İzmir Barosu, 14 Mayıs’ta yapılan Türkiye Cumhuriyeti 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde yürüttüğü ‘Her Sandığa Bir Avukat Projesi’ kapsamında seçim günü karşılaştıkları hukuki sorunları düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı. İzmir Barosu Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Merkezi Kriz Masası üyesi avukatlar düzenledikleri basın toplantısında seçim günü yaşanan sorunlara dikkat çekti.
İzmir Barosu Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Merkezi Kriz Masası üyesi avukatlar adına konuşan İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Gamze Şimşek, seçim günü iki yüz avukatla sahada bulunduklarına vurgu yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“KOLLUK KUVVETLERİ HER YERDEYDİ”
“Sorunların en başında yaşanan ilk sorun, sabah saatlerinde kolluk kuvvetleri her yerdeydi. Biz biliyoruz ki sandık alanında kolluk kuvvetleri sadece 142 nolu belge ile görevlendirilen personel bulunabilir bina bahçesinde ancak yığınla başka yerlerden getirilmiş kolluk kuvvetleri vardı hatta bahçe de tomanın yaklaştığı yerler oldu meslektaşlarımız bunları çıkartılar gördüğümüz hepsine müdahale edildi ancak bunun İzmir’de olması Türkiye’de neler yaşandı konusunu ortaya çıkartıyor. Üniformalı kolluk kuvvetleri sandık kurulları oluştuktan sonra da alanda bulundular yine meslektaşlarımız bunlara engel olması sayesinde çıkartıldı.
“SANDIK KURULU BAŞKANLARI TARAFINDAN AÇILAN TORBALAR VARDI”
Sandık kurulu başkanları tarafından açılan torbalar vardı, mühürlü olan o torbalar sandık kurulu oluşturulmadan açılamaz. Ancak sandık kurulu başkanları bunları açarak getirmiş ya da orada kurul oluşmadan açmış bunlarla ilgili de müdahalelerimiz oldu. Bunun tespit edilmesi varlığı bile seçim güvenliğini etkileyen şeylerdir. Bunların yaşanmamasını arzu ederdik. Torbaların açık olması ciddi bir sorun buna müdahale eden avukatlar sahaya alınmak istenmediler, müşahitlerde içeri alınmak istenmedi dediler ki ‘siz saat 17.00’dan sonra gelebilirsiniz sadece oy sayımına katılabilirsiniz.’ Bu bilgi müşahitlere yanlış iletilen bilgilerde içeride bulunmaya hakları var.”
“İKİ KİŞİLİK SANDIK KURULLARI OLUŞTURULDU”
Sandık kurullarının en az dört kişiden oluşması gerektiğini belirten Şimsek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İki kişi ile kurulan sandık kurulları oluştu. Mühürleme yapmaya çalışanlar oldu. Dört kişi oluştuktan sonra ve yemin edildikten sonra içeri başka sandık kurulu üyeleri içeri alınamaz ama alındı. Müşahitler içeri alınmadığı için yedeklemenin yapılamadığı yani yedek üyeler yerine müşahitlerin alınmadığı ve yediye tamamlanamayan sandıklar oldu. Hızlı şekilde kurulları oluşturmaya çalıştılar ve torbalar açıldı.
“TUTANAK DEFTERLERİ EKSİKTİ”
Bu torbalarda da birçok eksiklik çıktı. Eksiklikler de seçim sürecinde oy sayımı başladıktan sonra bazı aksaklıklara sebebiyet verdi. Nedir bunlar tutanakların tutulamaması ilçe seçim kurullarına başvurular yapıldı. Tutanak defterleri ilçe seçim kurulundan eksik bir şekilde gönderilmiş birçok sandıktan haberdar olduk. Eksik olan tutanak defterleri tamamlatıldı. Bu defterlerin eksik olması da ilginç bir durum. Bu süreçte bu tutanaklar nasıl tutuldu yine ortada başka sorunlara sebebiyet veriyor.”
“İKİ ZARFLA OY KULLANILDI”
“Mükerrer oy sorunu ile karşı karşıya kaldık” diyen Şimşek, yaşanan sorunları şöyle sıraladı:
“Öncelikle iki zarf verilmesi ve iki ayrı pusulanın iki ayrı zarfa kullandırılmak için seçmene verildiği haberini aldık. Bununla ilgili daha sonra müdahale edilip öğleden sonraki saatlerde bu sorun çözüldü ama sabah bu sorunlar iletilene kadar birçok sandıkta iki zarfla oy kullanıldı. Yine bu İzmir’de yapıldı ve engellenebildi ama diğer şehirlerde ne kadar engellendi bizlerde de bu konuda büyük bir şüphe var.
“142 NOLU BELGE SORUNU İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”
Mükerrer oy sadece iki zarfla değil 142 nolu belge sorunu ile de karşı karşıyaydık. Belgesi olmayan birçok kişi, görevli istedikleri sandıkta oy kullanabildiler. Bunların bir kısmı tespit edildi ancak tespit edilmesi mümkün olmayanlar da vardı çünkü kolluk kuvvetine, polise 142 nolu belge verilmemiş ve verilmediğini söyleyerek oy kullanabildiler. Bu usule aykırı bir uygulamadır birçok polis memuru bu şekilde oy kullanmıştır.”
Şimşek, yaşanan sorunlara ilişkin olarak tutanakların tutulduğunu da sözlerine ekledi.
“HUKUK EGEMEN OLSUN İSTİYORUZ”
28 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turunda alınacak önlemlere ilişkin konuşan İzmir Barosu Eski Başkanı Özkan Yücel ise şu ifadeleri kullandı:
“Bir sonraki seçimlerde sorun çıkan okullarda birden çok avukat görevlendirmesiyle biz bu sorunları aşmanın yolunu da buluruz. Aynı zamanda sadece okullarda görevli arkadaşlar değil o gün mobil ekiplerde çalışan arkadaşlarımızın da vardı. İhtiyaç olan okullarda görev yapmak üzere gitmişlerdi orada da sistemi değiştirme niyetimiz var. Mobil ekiplerdeki arkadaşlarımızı bugün itibariyle sorun yaşanan okullara bugünden o okullara yerleştirip mobil hareketi oradan başlatabiliriz. Bir tek derdimiz var bizler oy toplamıyoruz her birimizin gönlünde bir parti vardır ama bizler siyasi parti değiliz bizler hukukçuyuz hukuk egemen olsun istiyoruz. Hukuk üzerinden sağlıklı bir seçim ortamı olsun istiyoruz.”