Haber:Simge Arıcan
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), gıda ürünlerinin şubat ayında yüzde 7,36’lık artış gösterdiğini açıklamasının ardından zamlar gelmeye devam etti. Ramazan öncesi gelen zamlarla birlikte oranların doğruyu yansıtmadığını belirten esnaf, “Ramazan arifesindeyiz ne iş var ne güç. Kuru kalabalık sadece, insanlar gezmeye geliyor. Dün 100 TL’ye saatığım peynir şu an 160-180 TL. Bu oranlar bence doğru değil. Alırken de satarken de insanların alım gücü çok düştü. İnsanlar bir kilo peynir alıyorsa artık yarım kilo alıyor. Gün içerisinde birçok insan ‘Durumum yok, bana peynir, zeytin verir misiniz?’ diyerek geliyor. Aldığımız ürünü aynı fiyattan alamadığımız için satamıyoruz da. Bazen kar etmeden yardım amaçlı satıyoruz” ifadelerini kullandı.
“PAHALILIK HER YERDE”
Vatandaşların gelen zamlara alıştığını söyleyen esnaf, “Zam geldi denildiğinde insanlar artık yadırgamıyor. Geçen sene yine pahalıydı, yine zam geliyordu ama bu kadar değildi. Şu an peynirin kilosu 180 TL civarında. Bunu da kalabalık aileler üç dört günde bitiriyor. İnsanların asgari ücretle alabildikleri bu kadar. Alamıyorlar, biz yardım ediyoruz. 8 bin 500 asgari ücretle çalışan bir insan, dört kişilik bir aileyi geçindiremiyor. Her şey çok pahalı sadece bizim sektörle ilgili bir durum değil” dedi.
“25 LİRALIK BALIK ALDIM”
Emekli maaşının yetersiz olduğunu ifade eden vatandaş, “Nasıl oy verilecek? Kime oy vereceğiz? Bize beş bin veriliyor. O beş bin ile geçiniyor mu? Onun bir kahvaltısı beş bin. Paranın kıymeti yok. İki kişi emekli maaşıyla geçiniyoruz. Hep elektriğe suya yatırıyoruz. Ben çarşıyı baştan sona doşalıp en ucuz balığı buldum, 25 liralık balık aldım” diye konuştu.