Çeşme projesinin önünü açan SİT kararına durdurma

» Genel » Çeşme projesinin önünü açan SİT kararına durdurma

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, turizm projeleri için İzmir Çeşme Yarımadası Karaköy- Zeytineli ‘’Doğal Sit Alanı’’ olan bölgelerin koruma statülerini düşürmüştü. Bölgenin inşaata açılmasını sağlayacak olan Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı ilanına karşı 37 kişi ve kurumun açmış olduğu davada İzmir 2. İdare Mahkemesi 10.05.2023 tarihinde oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda […]

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, turizm projeleri için İzmir Çeşme Yarımadası Karaköy- Zeytineli ‘’Doğal Sit Alanı’’ olan bölgelerin koruma statülerini düşürmüştü. Bölgenin inşaata açılmasını sağlayacak olan Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı ilanına karşı 37 kişi ve kurumun açmış olduğu davada İzmir 2. İdare Mahkemesi 10.05.2023 tarihinde oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda nitelikli doğal koruma alanlarıyla aynı doğal ekolojik bütünlüğü içermesine, doğal flora ve fauna yapısının korunmasına ve uluslararası sözleşmelerle korunan Akdeniz foklarının doğal yaşam ve üreme alanlarını içermesine rağmen bu bölgelerin “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak belirlenmesinin kamu yararı taşımadığına, daha yüksek bir koruma statüsüne sahip olması gerektiğine atıfta bulunularak bu bölgeyle ilgili işlemin yürütmesi durduruldu.

Davanın tarafı olan Doğa Derneği, Sualtı Araştırmaları Derneği, İzmir Barosu, TMMOB, İzmir Tabip Odası, Egeçep, Batı Urla Köyleri Kalkındırma Derneği, Gücücek Koyu Koruma Derneği olmak üzere 37 kişi ve kurum Çeşme bölgesindeki koruma statülerinin değiştirilmesi kararına karşı hukuki mücadeleyi sürdürüyor.

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ DOĞAL ALANLARINDAN BİRİ

Alaçatı-Sığacık arasında kalan kıyı alanı, İzmir’de Karaburun Yarımadası ile birlikte doğal peyzajdaki bozulmanın en az gözlendiği, kara ulaşımının olmadığı en bakir kıyılara sahip. Davaya konu olan alan, Türkiye’deki 305 Önemli Doğa Alanı’ndan birisi olan “Alaçatı Önemli Doğa Alanı” sınırları içinde yer alıyor. Sahip olduğu habitat bakımından Çeşme Kıyıları biyoçeşitlilik açısından büyük öneme sahip. Ayrıca Alaçatı-Sığacık arası kıyıları Türkiye’nin önemli fok alanlarından biri.

ÇEŞME PROJESİ NEDİR?

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan proje ile Çeşme‘nin Alaçatı ile Urla’nın Zeytineli bölgelerini içine alan 9 bin 574 hektarlık bölgede turizm sezonunun 12 aya çıkarılması ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Proje, İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak lanse ediliyor.

Projede; spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, etkinlik ve fuar merkezi, kültür ve sanat merkezleri, doğa ve tarım turizmi alanları, müze, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler bulunuyor.