz de çölyak diyeti için kendi öğünlerinizi hazırlamak isterseniz Turkcell Pasaj’da bulabileceğiniz mutfak gereçleri ile hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Çölyak, aşırı glüten duyarlılığıdır. Bu hastalık, glüten tüketimi sonucu ince bağırsakta ciddi hasarlara yol açar.

İnce bağırsağın besin maddelerinin emilimini artırmak için kullandığı villusları hedef alır ve onlara zarar verir. Çünkü çölyak, otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırır.

Çölyaklı bireylerin ince bağırsaklarının uğradığı saldırı sonucunda sağlıklı sindirim gerçekleştirilemez. Bu durum, birçok olumsuz etkiye neden olur.

Çölyak hastalığı nedenleri tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Ancak genetik yatkınlığın en etkili faktörler arasında olduğu düşünülür. Yani aile geçmişinde çölyak olan bireylerin hastalık riski daha yüksektir.

Bu durumda çölyağın doğuştan geldiğini söylemek mümkündür. Çoğunlukla 1 yaşından sonra glüten tüketimi başladığında fark edilir. Bazen genetik olarak taşınan bu hastalığın stres, doğum, viral enfeksiyonlar ve ameliyat gibi etkenlerle tetiklenerek sonradan ortaya çıktığı da görülür.

ÇÖLYAK HASTALIĞININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Çölyak hastalığının sıklıkla görülen iki farklı çeşidi vardır. Ancak yapılan araştırmalar farklı türleri ortaya çıkarmaya devam eder. Bilinen 4 çölyak çeşidi şöyledir:

  • Klasik Çölyak
  • Atipik (Sessiz) Çölyak
  • Latent Çölyak
  • Non-Klasik Çölyak

Klasik çölyak, en yaygın türdür. Tipik sindirim belirtileriyle kendini gösterir. Atipik çölyak, adı üzerinde sessiz ilerler. Sindirim sisteminden ziyade diğer vücut bölgelerinde görülen belirtileri nedeniyle teşhisi zorlaştırır. Üstelik bu belirtiler yeterince açıklayıcı olmayabilir.

Latent çölyakta da benzer şekilde belirtiler tam gelişmemiştir. Ancak bağışıklık sisteminin glüteni tolere etmediği bilinir. Bazı bireylerde belirtiler zamanla belirginleşirken hiçbir semptom geliştirmeyenler de olabilir. Non-klasik çölyak ise tipik belirtilerin dışında gelişir.