TELE1’e verilen kapatma cezasına siyasilerden ilk tepki

» Ege Gündemi » TELE1’e verilen kapatma cezasına siyasilerden ilk tepki

TELE1’e verilen 3 gün ekran kapatma cezası Ege bölgesi milletvekilleri ve siyasilerin tepkisiyle karşılandı. CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu verilen cezanın adalete ve vicdana sığmadığını belirtirken, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan “RTÜK’ün aldığı bu kararın hesabını hukuk çerçevesinde soracağız” ifadelerini kullandı. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ise “Özellikle gerçekleri duymaya çok ihtiyacımız olan bu günlerde bu cezayı tasdik edenleri kınıyorum” açıklamasında bulundu.

Haber: Ege Saati Haber Merkezi

TELE1’de Enver Aysever’in sunduğu ‘Ayrıntılar’ programına konuk olarak katılan TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in “Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir” eleştirisi “dil, din, ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı” gerekçe gösterilerek, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ekranlarına 3 gün karartılmasına karar verdi.

“TELE1’İ KARARTMAK DEMOKRASİYİ KARARTMAKTIR”

Cezaya ilişkin ilk tepkilerden biri de CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’ndan geldi. Karara tepki gösteren Aslanoğlu, “TELE1’e üç gün boyunca ekran karartma cezası verilmesi deprem sonrasındaki beceriksizliği, acizliği, deprem öncesindeki denetimsizliği ve 41.156 insanımıza mezar olan ev sandıkları çürümüş yapıları düzeltmez. Ama özgür basın, tarafsız haber anlayışı ve adalete olan inancı bir kez daha yerle bir eder” dedi.

“Basını susturmak, TELE1’i karartmak demokrasiyi karartmaktır” diyen Aslanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Deprem acısını yaşarken, dayanışarak yaraları saralım derken biz çok samimiydik. Anlaşılan 20 yıldır olduğu gibi birileri yine kendi açığını görmeyen, ayıbını örten, yanlışını öven bir medya hayalinden vazgeçmemiş. Bu adaletsiz ve vicdansız ceza kabul edilemez. Bırakında insanlar doğruları öğrensin. Tabii o doğrulardan siz rahatsız olmuyorsanız. TELE1’in ve özgür basının yanında adaletsizliğin ve yandaşlığın karşısında olmaya devam edeceğiz”

Verilen cezanın iktidarın ve RTÜK’ün bağımsız habercilik yapan kurumlara karşı niyetini ortaya koyduğunu belirten Bakan şunları söyledi:

“TELE1’e kapatma cezası verilmesi seçim yaklaşırken iktidarın muhalif basına yönelik tavrını ortaya koymaktadır. Seçimlere giderken bağımsız basını susturmak, dolayısıyla TELE1’i susturmak,  Türkiye’de en etkin bağımsız haberciliği yapan bir medya kurumunu susturmak anlamına geliyor. Tele1’i susturmak demek halkın haber alma kaynağını ortadan kaldırmaktır. Niyetleri tam da budur. Kapatma cezası vererek televizyon kanalına hem ekonomik olarak zarar vermek hem de TELE1 çalışanlarının moralini motivasyonunu bozmak istediklerini görüyoruz.”

“TELE1’İN BUGÜNLERİ AŞMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

TELE1’in tartışmalı RTÜK kararlarıyla susturulamacağını, kapatma kararına karşı hukuk çerçevesinde mücadele edeceklerini ifade eden Bakan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu karar ilk değil ama TELE1’ i yayın kapatmayla, yayın yasağı cezalarıyla bugüne kadar durduramadılar. Nasıl depremin yaralarını toplumsal dayanışmayla sarıyorsak iktidarın ve iktidarın yandaş kurumu haline gelen RTÜK’ün aldığı bu kararın, hukuk çerçevesinde hesabını soracağız. Bir yandan da toplumsal dayanışmayla TELE1’in bugünleri aşmasını sağlayacağız.”

“GERÇEKLERİN SESİNİ ENGELLEYENLER HESAP VERECEK”

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ise kapatma cezasına tepki göstererek şunları söyledi:

“Gerçekleri duymaya tahammül edemeyen bir iktidar tarafından yönetiliyoruz. TELE1 gerçeklerin sesi olduğu için karartılarak engelleniyor. Halkın haber alma hakkı gasp ediliyor. Beceriksizlikleri konuşulmasın, acizlikleri ortaya çıkmasın diye muhalif medyayı susturmak istiyorlar. Özellikle gerçekleri duymaya çok ihtiyacımız olan bu günlerde bu cezayı tasdik edenleri kınıyorum. Tarih önünde bunlar çok uzun sürmeyecek. Çok kısa bir vadede hesap verecekler.”