30 Ekim 2020 depreminin ardından kooperatif mofeli dönüşüm hedefiyle başlatılan Halk Konut Projesi’nin Örnekköy inşaatında hatalı beton kullanıldığı tespit edilmişti. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ilgili binada mühürleme işleminin yapıldığını bildirmesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi‘nden açıklama yapıldı.
Yıkım kararının alındığı bildirilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Kentsel dönüşüm çalışmalarını Türkiye’ye örnek olacak bir model çerçevesinde uzlaşmayla, adaletle ve yerinde gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda 248 hektar alan ve 6 ayrı bölgede proje yürütmektedir.
Kentsel dönüşüm alanlarında 8 şantiyede; yaklaşık 800.000 m² inşaat alanında 6000 bağımsız birimin yapımına devam edilmektedir. İnşaatların her aşamasında İzmir Büyükşehir Belediyesi teknik personeli denetim faaliyetlerini yürütmektedir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce onaylanarak yürürlüğe giren “Karşıyaka, Örnekköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Revizyon İmar Planı” doğrultusunda ise 5 ayrı etapta çalışılmaktadır. Projenin 3. ve 4. etapları için de 29 Aralık 2020 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Büyükşehir iştiraki İZBETON A.Ş. arasında yapılan protokolle yapım süreci başlatılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, bütün kentsel dönüşüm projelerinde yapı güvenliğini ön planda tutarak, bilimsel kontrol ve denetim mekanizmalarını işlettiği bilinmektedir. Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan Örnekköy 3. Etap kapsamındaki bir imalata ilişkin yapılan uygulama da bu titiz çalışmanın ve sağlıklı işleyen kontrol mekanizmanın sonucudur.
İzmir Büyükşehir Belediyesi adına şantiyede kontrolör olarak görev yapan personelimizin hassasiyeti doğrultusunda 48.000 m² inşaat alanı olan 3. Etap içinde 300 metrekarelik bir imalata ilişkin oluşan imalat mühürlenmiş ve gerekli onayların ardından söz konusu bölümün yıkılmasına karar verilmiştir.
Sadece bu örnek bile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projelerdeki kontrol görevini vatandaşımız adına son derece hassas ve sağlıklı bir şekilde yerine getirdiğini açıkça yansıtmaktadır.
Ülkemizde çokça görüldüğü şekilde üzerini örtme, sümen altı etme gibi uygulamalara İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altında yer verilmesi söz konusu değildir.
İmalatın hızı nedeniyle ortaya çıkan bir iletişim eksikliğinden kaynaklanan sorun hızla çözüme kavuşturulmuştur.
Kentsel dönüşümün tüm süreçlerinde olduğu gibi imalat aşamasında da vatandaşımızın mal ve can güvenliğini temin etmek temel görevimizdir”