30 Aralık tarihinde İzmir Bornova’daki rezidans inşaatında kurulu vinçin kırılarak 6 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazaya ilişkin HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından cevaplanması talebiyle soru önergesi verdi.
Türkiye’nin iş kazaları konusunda sahip olduğu zayıf hafızasına inat Bornova’daki “iş kazası”nda sorumluların cezalandırılması için konuyu gündemde tutan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü konuya ilişkin TBMM’ye soru önergesi verdi.
İş kazalarının denetimden sorumlu bakanlığın, kurumların denetim görevini yerine getirmemesi ve uygulanan cezasızlık politikaları sistematik hale geldiğini ve katliam boyutuna ulaştığını vurgulayan Pekgözegü, kamusal denetimin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını ve yaşanan olaydan asıl işverenin sorumlu olduğunu hatırlattı.
HDP’li Pekgözegü’nün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından cevaplanmasını istediği sorular şöyle:
1- 6 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan İzmir Bornova Viven Tower inşaatının denetimi en son hangi tarihte yapılmıştır?
2- Şantiye yatakhanelerinin yerleri Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir?
3- İzmir Bornova’da vinçin devrilmesiyle 6 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetinde, işçilerin kaldıkları konteynerlerin can güvenliği nedeniyle inşaat alanı dışına taşınmasını talep etmelerine rağmen işverenin gerekli tedbirleri almamış olduğu bilginiz dahilinde midir?
4- İzmir Bornova Viven Tower inşaatında vinç yükseltme sürecinde vincin arka ağırlığının şantiyede işçilerin yatakhane olarak kullandığı konteynerin üzerine düşmesi 6 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan iş cinayetinin sorumlularının açığa çıkarılması için bir çalışmanız var mıdır? Yaşanan iş cinayeti ile ilgili açılmış bir soruşturma bulunmakta mıdır?
5- İzmir Bornova Viven Tower inşaatında normalde en fazla 60 metreye kadar yükseltilebilecek olan vincin 100-120 metreye kadar çıkartıldığı iddiaları araştırılmış mıdır?
6- Planlanmamış vinç kurma ve sökme çalışmaları, bakım ve onarımları gerçekleştirilmemiş vinçlerin kullanıldığı, hali hazırda kullanılan vinçlerin periyodik bakımının yapılmadığı, yeterli sayıda ve yetkinlikte çalışan bulundurulmadığı v.b. giderilebilecek eksikliklerin işveren tarafından ısrarla göz ardı edildiği iddiaları incelenecek midir.
7- İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin İkinci Bölümünde yer alan İşverenlerin Yükümlülüklerini yerine getirmesi kapsamında yanana iş cinayetlerine yönelik asıl işveren yöneticileri soruşturma kapsamına alınmış mıdır?
8- Bakanlığınızın yaşanan bu iş cinayetlerine yönelik olarak işyeri hakkında hukuki ve idari bir başvurusu olmuş mudur?
9- Türkiye’de katliam boyutuna ulaşan iş cinayetlerinin tekrar yaşanmaması için Bakanlığınızca hangi önlemlerin alınması belirlenmiştir? Buna rağmen alınamayan önlemler nelerdir?
10- Tekrar eden iş cinayetlerinde Bakanlığınızın sorumluluğu nedir?
11- Bakanlığınızın iş cinayetlerini ortadan kaldırmak, kayıt dışı işçiliği önlemek, iş yerleri denetimlerini arttırmak için somut bir planlaması, çalışması olacak mıdır?