Akbük’te ‘Havlunu al gel’ eylemi: “Akbük işgal ediliyor”

» Büyük Manşet » Akbük’te ‘Havlunu al gel’ eylemi: “Akbük işgal ediliyor”

Menteşe Kent Konseyi, Akbük sahilinde vatandaşların özgürce denize girecekleri alanların işletmeler tarafından işgal edilmesini protesto ederek ‘Havlunu Al Gel’ eylemi gerçekleştirdi.

Haber: Beritan Yücel

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Akbük sahilinde sahile girişin ücretli olması, şezlong fiyatları ve otopark ücreti başta olmak üzere yaşanan birçok sorunla ilgili Menteşe Kent Konseyi, Akbük sahilinde ‘Havlunu Al Eylemi’ gerçekleştirdi.

Kıyıların sermayeye peşkeş çekildiğini söyleyen Menteşe Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan, “Kıyılara, plajlara, denize ücretsiz ulaşmak anayasal hakkımızdır. Anayasa derki; kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Anayasal güvenceyle teminat altına alınmış kıyılar son yıllarda iktidarın siyası politikaları neticesinde yurttaşların eşit ve özgür kullanımına kapatılmıştır. Bu alanlar yalnızca parası olanların yüksek miktarlarda fahiş fiyatlarla şezlong kiralayanların alanı olmuştur. Kıyılarımız anayasa ve kanunlar yok sayılarak yapılan imar plan düzenlemeleriyle sermayeye peşkeş çekilmiş, sermaye gücünü elinde tutan özel kişi ve kurumlara tahsis edilerek gerçek sahipleri olan halkın elinden alınmıştır” dedi.

“MUÇEV’İN İHALELERİ AÇIKLANMALI”

MUÇEV’in faaliyetlerinin şeffaf olması gerektiğini kaydeden Aldan, “MUÇEV 2014 tarihinde Muğla’ya Hizmet Vakfı, Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığıyla kurulmuştur. MUÇEV’in ortaklığı 2014 yılından bu güne kadar Muğla’da halkın kullanıma açık olan ne kadar yerin tahsis edildiğine, MUÇEV’in kıyıları işletmelere ne kadar ücretle kiraya verdiğini hiçbirimiz bilmiyoruz. Bu ihaleleri alan kişi ve kuruluşların kim olduğu bilgisi derhal kamuoyuyla paylaşılmalı” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞIN ÖZGÜRCE DENİZE GİRME HAKKI GASP EDİLMEKTEDİR”

Akbük Plajı’nın ticarileştirildiğini söyleyen Aldan, “Akbük Plajı ticari şirket gibi faaliyet gösteren vakıf görünümlü Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın işletmesine verilerek kamu yararına aykırı olarak ticarileştirilmiştir. Plaj yıllardır birçok yol denenmek suretiyle giderek halktan uzaklaştırılan, halkın kullanımına kapalı bir yer haline dönüştürülmüştür.

Plaja arabalarıyla gelen vatandaşlardan plaj girişinde arabalarını park etmek istediklerinde özel mülkiyetli otopark uygulaması nedeniyle araba başına 100 TL otopark ücreti alınmaktadır. Plaja girildiğinde de özel işletmeler şezlong ve şemsiye kullanımı adı altında vatandaşlardan afaki bedeller istemektedir. Bu yasadışı ve keyfi uygulamalar nedeniyle vatandaşın özgürce denize girme hakkı gasp edilmektedir.Akbük plajında günü birlik denize girmenin maliyeti neredeyse 1000-1500 TL’ye gelmektedir” dedi.

“AKBÜK’TEKİ İŞLETMELER KIYILARI ALENEN İŞGAL EDİYOR”

Halkın ücretsiz denize girebileceği yer kalmadığını dile getiren Aldan, “Yine Akyaka’dan başlayarak Turnalı ve Akbük koyuna kadar uzanan sahil şeridindeki kıyılarda ne şekilde ve nasıl olduğu bilinmeden özel işletmelere peşkeş çekilmiş, işletmelerce parsellenerek halkın kullanımına kapatılmıştır. Akyaka Akbük arasındaki kıyı şeridinde halkın denize ücretsiz girebileceği yeri neredeyse kalmamıştır. Muğla Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahil ili olmasına rağmen Muğla’nın tüm ilçelerinde neredeyse halk ücretsiz denize giremez hale geldi.

Halkın atacağı her adımı paraya çevirmeye çalışan bu zihniyeti asla kabul etmiyoruz. Bugün biz buraya geldiğimiz açık olan kapılar halka her zaman açık olmalı. MUÇEV’in usulsüzlüklerinin yanı sıra birde Akbük’teki işletmelerin şezlongları ve masalarıyla kıyıları alenen işgal ettikleri görülmekte, halkın havlusunu koyamayacağı, para vermeden denize giremeyeceği bir sistem bize dayatılmaktadır. Buradan beklentimiz kıyıların biran önce halkın kullanımına açılması sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından sahilden yürünerek havlular serildi, kıyı işgali protesto edildi.