Seyit Torun: Cumhuriyetin ruhuna sahip çıkacağız

» Ege Gündemi » Seyit Torun: Cumhuriyetin ruhuna sahip çıkacağız

CHP’nin belediye başkanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin altıncı gününde bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, altılı masanın ortak bir fikirde buluştuğunu belirtirken CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise, Millet İttifakı’nın yeni bir Türkiye yaratacağını vurguladı.

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde yerel yönetimler teması altında önemli isimler yer aldı. Forumun açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu buluşma İktisat Kongresi’nin belki de en tarihi buluşmalarından biri. Yola çıkarken Atatürk’ün izlediği yol haritasını izlemeye karar verdik, sonucunda nasıl bir sonuç çıkacağı yönünde fikrimiz yoktu. Gördük ki ortak akılla işletilecek süreç çok güçlü bir yol haritası ortaya çıkarıyor. Ayakları yere basan ve zengin içerik üreten bir yönteme neden oldu ortak akıl. Emin olun ki yola çıkarken olandan daha fazla umudu taşıyorum memleketimiz için. Aşağıdan yukarıya, memleketi kılcallarından hayallerin ve umdun ortaya dökülmesi memlekette siyaset yapanlar için çok önemli” dedi. 

“6’LI MASA TEMEL FİKİRDE ÖRTÜŞÜYOR” 

Millet İttifakı’nın ortak fikirde buluştuğunu belirten Soyer, ” Bugün İktisat Kongresi’nde alınmış olan kararların, ilklerin akıbetini takip edeceğiz. Her sene ilerleme raporunu gözden geçireceğiz. Bu kararlar ile ilgili ne yol alındı, nerede tıkanıklık var bütün bunları müzakere edeceğimiz bir değerlendirme kongresi gerçekleştireceğiz. Bu kadar büyük emeğin, umudun, zengin fikirlerin takipçisi olacağız. Gördük ki 6’lı masanın liderlerinin ortaya koyduğu fikirler ile alttaki kılcallardan gelen fikirler çok örtüşüyor” dedi. 

“DEPREM UZUN YILLARA MAL OLABİLİR” 

Dirençli kent yaratmanın temel görev olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, “100 yıl öncesinde çok büyük yıkım ve felaket yaşamasına rağmen bu toplantı yapıldı. Bugünün koşullarına baktığınız zaman çok benzer tablolar görüyoruz. Bir de üstüne yaşanan büyük deprem felaketi. Belki de bu ülkenin uzun yıllarına mal olacak uzun toparlanma felaketi. Bu noktada bizim kentlerimiz ile ilgili yeni bir sorumluluk ve görev üstlendiğimiz kongre ile ortaya çıkarmak istedik. Bu da şehirlerimizi dirençli hale getirmek” dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

İktidarın 2023 hedefi vardı. Türkiye ilk 10 ekonomi arasına girecekti. Uçacaktık. Birçok hamle yapılacaktı. Ama maalesef bu hamlelerin yerini dev bir fakirlik ve yoksulluk sardı. Cumhuriyetin kazanımlarını yok sayanlar yüzüncü yılda maalesef ülkemizi bu hale getirdi. Bugün yaşadığımız tablonun tek bir sebebi vardır.  O da siyasi iktidarın ekonomik tercihleridir. Bu durum asla bizim kaderimiz değil ve olmamalıdır. Tercihleri halktan yana değiştirdiğimizde her şeyin çok kısa bir süre içinde değişeceğini de her beraber göreceğiz. Ülkemizde yaşanacak bir siyasi değişim, tüm alanlarda yeni bir sayfa açılmasını sağlayacaktır. Bu değişimi sağlamak ülkesini seven herkesin görevidir. Mücadele edeceğiz ve Türkiye’de yeni tarihi hep birlikte yazacağız.    

“SİYASİ İKTİDAR DERİN YARALAR AÇTI” 

Yerel yönetim yasalarımız maalesef artık yamalı bohça haline geldi. Aslında yasal düzenlemeler yapılırken halkın ihtiyaçları, belediyelerin daha etkin hizmet vermesi değil, birilerini çıkarı, birilerinin “ben bilirim” anlayışıyla yerine getirildi. Öncelikle bunu düzeltmemiz lazım. İktidara geldiğimizde yerel yönetimleri idari ve mali açıdan güçlendireceğiz. Belediyelerimizin etkili hizmet üretmesini sağlamak için öz girdilerini mutlaka artıracağız. Siyasi iktidarın kötü yönetimi ülkemizde çok derin yaralar açtı. Sizler bu yaraları kapatmak için tarihi bir görev üstleniyorsunuz. İktidarın veremediği hizmetleri halkımıza ulaştırdınız. İyi ki varsınız. İyi ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin iyi ki Millet İttifakı’nın belediye başkanları var.   

“OTORİTER YÖNETİMİ HEP BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ” 

Ülkemiz için artık çok önemli bir dönüm noktasındayız. 2019’dan bu yana tüm olumsuzluklara rağmen eğer Türkiye’de bir sosyal felaket yaşanmadıysa millet ittifakı belediyelerinin sayesindedir. Beldesinden büyükşehirine kadar tüm belediye başkanlarımızla ülkemizin her köşesinde durmadan yorulmadan çalışacağız. Cumhuriyetin ruhuna sahip çıkacağız. Ülkemize, hukuka, adalete, ahlaka ve vicdana sahip çıkacağız. Birleşe birleşe kazanacağız. Bir otoriter yönetimi hep birlikte değiştireceğiz. Gelecek güzel günlerde hep birlikte buluşacağız.  Bir yüzyılın sonunda yeni bir yüzyılın başlangıcında halkın iktidarını demokratik laik hukuk devletini, özgür yaşamı hep birlikte kuracağız” 

Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde düzenlenen foruma Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı  ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve çok sayıda ilçe başkanı katıldı.