95 yaşındaki Kıymet Aktuğ’un Akbelen mücadelesi

» Çevre » 95 yaşındaki Kıymet Aktuğ’un Akbelen mücadelesi

Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda 2019 yılında Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlamak için maden sahasının genişletilmesinin talep edilmesi ve arazinin Limak ve İçtaş’a devredilmesi istemiyle başlayan direniş, 2021 yılında nöbete dönüşmüştü. Bölgede yeniden başlayan ağaç kesimleriyle beraber doğa katliamına karşı başlatılan mücadele devam ediyor. İktidarın sermaye yanlı politikalarına karşı direnen halk, kolluk kuvvetlerinin orantısız gücüne […]

Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda 2019 yılında Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlamak için maden sahasının genişletilmesinin talep edilmesi ve arazinin Limak ve İçtaş’a devredilmesi istemiyle başlayan direniş, 2021 yılında nöbete dönüşmüştü. Bölgede yeniden başlayan ağaç kesimleriyle beraber doğa katliamına karşı başlatılan mücadele devam ediyor. İktidarın sermaye yanlı politikalarına karşı direnen halk, kolluk kuvvetlerinin orantısız gücüne maruz kalmasına rağmen direnişten vazgeçmiyor. Direnişe katılan 95 yaşındaki Kıymet Aktuğ’un çabası ise Türkiye’ye örnek oldu.

“ANNEM BENDEN ÖNCE HAZIRLANDI” 

95 yaşındaki annesinin ormanları savunmaya severek geldiğini söyleyen kızı Zeynep Aktuğ, 

“Ağaçlara sahip çıkmak için buradayım. Üç gün önce burada tekrar hareket başlayınca gelmek gerekiyordu. Benim ara sıra eve gidip kendi bakımımı yapıp dönmem lazımdı. Annem 95 yaşında. Anneme ‘Ormana gidelim mi?’ diye sorunca benden önce hazırlandı. Koşa koşa geldi. Gelip benim çadırımda bir hafta kaldı. Köylü arkadaşlarımızla çok güzel vakit geçirdiler. İdare ediyoruz. Sabah kahvaltı ediyoruz, yemeğini bırakıyorum buraya geliyorum ve tekrar eve geri dönüyorum. Ağaç gölgesi gibi bir şey yok” diye konuştu. 

“AĞAÇ KORUNUR” 

95 yaşında ağaçları korumaya gelen Kıymet Aktuğ ise, “Akbelen ormanlarına seve seve geldim. Ağaçlarla yaşıyoruz. Çok üzülüyorum kesilen ağaçlara. Artık bir vatandaş olarak bunu bilincinde olmak lazım. Ağaç korunur. Bir insan gibi korunur. Biz öyle yetiştik” dedi. 

 “YÜZ BİNLER OLURSAK SESİMİZİ DÜNYA DUYAR”

Mücadeleye katkı sağlamak için Bursa’dan gelen seyyah Binnur Hayal ise desteğin büyümesi gerektiğini söyledi. Vatandaşlara destek çağrısı yapan Hayal, “Üç gündür buradayım ama aslında buradaki savunma 2 yıldır devam ediyor. Yavaş yavaş aşağıdan gelmeye başladılar. Yavaş yavaş bütün ormanı alıyorlar. Ne yazık ki 740 dönüm ormanın 40 dönümü kesildi. İleride torunlarım ‘Babaanne Türkiye neden bu kadar çorak?’ dediğinde ben ‘Ben elimden geleni yaptım, savundum’ demek için buradayım. Köylü ne yazık ki tam hakkını alamıyor. Çok üzülüyorum çok az insan var. Ne yazık ki şu anda filler tepişiyor. Yollar barikatla kesilmiş durumda. Ancak Ören tarafından geliş serbest. On binler olduğunda Türkiye, yüz binler olduğunda dünya sesimizi duyacak” dedi.