Aliağa’nın kangren sorunu: Gemi söküm tesisi

» Büyük Manşet » Aliağa’nın kangren sorunu: Gemi söküm tesisi

Aliağa’da sökülmesi planlanan Fransız Raymond Croze gemisi ile ilgili konuşan Helil Kınay, “Türkiye Avrupa’nın çöplüğü haline geldi” dedi.

Haber: Simge Arıcan

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan tesiste, başta asbest olmak üzere birçok tehlikeli kimyasal maddeyi içinde barındıran gemilerin söküm işlemi yapılıyor. Kansere yol açan tehlikeli atıklar hem çevre hem insan sağlığını tehdit ediyor. Geçtiğimiz yıllarda tepkilere rağmen birçok geminin söküldüğü tesise yeni bir gemi daha geliyor. Çevre Yüksek Mühendisi Helil Kınay, Fransa’ya ait kablo döşeme gemisinin Aliağa’da sökülmesi istenmesi ile ilgili Ege Saati’ne konuştu. Kınay, İzmir’i bekleyen yeni tehlikeye dikkat çekti

Geçen yıl söküm işlemi için İzmir’e getirilen ancak tepkiler sonucu ülkeden ayrılan Nae Sao Paulo gemisini hatırlatan Çevre Yüksek Mühendisi Helil Kınay, “Yürüttüğümüz mücadele sayesinde bu geminin ülkemize girişini engelledik. Brezilya hükümeti gemiyi kabul etmediği için bu gemi okyanusta batırıldı, bu mücadele olmasaydı bu gemi sessiz sedasız bir şekilde Aliağa gemi söküm tesislerinde sökülecekti” dedi.

“GEMİLER, BÜTÜNÜYLE BİR ATIK”

Gemi söküm işlemlerinin özel bir süreç ve ciddi önemler gerektirdiğini hatırlatan Kınay, “Gelişmiş ülkelerde terk edilen bu sektör Türkiye, Bangladeş, Pakistan gibi üçüncü dünya ülkelerinde yapılıyor. Bu gemiler, sektörde çalışan işçilerimizin sağlığı ile havamızda, suyumuzda ve topraklarımızda geriye dönüşü olmayan sorunlara neden oluyor. Ülkemizde atık yönetimi olmadığı için Avrupa’nın atık çöplüğü olarak görülüyoruz” dedi

Kınay, başta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumların yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

  • Bu gemiyle ilgili söküm izni verilmeden önce gerekli yasal süreçler ve gerekli denetimler yapılmış mıdır?
  • Verilen raporların doğruluğu teyit edilmiş ilgili uzmanlar tarafından gerekli denetimler yapılmış mıdır?
  • Bu atıklar nerede bertaraf edilecektir?
  • Bu sürecin maliyetleri, iş sağlığı güvenliği ve maliyetlerinin karşısında çevresel süreçleri nasıl değerlendirilecektir?