“En küçük mülkiyet hakkı sahibini bile ev sahibi yapacağız”

» Yerel Yönetimler » “En küçük mülkiyet hakkı sahibini bile ev sahibi yapacağız”

İzmir’in Balçova ilçesinde 50 yıldır süren ‘Balçova arsa mağdurları’ konusu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çözüme kavuşturuldu. Konuya ilişkin Egemenlik Evi’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısına, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ile Balçova Arsa Mağdurları İnsani Dayanışma Derneği Avukatı Mustafa Kemal Turan […]

İzmir’in Balçova ilçesinde 50 yıldır süren ‘Balçova arsa mağdurları’ konusu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çözüme kavuşturuldu. Konuya ilişkin Egemenlik Evi’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısına, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ile Balçova Arsa Mağdurları İnsani Dayanışma Derneği Avukatı Mustafa Kemal Turan katıldı.

“50 YILLIK SORUN ÇÖZÜME KAVUŞTU”

Bölgeye ilişkin imar planının yakın zamanda tamamlanacağının söyleyen Başkan Soyer, arsa mağdurlarının konutlarının yapımında da devreye gireceklerine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: “Burada çok uzun bir zaman uzun 50 yıllık bir meseleden bahsediyoruz. Belediye 50 yıl önce arsa satışı yapmış, kamunun mağdur ettiği insanlarla ilgili çözüm üretmemiz gerekiyordu. Bunu yok saymamız mümkün değildi. Bugün geldiğimiz nokta 50 yıldır sorunu kilitleyen şeylerle ilgili çözüm üretmeyi başardık. 40 kurumdan olumlu görüş alınması gerekiyordu bunun 37 tanesini tamamladık 3 kurumun daha görüşü kaldı. 

“ANAHTARI TESLİM EDEREK EV SAHİBİ YAPACAĞIZ”

Buradan yola çıkarak imar planıyla ilgili çözümü ortaya koyabileceğiz. Biz bu vatandaşlarımıza bir imar hakkı veriyor olmayacağız sadece biz konutlarının anahtarlarını vereceğiz. Oradaki en küçük mülkiyet hakkı sahibini bile anahtarı teslim ederek ev sahibi yapacağız. Belediye marifetiyle olacak bu. Böylece oradaki hiçbir hak sahibini borçlandırmamış olacağız. Kısacası burada çok önemli bir müjdeyi paylaşmış oluyoruz. Biz belediye olarak elimizi taşın altına koyarak imalatların gerçekleşmesini belediye şirketlerimizle yapacağız. Onlara sadece imar hakkı değil konutlarının anahtarını da teslim edeceğiz.”

“HALK KONUT MODELİ İLE EVLERİ YAPACAĞIZ”

Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Halk Konut’ modeli sayesinde konutların yapımını tamamlanacağını ifade eden Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halk Konut adıyla başlattığımız bir model var. Kentsel dönüşümde Türkiye’ye de bir gün örnek olacağını düşünüyoruz. Burada belediye şirketini bir müteahhit gibi yüzde 1 kar marjı ile imalata sokuyoruz. Ticari gaye gütmüyoruz. Bizim ticari bir kar peşinde koşmuyor oluşumuz hak sahiplerinin hakkına kavuşmasını mümkün kılacak. En küçük mülkiyet sahibi vatandaş bile bir konut sahibi olacak. Örnekköy’de de vatandaşların haklarını koruyabilmek için belediye şirketimizi devreye soktuk, imalatı başlattık. Çok da hızlı ilerliyor ve güzel bir şey çıkacak ortaya. 50 senelik bir mağduriyet söz konusu ve tamamen kamunun yarattığı. Çok şükür vatandaşlarımızın yüzünü güldürecek bir çözümü ortaya koymuş olacağız.”

“SON VİRAJA GELDİK”

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ise şu sözleri dile getirdi:

“40-50 yıldır Balçova için sorun olan arsa mağdurlarının çözüm konusu noktasında artık son viraja geldik. Biz 2019’da yola çıkarken demiştik ki 2024’e kadar gereken çalışma neyse yapacağız dedik. Burası plansız bir alan değil, 2011 yılında planlandı ama zaiyat yüksekti uygulanabilirliği düşüktü. Orman sınırları içerisinde kalan parseller vardır. O yüzden bu planın uygulanabilmesi çok mümkün değildi. Jeolojik etütleri yapmaya başladık büyükşehir belediyemiz ile. Bakanlığın birçok kurumuna görüş sorduk. 2 ay önce ormandan olumlu cevap geldi yeni orman sınırları oluşturuldu. Çevre ve şehircilik bakanlığından da geldi. 2019’dan bugüne kadar bölgeyle ilgili bütün çalışmaları yaptık. İnsanlar 50 yıldır mağdur ama bu sorunlardan dolayı çözüm noktasına ulaşamamıştık. Umuyorum kısa süre sonra arsa mağdurlarıyla ilgili sorun çözülmüş olacak. Bunun müjdesini çok yakında başkanımla vermiş olacağız.”