Büyükşehir Meclisi’nde ‘EXPO’ tartışması

» Yerel Yönetimler » Büyükşehir Meclisi’nde ‘EXPO’ tartışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yeşildere’de EXPO 2026 için hazırladığı planlara İzmir 7. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Söz konusu karar bir üst mahkemede iptal olunca meclise sunulan alternatif planlar tartışma konusu oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan Meclis birleşimi Kültürpark 4 Nolu holde tamamlandı. Meclis açılışını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak genel seçimlere dikkat çekerek, “Bu Pazar günü gerçekleştireceğimiz seçimimizden önceki son meclis toplantımız. Bu vesile ile pazar günü yapılacak seçimimizin öncelikle ülkemiz demokrasisi açısından, ülkemiz açısından önemli bir demokrasi merhalesi olarak tecelli etmesini tabii ki canı gönülden diliyorum” dedi.

EXPO’YA ‘YÜRÜTMEYİ DURDURMA’ KARARI İPTAL

İzmir 7. İdare Mahkemesi tarafından EXPO 2026 için hazırlanan planlara yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Söz konusu karar doğrultusunda EXPO 2026 için plan değişikliğine giden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni planları Meclis komisyonlarında görüşülmesinin ardından mecliste oylanacakken, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı bozuldu. İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesi tarafından alınan yeni kararda şu noktalara değinildi:

“Bilirkişi raporunda da teknik verilerle ortaya konulduğu üzere, bölgenin yeşil alan kuşağı oluşturularak, doğal bir koridor şeklinde donatı alanına ayrılmasında, bu bölgede mevcut Vezirsuyu Kemerleri, Kadifekale, Halkapınar Kaynağı ve kuyuları gibi kentin doğal ve kültürel değerleri ile bütünleştirilerek kullanım kararlarının çerçevesinin belirlenmesinde, Meles Çayının taşkın riski yanında, deprem gibi doğal afet risklerini de bertaraf edecek usulde planlama çalışması yapılmasında hukuka aykırılık bulunmadığından, yürütmenin durdurulması isteminin kabulü yolunda verilen itiraza konu İdare Mahkemesi kararında isabet görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, İzmir 7. İdare Mahkemesi’nce verilen 29/03/2023 günlü, E:2022/217 sayılı karara karşı davalı idarelerce yapılan itirazın kabulüne, İzmir 7. İdare Mahkemesinin itiraza konu kararının kaldırılmasına, 2577 sayılı yasanın 27/2. Maddesinde öngörülen şartlar gerçekleşmediğinden yürütmenin durdurulması isteminin reddine, 2577 sayılı yasanın 27/7. Maddesi gereğince kesin olarak 03/05/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

KOMİSYONLARA İADE EDİLDİ

Yeşildere’yi yeniden düzenleyecek EXPO 2026 planlarını değiştiren kararları öngören önergeler İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesi kararı sonrası komisyonlara iade edildi. Planların komisyonlara iade edilmesiyle mecliste Yeşildere’nin EXPO planları yeniden tartışma konusu oldu.

‘YEŞİL’ TARTIŞMASI

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Burada günün sonunda yeşilin kaybolduğu bir plan var. Toplam 7 mahalleyi kapsayan alanda vatandaşların mağduriyeti devam ediyor. Orada uzlaşma olmadığı gibi vatandaşlar nereye gideceğini de bilmiyor. Buranın unutulmuş olması o insanların bedel ödeyerek yerlerinden çıkarılmasının doğru olmadığını söylemek istiyorum. Bu ısrarlar doğru değil. Maalesef alternatif alan arayışımız da yok. Alternatifi bu dönemde ararsanız memnuniyet duyarız. Sizin de yükümlülüklerinizi hatırlatmak isterim. Israrlı bir karar yanlıştır. Buranın yeniden oradaki vatandaşları da koruyacak şekilde ele alınması gerekir. Sorunun üzerine toprak atarak düşünmek büyük bir kent ihaneti olur” sözlerini kaydetti. CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise AKP’li Yıldız’ın eleştirilerine cevap verdi. Aydın, “Kimsenin kimseyi unuttuğu yok. EXPO bu şehrin en önemli organizasyonlarından biri. Bu şehrin sorunlu, zor bir alanında EXPO yapmayı tercih etti. Dağın başında yapılan olimpiyat stadının bugün ne durumda olduğunu herkes biliyor. Ama her seferinde ‘siz orada yeşili yok ediyorsunuz’ demelerini anlamsız buluyorum. Proje önlerinde, orada bulunan insanlarla ilgili Büyükşehir’in neler yaptığını da gayet iyi biliyorlar” diye konuştu.

AK Partili HIZAL: SİZ BUNA İNANIYOR MUSUNUZ?

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, alana ilişkin çekincelerini dile getirerek, “Bununla ilgili açılmış bir dava ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Sonrasında Büyükşehir telaşla bir önerge ortaya koyuyor, komisyonlara geliyor, arkasından önerge komisyonlar geçiyor önümüze geliyor, tam bugün görüşeceğiz karara bağlayacağız. Hadi buyurun önergeyi komisyona gönderin. Esasta başka bir şey çıkarsa ne yapacaksınız? Zaten en baştan itibaren bunu dedik. Burada vatandaşla görüşmediniz. Burada yaşayan insanlarla alakalı hassasiyetler var dedik. Buranın kamulaştırma bedeli yaklaşık 1 milyon belki daha da yüksek. Her geçen gün artan bedellerden bahsediyoruz. Bunlar çok ciddi bir yük ortaya koyacak. Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllık kamulaştırmaya ayırdığı rakam 200 milyon lira iken önümüzdeki 2,5 yıl içinde 1 milyarlık kamulaştırma yapacaksınız. Siz buna inanıyor musunuz? Günün sonunda, ‘biz yapamıyoruz, sıkıştık’ diyeceksiniz. Ama neden böyle plansız bir uygulamayla İzmir’in kaynaklarını zamanı harcıyorsunuz. Yarın başka bir yürütmeyi durdurma kararı gelirse ne yapacaksınız? Alternatif alanınız var mı? Yok. Kıymetli arkadaşlar bu iş bu kadar basit mi? Günün sonunda bu EXPO alanıyla ilgili maalesef istenmeyen sonuçlar ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ AYDIN: HUKUK ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNUYORUZ

AK Partili Hızal’ın eleştirilerine yanıt veren CHP’li Murat Aydın, “Bu olanlar bizim plansızlığımızdan kaynaklanmıyor. Bunların hepsi hukuki bir süreç. Hiçbir şeyi telaşla önünüze getirmiyoruz. Bu karar EXPO’nun arazisi ve orada yapılmasıyla ilgisi yok. Bir parselle ilgili bir taleptir bu. Şimdi mahkemeyi yok mu sayalım? Sürecin böyle yürüdüğünü biliyoruz. İlk kez de bir mahkeme kararıyla muhatap olmuyoruz ki… Bu kararın tarihi 3 Mayıs ve kararın tebliği bugün. Bugün tebliğ edilmiş bir kararı ne yapalım? Bugün tebliğ edilmiş kararı yok mu sayalım? Yarın gelseydi bu mahkeme kararı üzerine yeniden değerlendirme kararı alırdık. Mahkeme kararını yerine getirmek tercih değildir. Bu devlet bir hukuk devletidir. Tüm zorluklara, handikaplarına geldiği noktaya rağmen CHP hukukun üstünlüğünü sarsılmaz şekilde korumaktadır” diye konuştu.