Bodrum Belediye Başkanı Aras’tan Akbelen açıklaması

» Çevre » Bodrum Belediye Başkanı Aras’tan Akbelen açıklaması

Muğla Milas’ta Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimlerine direnen halkın mücadelesi sürüyor. Bölgedeki direnişe katkı sunmak için giden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ta Ege Saati’ne özel yaptığı değerlendirmede bölgede ağaçların yanı sıra dini ve tarımsal bölgelerinde de zarar gördüğünü belirtti.   Aras, “Buradaki mücadele sadece çam ağaçlarının, ormanların korunması adına değil. Burada köyler de yok oluyor, mezarlık […]

Muğla Milas’ta Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimlerine direnen halkın mücadelesi sürüyor. Bölgedeki direnişe katkı sunmak için giden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ta Ege Saati’ne özel yaptığı değerlendirmede bölgede ağaçların yanı sıra dini ve tarımsal bölgelerinde de zarar gördüğünü belirtti.  

Aras, “Buradaki mücadele sadece çam ağaçlarının, ormanların korunması adına değil. Burada köyler de yok oluyor, mezarlık alanları da, ibadethaneler, tarım alanları da yok oluyor. Akbelen’de tüm ekosistem, üretim kültürü, tarım ve yaşam tehdit altında. 2 senedir bu alan vatandaşlar tarafından korunuyordu ama artık o kadar gözlerini hırs bürümüş ki sabahın erken saatlerinde hırsla ve büyük bir kolluk kuvveti eşliğinde kesime başladılar. Sert ve orantısız bir güçle müdahale yaşandı. Bir taraftan da kesim devam ediyor. Her tarafta bariyerler var.  ‘Siz ne derseniz doğa ne derse desin bizim için fark etmez biz Akbelen ormanını yok etmekte kararlıyız’ diyor” dedi. 

“İKLİM KRİZİ SÜRERKEN AĞAÇ KESİYORLAR” 

Kesimin doğada uzun vadede ciddi hasarlar bırakacağının altını çizen Başkan Aras, “Herkes birebir burada olamayabilir ama tüm Türkiye’nin kalbinde bu sızı olduğunu görüyorum. İnsanları köylerinde yerlerinden edip kentlere göçmesini sağlıyorlar. Bu büyük bir projenin parçası. Son dönemde yaşadığımız süreçler sevr antlaşmasının yeniden devreye sokulmasıdır bir anlamda. Bu sadece bir termik santralin kömür ihtiyacı değil. İklim krizi, orman tahribatları devam ederken son kalan kadim ormanları da bu şekilde yok ediyorlar. Bu geniş saha tarım alanları, zeytinlikler; sebze, meyve, tahıl üretimi, arıcılık her türlü orman ürünleri üretimini barındırıyor” diye konuştu. 

“HUKUK GÜÇLÜNÜN YANINDA” 

Dayanışmanın ülke çapında bir araya gelerek yürütülmesi gerektiğini söyleyen Başkan Aras, iktidar temsilcilerinin bölgede olmadığına isyan etti. Aras, “Karacahisar, Akbelen, İkizköy’ün yeraltı suyu havzası, bu bölgenin, Muğla ve Bodrum’un su ihtiyacını karşılıyor. Bu tahribat nedeniyle Bodrum’un suları da tehlike altında. Bu sahaya el koyanlar; ne orman, ne köy, köylü, tarım, üretim, yaşam ne de insan tanıyorlar. Burada, köylüsü, kentlisi, aktivisti, siyasi partiden insanlarla birlikte mücadele ediyoruz ama niye sadece muhalifler var onu da anlamıyorum. İktidardakilerin, Ak Partililerin, MHP’lilerin de burada olması gerekmez mi? Devlet gücü kamu gücü karşısında çaresiz kalıyoruz. Hukuk acizin, mağdurun yanında olması gerekirken maalesef günümüz Türkiye’sinde güçlünün yanında. Biz burada bir avuç insanla ormanları savunmaya çalışıyoruz. Bunu bütün Türkiye duysun. Türk halkı ayağa kalkarsa bu işler durur. Bu tür eylemlerde savunulan çocuklarımızın, bütün ülkenin geleceği. Burada ormana sokmayan jandarmanın da polisin de çocuklarının geleceği için mücadele ediliyor. Kendi rantlarını düşünmüyor bu insanlar. Evinden, tarlasından, zeytininden, atasının mezarlığından uzak kalmak istemiyorlar” 

“PATRONLAR EMEKÇİLERİ KULLANIP YÖNLENDİRİYOR, ONLARI BELEDİYEDE İŞE ALACAĞIM” 

Şirket yöneticilerinin çalışanlarını kesime engel olmamaları yönünde kullandığını belirten Başkan Aras, işten ayrılmaları halinde tüm CHP’li belediyelerin santral işçilerine iş imkanı sağlayacağını da belirtti. Başkan Aras,  

“Bizim itirazımız burada iki tane oligarkın para kazanması için devletin seferber olması. O sermayedarlar o paraları kazıyor. Yine gelip Bodrum’dan ev almak istiyorlar. Burayı bitirdikten sonra Yunan adalarına mı gidecekler? Bir de kendi tesislerinde çalışan emekçileri kullanıp yönlendiriyorlar. Bu kişiler Bodrum’da turizm sektöründe ya da belediyemizde çalışabilir. Ben Bodrum Belediye Başkanı olarak onları işe alacağım. Bütün CHP’li belediyelerin de onlara iş vereceğinin garantisini veririm. Köyü elden giderken ekmek parası derdindeler, biliyoruz ama bu çelişkiyi bizi yaşatan kapitalist düzen. Bunu isteyen kapitalist düzen. Bu düzen tüketici insan yaratmak, köylünün köyünden kopmasını istiyorlar. Kendilerine mahkum olmalarını istiyorlar. Bazı köylüler bunun farkında bazıları ise vazgeçmiş. Farkındayız. Onlara da vazgeçmeyin diyoruz. Bugün İkizköy, yarın Karacahisar, öbür gün mumcular, mazı çökertme… Her şey için geç olacak” dedi. 

“YANGINDA KÜL OLAN BÖLGELERDE RES SANTRALİ KURMAYI PLANLIYORLAR” 

Geçtiğimiz yaşanan orman yangınlarının ardından kül ola alanların da ranta açılmaya çalışıldığını söyleyen Başkan Aras, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Biz bir taraftan da yanan ormanların mücadelesini veriyoruz. Bodrum civarında geçtiğimiz yıl yanan ormanlar 17 bin hektar. Özellikle, Çökertme, Ören ve Mazı bölgesinde hepsinin üzerine enerji alanı olarak şerh düşmüşler. Ormana büyük yollar açarak, RES santralleri kurmayı planlıyorlar. Bizim itirazımız bunlara. Ben bugün Bodrum Belediye Başkanı olarak buraya gelirken 4 tane kimlik kontrolünden geçerek geldim. Memleketin sokaklarında katiller, kadın düşmanları cirit atıyor ben Bodrum’dan Milas a gelirken 4 tane kimlik kontrolünden geçiyorum. Bizim itirazımız işte bunlara…”