Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, 6 Şubat Pazartesi günü sabaha karşı saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde ve saat 13.24’te Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan iki depremin ardından açıklama yaptı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZIN SESİNİ DUYAN YOK
Doğruyol, görev yaparken, evi yıkılan, yakınlarını kaybeden, depremzede olan sağlık çalışanlarının görevine devam ettiğini belirterek, “Ancak her zaman olduğu gibi on binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremde aynı zamanda depremzede olan sağlık çalışanlarımızın yine sesini duyan, gözyaşını silen yok” dedi.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI GÜVENDE OLDUKLARINI BİLMELİ”
Doğruyol, İskenderun Devlet Hastanesi A blokta arkadaşlarını kaybeden sağlık çalışanlarının feryadını iletti: “Deprem esnasında hastanede olanların bir bölümü göçük altında. Görevde olmayıp evinde olanların evleri yıkıldı. Yaralı olan, aileleri dağılan binlerce sağlık çalışanı var. Diğer yandan bir tarafta diğer illerimizden bölgeye gitmek isteyen sağlık çalışanları, diğer tarafta personel eksiği var diye göreve çağrılan depremzede doktorlar, hemşireler, teknisyenler, 112 çalışanları. Depremden etkilenip göreve devam eden, göreve çağrılan sağlık personeline, hiçbir yetkili sormuyor, psikolojiniz nasıl? Eviniz yıkıldı mı? Aileniz ne durumda?” diyen sağlık çalışanlarının mağduriyetini dile getiren Doğruyol, “Milletimize hizmet edecek olan sağlık çalışanlarımız öncelikle kendilerinin ve ailelerinin güvende olduğunu bilmeli ki, hata kabul etmeyen sağlık hizmeti sunumunda hata payı minimum seviyeye insin” ifadelerini kullandı.
SAĞLIK BAKANINA ÇAĞRI
Sosyal medyaya da yansıyan görüntülerde, bölgede görev yapan bir sağlık çalışanının Bakan Fahrettin Koca’ya “Bugün ameliyathanede çalışıyorum. 7. günümüz çok zor durumdayız. Biz de depremzedeyiz kimse bizi anlamıyor” sözleriyle derdini anlatmaya çalışmasına çeken Doğruyol, afet bölgesinde görev yapan sağlık çalışanlarının aynı zamanda bir depremzede olduklarının unutulmaması ve alilelerinin yanında bulunma isteklerinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti.
Başkan Doğruyol, bölgedeki sağlık personelinin mağduriyetinin giderilmesi için yaptığı basın açıklamasında şu çözüm önerilerini sundu:
“Öncelikle bölgede hizmet eden sağlık çalışanlarımızın önüne hiçbir şart konulmadan isteyen arkadaşlarımızın dinlendirilmesi; üç beş aylık, geçici süreli bile olsa, isteyen sağlık çalışanlarımızın, başka bölgelerdeki çalışanlarımızla yer değiştirebilmesi, deprem bölgesinde yakınları olanların istemeleri durumunda, memleketlerine tayinlerinin yapılması. Deprem korkusuyla görev yapmamak için yeteri kadar sahra hastaneleri kurulması, sağlık çalışanlarımızın morali, motivasyonu ve hizmet kalitesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.”
Bölgedeki en önemli sıkıntının koordinasyonsuzluğun yanında yıkılan hastane binaları olduğunun altını çizen Doğruyol, “On binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği bu depremde depreme dayanıksız raporu olup yıkılan hastaneler göstermiştir ki, halkımıza hizmet edecek olan sağlık kuruluşlarımız günün şartlarına göre, son teknolojiyle, depreme dayanıklı şekilde yapılmalıdır ki, yıkılmasın” uyarısında bulundu.