Çiğli Belediyesi, SODEV ve merkezi İsveç’te bulunan Olof Palme İnternational Center tarafından düzenlenen Cinsiyet Eşitlikçi Dönüşüm Ödülleri töreninde “Yerel Yönetimlerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Duyarlılığı Kapasitesinin Artırılması Yolunda Sunulan En İyi Uygulama” kategorisinde ödüle layık görüldü. Çiğli Belediyesi adına ödülü alan Başkan Utku Gümrükçü, ödülü kendisine kitap sevgisini aşılayan öğretmen annesine ve Türk kadınlarına armağan etti.
Başkan Utku Gümrükçü öncülüğünde kadınların hayatın her alanında daha güçlü ve aktif olması adına hizmet ve projeler üreten Çiğli Belediyesi’nin toplumsal cinsiyet temelinde kadın istihdamını destekleyen “Mor Akademi’ projesi 197 belediyenin 380 projesi arasından ödüle değer görüldü. SODEV ve Olof Palme İnternational Center’ın iş birliğiyle düzenlediği Cinsiyet Eşitlikçi Dönüşüm Ödülleri, Türkiye’nin sosyal demokrat belediyelerinin kentsel hizmetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve özgürlük ilişkisinden hareketle kadınların ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda; toplumsal statülerini yükseltmek, korumak, sorunlarının çözülmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak ve kadınların toplumun her alanında güçlenmesine destek olmak amacıyla sunulan en iyi uygulamalara ödül veren bir tören olma özelliğini taşıyor.
BAŞKAN GÜMRÜKÇÜ: “ONUR VE GURUR VERİCİ”
Ödül töreninde konuşan Başkan Gümrükçü, “Sosyal Demokrasi Vakfına ve bizi bu ödüle layık gören jüriye teşekkürü borç biliyoruz. Kadınların eşit hak ve özgürlükler mücadelesine olan desteğimiz 2019 yılının Eylül ayında Çiğli Belediyesi’nin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü kurarak başladı. Temsiliyette eşitliği sağlamak adına kurum bünyemizdeki başkan yardımcısı ve müdür sayısındaki kadın oranını ciddi oranda artırdık. Kadınlara yönelik hizmetlerin tek bir çatı altında yürütülmesi adına Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Yaşam Merkezi’mizi hizmete açtık. Yaşam merkezimizde eğitim, sosyal, kültürel, turizm, sportif ve ekonomik hayatta kadınların güçlenmesi için projeler ürettik. Maruz kaldıkları şiddet olayları sebebiyle hayattan koparılan kadınların isimlerini Çiğli’de ölümsüzleştirmek adına isimlerini yaptığımız parklara verdik. Tüm bu çalışmalarımızın karşılığında bu ödülün kentimize verildiğini görmek beni çok onurlandırdı” dedi.
“ÖDÜLÜ ANNEM VE TÜRK KADINLARI ADINA ALIYORUM”
Cumhuriyetin ikinci yüzyılının kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Gümrükçü, “Cumhuriyetimizin kuruluşunda ve bugünlere gelmesinde olduğu gibi ikinci yüzyılının başlangıcında da kadınlar olacak. Demokrasiyi, eşitliği ve tüm canlıların yaşamaktan keyif aldığı bir Türkiye’yi kadınlar ile birlikte kuracağız. Bu vesileyle belediyemize verilen bu ödülü; beni Cumhuriyet mücadelesine hazırlayan annem başta olmak üzere tüm Türk kadınlarına armağan ediyorum” ifadelerini kullandı.