Şap hastalığı Ege’de de görüldü

» Manşet 5 » Şap hastalığı Ege’de de görüldü

Irak’ta görülen şap hastalığının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı açıklamada aşılamaya hızla başlandığını duyurdu. Ege bölgesinde de vaka görüldüğünü söyleyen İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan ise karantinanın tüm Türkiye’de uygulandığını ve ihtiyaç duyulması halinde serbest veteriner hekimler olarak İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün aşılama çalışmalarına destek verebileceklerini söyledi.

Haber: Simge Arıcan

Irak’ta şap hastalığının görülmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğümüze incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderilmiştir. Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir. Hâlihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dâhil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır. 8 Mart 2023 tarihinde de Dünya Hayvan Sağlığı Örgütüne gerekli bildirimde bulunulmuştur” diyerek hastalığa karşı aşı ve aşılama çalışmalara başladığını duyurdu.  

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan yurt genelinde ve Ege’de süren hastalıkla mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi. “Vakaların daha fazla artmayacağını düşünüyoruz” diyen Özkan, “Şap hastalığı, Irak menşeili bir hastalık ve viral bir hastalık. Sadece hayvanlar değil, insanlar, kuşlar, bakıcılar, kamyonlar, bunu taşıyan herkes bulaştırabiliyor. Bununla ilgili Bakanlık Türkiye genelinde acil kesimlerin, ithalat ve ihracatın, özel ürünlerin dışında yurt genelinde karantina kararı alındı.   Türkiye’de SAT2 virüsü görülüyor. Bakanlık yurt genelinde aşılama çalışması başlattı. Bu çalışmalar ilk olarak sınır bölgelerinde uygulanacak. Türkiye geneline yayılmaması için de böyle bir karantina uyguladılar” ifadelerini kullandı.

“AŞILAMA ÇALIŞMALARINA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”

Öncelikle Güneydoğu bölgesi için 3 milyon civarı aşının uygulanmaya başlandığını belirten Özkan, İzmir’de il Tarım Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Müdürlük personelinin sahada yetersiz kalması durumunda serbest veteriner hekimler olarak çalışmalara destek verebileceklerini ifade ederek şunları söyledi:

“İzmir ile ilgil durumu tarım bakanlığı yetkilileriyle görüştük. Bütün köylerde ve mahallelerde meslektaşlarımızın da tarım müdürlüklerinin yürüttüğü çalışmalara destek vermeye hazır oldğunu söyledik. Yetkililer de ihtiyaç halinde yardım talebinde bulunabileceğini söyledi.  Aşılama hızlı bir şekilde devam ediyor. İzmir’de de hızlı bir şekilde aşılama yapılıyor. Önümüzdeki hafta içinde genel olarak biteceğini söylediler.”

 

“AYDIN’DA BİR VAKA TESPİT EDİLDİ”

Ege bölgesi ve İzmir özelinde açıklamalar yapan Özkan,“İzmir içinde belirtilmiş bir vaka yok. Aydın’da görülen bir vaka var. Isparta ve Burdur tarafında var. Sonuçta bu güney sınırımızdan girmiş olan bir hastalık olduğu için buzağı ve kuzu gibi küçük hayvanlarda ölüm oranı yüzde 20’leri buluyor. Aşılama çalışmalarının önümüzdeki hafta içinde yurt genelinde tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

ET FİYATLARI ARTMAYA BAŞLADI

Şap vakalarının ve karantina haberlerinin duyulmasıyla kırmızı et rakamlarında da artış gözlemlendi. Kasap ve marketlerden satın alınan etlerin insan sağlığı açısından sorun teşkil etmediğini söyleyen Selim Özkan, etlerin yüksek ısıda denatüre olduğu için et alınmasına engel bir durum olmadığını da ifade etti. Özkan, karantina önlemleri çerçevesinde Türkiye’deki hayvan varlığının azalması durumunda fiyatların daha da artabileceğine vurgu yaptı.