GAVUR İZMİRLİ HAYIR YAPMAYI SEVER

» Köşe yazarları » GAVUR İZMİRLİ HAYIR YAPMAYI SEVER

İzmir’e “gavur” diyenler kim ise benim düşüncem onların gavur olduğu. İzmir’e “gavur” deme cesaretini gösterenler önce kendilerine baksınlar. Bakınız Türkiye’nin kaç ilinde bedava lokma, irmik helvası ve nohutlu, tavuk etli pilav dağıtılıyor? Benim bildiğim bedava dağıtılmıyor. Ege illerinde pişi dağıtılıyor. Utanma, arlanma duyguları varsa İzmir’e, “gavur” diyenler belki utanır. İzmir’e “gavur” diyen ey! cahiller, bakınız! […]

İzmir’e “gavur” diyenler kim ise benim düşüncem onların gavur olduğu. İzmir’e “gavur” deme cesaretini gösterenler önce kendilerine baksınlar. Bakınız Türkiye’nin kaç ilinde bedava lokma, irmik helvası ve nohutlu, tavuk etli pilav dağıtılıyor? Benim bildiğim bedava dağıtılmıyor. Ege illerinde pişi dağıtılıyor.

Utanma, arlanma duyguları varsa İzmir’e, “gavur” diyenler belki utanır. İzmir’e “gavur” diyen ey! cahiller, bakınız! size biraz bilgi vereyim:

İzmir’in en meşhur tatlısı olan lokma, herkesin sevdiği çıtır çıtır, nefis bir tatlıdır. Ege mutfağında tatlı olarak tüketilse de bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz, peynir ile de yenir. Ortası delikli halka şeklinde olana İzmir lokması, deliksiz, küçük yuvarlak şekilde olanlarına da saray lokması denilir.

Sünnet düğünü, kandil, mevlid, ya da cenaze gibi özel günlerde hazırlanan lokma, İzmir’in her köşe başında halka ikram edilir. Buna “lokma dökmek” ya da “lokma döktürmek” denir. Bu güzel tatlıyı “gavur” dediğiniz İzmirliler bedava yiyebiliyor.

Karşıyaka çarşıda ve Karşıyaka’nın sokaklarında lokma neredeyse her gün ücretsiz dağıtılıyor. İzmirli lokma tatlısına para vermez, neden mi? Gavur İzmir’de o kadar çok hayırsever var ki neredeyse her sokakta lokma tatlısı dökülüyor ve hayır olarak dağıtılıyor. Bir lokmacıyı kaçırsan birkaç sokak sonra karşına yeni bir hayırseverin döktürdüğü lokma tatlıcısı görürsün.

Karşıyaka’nın ünlü lokmacısı Saray Lokma’nın sahibi sevgili kardeşim Metin Köroğlu’na Karşıyaka ve İzmir’de yaklaşık kaç kişi lokma işi yapıyor diye sorduğumda şu bilgiyi verdi:

“Karşıyaka’da yaklaşık 60 lokmacı var, İzmir’de yine yaklaşık 700 civarı lokmacı var. Sizlerin de gördüğü gibi neredeyse Karşıyaka ve İzmir’in her sokağında lokma dökülüyor. Tabi yalnız lokma değil, İrmik helvası ve nohutlu, tavuklu pilav da dağıtılıyor. Bu hayır işi İzmir’e özel, yıllardır bu uygulama devam ediyor. İki türlü lokma döküldüğünü görebilirsiniz hatta yemiş olmanız gerekir. İzmir lokması büyük ve ortası delik olur, diğeri küçük saray lokma. İkisi de şerbetli olur tatlıdır.”

Son olarak başımdan geçen bir anekdot paylaşmak, anlatmak isterim;

“İstanbul’da yaşayan ablamın Kızı Burcu ve eşi Kerem İzmir’e ziyaretimize geldiler. Hep beraber Karşıyaka çarşısına gezmeye çıktık, çarşıda baktım birkaç sokakta lokma dökülüyordu ben de sordum çocuklar “lokma yer misiniz?” diye. “Dayı tabi ki yeriz” dedi. Burcu da,“özledim İzmir lokmasını” dedi.

Bende sıraya girmek için eşimin ve yeğenlerimin yanından ayrıldım,“Siz biraz oyalanın ben lokmaları alayım” dedim.

Damadımız Kerem,“dayıcım bir dakika bende seninle geliyorum,lokmanın parasını ben vermek istiyorum” dedi. Bende güldüm, “Ne parası oğlum! Burada lokma bedava hayır olarak dağıtılıyor. İzmirli parayla lokma yemez.”

“Biz istanbul’da parayla yiyoruz ne şanslısınız. Günlerdir gezdiğimiz yerlerde kuyruk görüyorum bakıyorum lokma alıyorlar ben de görüyordum oysaki bu lokma hayır olarak dağıtılıyormuş” dedi.

“Gavur İzmir” diyenler acaba hayatlarında böyle hayır yapmışmıdır. İzmirli hayatı boyunca defalarca hayır yapıyor. İzmir’i kıskanmayın, İzmir Atatürk’ün yolunda ilerleyen Cumhuriyet sevdalısı hayırsever bir kent.

 

Sağlıcakla kalın