İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Belediyesi tarafından Ürkmez Meydanı’nda düzenlenen Yerel Tohum Takas Bahar Bayramı programına katıldı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’in ev sahipliği yaptığı şenliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in eşi Neptün Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, milletvekili adayları, siyasi partilerin temsilcileri ve yurttaşlar katıldı. İzmir ve diğer illerden şenliğe katılan belediyeler, kooperatifler, dernek ve üreticiler kurdukları stantlarda ürünlerini sergiledi.
Önceki nesillerden miras kalan atalık tohumları koruma ve sonsuza kadar yaşatabilme adına Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminden itibaren çalışmalar yapan ve “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Tunç Soyer şenliğin açılışında önemli mesajlar verdi.
“BİR AVUÇTU, 12 BİN DEKARA YAYDIK”
Tohum takas etkinliği ve fide dağıtımının yapıldığı programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Canım Seferihisarlılar hepinizi çok özlemişim. Biz 2006 yılında çıkan 5553 Sayılı yasayı okuyunca gözlerimize inanamamıştık. Nasıl olabilir böyle bir şey?. Yerli tohumun satışını yasaklayan bir kanun. Sonra anlamaya başladık. Bu düpedüz topraklarımızı yabancı şirketlere peşkeş çekmekmiş. İlk kez 5 Şubat 2011’de bir tohum takas şenliği yaptık. 280 tür yerli tohum topladık. Bunların 80 tanesini çimlendirmeyi başardık. Sera kurduk, orada ilk defa karakılçık buğdayını çoğalttık. Şimdi bir avuç karakılçık buğdayı İzmir’in bütün ovalarında, Menemen’de, Ödemiş’te 12 bin dekara yayıldı. Bu neden önemli? Tohum köktür, gelecektir, gelenektir. Atalık tohumlar varlığını kendini çoğaltma gücünden alır. Ve aynı zamanda dış koşullara kendini uydurmayı başarır. O nedenle atalık dediğimiz yerli tohumlar çok kıymetlidir” dedi.
“EMPERYALİSTLER POSTAL YERİNE TOHUM KULLANIYOR”
13 bin sene önce Göbeklitepe’de, o topraklarda yaşayan insanların tohumu keşfettiğini ve tarımı başlattığını söyleyen Başkan Soyer, “Bugün geldiğimiz noktada mercimekten tutun buğdaya her şeyi satın almaya başladık. Türkiye için dünyada kendi kendine yeten ekonomisi olan 7 ülkeden biri derlerdi. Övünürdük. Ne oldu? Şimdi biz ithalatçı olduk. Bu topraklara reva mı? 100 sene önce atalarımız postallarıyla bu toprakları işgal edenleri canları pahasına kovdular. Şimdi ne oldu? Postallarıyla giremeyenler tohumlarıyla girdiler topraklarımıza. Emperyalistler artık postal kullanmıyor, tohum kullanıyor. Biz emperyalizmin bu tuzağına düşmeyeceğiz. Onun için 2011 yılından beri Türkiye’nin her yerinde tohum şenlikleri düzenleniyoruz. Çok daha fazlasını yapacağız” diye konuştu.
“TÜRKİYE TEKRAR KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLACAK”
51 yıl önce bugün darağacına giden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı da anan üç Başkan Soyer, “Onların manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum ve onlara şunu söylüyorum: Çok yakında o yabancı tekellerin tamamını bu memleketten geri göndereceğiz. O yabancı tekeller ki bize yerli ve milli hamaseti yapıyorlar. Dikkat edin, bütün bunları yapanlar yerlilik ve milliliği kimse bırakmıyorlar. Ama ben size söz veriyorum. Bir hafta sonra bütün Türkiye görecek yerli ve milli tarım ne demekmiş, yerli ve milli tohum ne demekmiş, o tohuma sahip çıkmak ne demekmiş görecek. Bütün Türkiye’ye göstereceğiz. Türkiye tekrar kendi kendine yeten bir ülke olacak. Bunu biz yapacağız. Türkiye’nin geleceği aydınlık, pırıl pırıl. 2023 kuşağı gençler bu topraklara demokrasiyi getirecek. Türkiye dünyanın kişi başına düşen milli geliri en yüksek ülkelerinden biri haline gelecek. İçine düştüğümüz bu yoksulluk, işsizlik, sefalet asla kader değil. Başka bir hayat, başka bir Türkiye mümkün. Nasıl başka bir tarım mümkünse başka bir gelecek de mümkün ve o gelecek bu halkı bekliyor. Göreceksiniz 14 Mayıs’ta halkın iktidarını kuracağız. Çünkü bir şey değişecek, her şey değişecek” ifadelerini kullandı.
“BU HİKAYENİN MİMARI VE ÖNCÜSÜ TUNÇ BAŞKAN”
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise, “Tam 12 yıldır tohumumuz için bir araya geliyoruz. 2006 yılında bir yasa çıkardılar. ‘Yerli tohum satamazsın, satın alamazsın, bundan böyle yalnızca ithal tohum kullanabilirsiniz’ dediler. Bir şeyler yapmamız gerektiğini hissetmiştik. 2010 yılında tohum takas şenliği yaparken Türkiye için çok önemli bir mücadele başlattık. Bu hikayenin mimarı ve öncüsü Tunç Başkan’dır. Onun emeği olmasaydı buralara kadar gelemezdik. Emeğinize sağlık Başkanım iyi ki varsınız” diye konuştu.
“İZMİR’DE BİZ ŞANSLIYIZ AMA ANADOLU O KADAR ŞANSLI DEĞİL”
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da “Tohum demek hem geçmiş hem gelecek demek. Atalardan kalan en büyük miras. Belediyelerimiz buna sahip çıkıyor. Birileri saman ithal ederken bizim yerel yönetimlerimiz her zaman üreticinin yanında ve üreticinin hakkını kendisine teslim ediyor. Ama yeterli değil. İzmir’de biz şanslıyız ama Anadolu o kadar şanslı değil” dedi.