İzmir’de 100 yıl sonra aynı gün yeniden toplandı

» Ege Gündemi » İzmir’de 100 yıl sonra aynı gün yeniden toplandı

2 Şubat 1923’te toplumsal kalkınma sürecinde kadının yeri ve önemine dikkat çekebilmek için ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından düzenlenen Kadın Kongresi 100 yıl sonra yeniden aynı gün “Kadın ve İktisat Kongresi” adıyla toplandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz” sloganıyla 15-21 Şubat tarihlerinde düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ilk forumu olan “Kadın ve İktisat Kongresi” Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde başladı. Tam 100 yıl sonra 2 Şubat’ta yeniden düzenlenen kadın forumunda kadın hakları ve kadınlara yönelik çalışmalar yürüten çok sayıda temsilci, geleceğin Türkiyesi’nin iktisat politikalarının inşası için fikir ve önerilerini sunmaya, projelerini paylaşmaya başladı. Forumun açılışında “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” sloganları atıldı. Forum gün boyu devam edecek.

SEZGİN: BUGÜN BÜYÜK BİR ADIM ATIYORUZ

İdil Türkmenoğlu moderatörlüğündeki forumun açılışında konuşan İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, “Çok heyecanlıyım. Çok güzel bir görüntü var karşımda. Dünyada kesin olan tek şey geçmiştir, üzerinde çalışmış olduğumuz tek şey ise gelecektir. Farklılıklardan ilham alan bu kongrede olmaktan gurur duyuyorum. Ortak hayalimizi İzmir’de gerçekleştirdiğimiz için Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum. Bugün büyük bir adım atıyoruz. Bugün elimizden gelenin en iyisini yapmakla başlayacağız” dedi.

KILIÇ: BİZ KADINLAR ASLA HAYALLERİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

100 yıl önce aynı tarihte yapılan Kadın Kongresi’nin yeniden düzenlenmesinden gurur duyduğunu ifade eden Ege Yönetim Danışmanları Derneği (EgeYDD) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Kılıç “Sorunların değil, çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı bu forumda sizlerle birlikte olmak çok önemli. Ülkemizin yüzde 86’sı hayal kurmaktan vazgeçti ama biz kadınlar asla hayallerimizden vazgeçmeyeceğiz. Ülkemde ikinci cins olarak anılan kadının, bugün birlikte oluşturacağımız kararlarla geleceğini inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

AŞKINER: BAŞARI HİKAYELERİNİ ANLATMAMIZ GEREK

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Aşkıner ise konuşmasında “Uzun yıllardan beri ülkemizde kadın girişimciliğin desteklenmesiyle ilgili çabalarımız bulunuyor. Kadın girişimciliğini, kadın başarı hikâyelerini anlatmamız gerek. Bu çok önemli bir şey” diye konuştu.

ZORLU: CİNSİYETÇİ KALIPLARIN KALDIRILMASI GEREK

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Türkiye’nin Küresel Cinsiyet Eşitsizliği endeksinde 146 ülke arasında 124’üncü sırada olduğunu belirterek şunları söyledi: “İstihdama, siyasete ve karar alma mekanizmalarına kadının katılımı düşük. Önce, cinsiyetçi kalıpların ve bu kalıplardan doğan önyargıların ortadan kaldırılması lazım. Her kademede eğitim müfredatının toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı şekilde planlanması gerek.  Bu konuda devlete büyük görevler düşüyor.”

KESTELLİ: ASLA VAZGEÇMEYİN, MÜCADELE EDİN

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de “Tarlalarda genelde kadınları görüyoruz, çoğu zaman sigortaları olmuyor. Yarım güçle tam verim elde edemeyiz. Asla vazgeçmeyin. Mücadele edin” ifadelerini kullandı.

NEPTÜN SOYER: KADIN BİLGE OLANDIR

“Kadın ve İktisat Kongresi” kapsamında “İkinci Yüzyıla Girerken” başlığıyla yapılan oturumda konuşan İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer ise “M.Ö. 12000’de kadın tarım yapıyor, buğdayı ekmeğe dönüştürerek insanlığı doyuruyor. Tarımın bulunuşunun tasvir edildiği Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde de hep kadın figürleri karşımıza çıkıyor. Kadın olmazsa tarım olmaz, üretim yapılamaz. Buğdayı ilk yetiştiren de kadın, ekmeği ilk defa yapan da kadın. Tarımın sürekliliğini başlatarak insan hayatının göçebelikten yerleşik hayata geçmesini sağlayan da. Tarımın nasıl yapılacağının yanı sıra doğadan nelerin toplanacağı, nasıl kullanılacağı bilgisine deneyerek ulaşmıştır. Koca kadındır o. Kocamış kadın. Yani bilge olan” dedi.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ VURGUSU

Kadınların toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve taciz ile karşı karşıya olduğunu da vurgulayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise kadınların üzerinden bakım yükünü alacak sosyal politikalar uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Çerkezoğlu, “Kreşlerin sayısı artırılmalı. Tüm sanayi bölgelerine kreş açma zorunluluğu getirilmeli. Cinsiyetçi istihdam ve cinsiyetçi işbölümü sonlandıracak çalışmalar gündeme alınmalı. Kadın emeğinde niteliksiz istihdam ve adil olmayan ücret uygulamalarıyla mücadele edilmeli. Kadınların annelik hali nedeniyle ücret kaybı önlenmeli. Yönetmeliklerde kadın üzerinden tanımlanan doğum sonrası bakım izinleri, ebeveyn izinlerine dönüştürülmeli. Kadınlar için esnek güvencesiz işler değil, tam zamanlı ve güvenceli işler yaratılmalı” dedi.

AKTAR: PAYDAŞ OLMALIYIZ

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın (İDK) Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar, “Eğitimden istihdama ve çok yönlü politikaya kadar pek çok konuyu burada konuştuk. Bu alanlarda kadınları güçlendirmeyi destekliyoruz. Biz kadınlar her güçsüzün yanında gücüne güç katmak için varız. Bu yüzyılda artık takip eden değil, paydaş olmalıyız” dedi.

50’DEN FAZLA KADIN DERNEĞİ FORUMDA BİR ARAYA GELDİ

Tüpraş’ın tema sponsoru olduğu  “Kadın ve İktisat Kongresi”, Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (BASİFED) ortaklığı ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) desteğiyle yapılıyor. Birçok farklı meslek grubundan kadının bir araya geldiği foruma Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi İzmir Köy Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer olmak üzere İlçe belediye başkanları ve eşleri, ulusal ve uluslararası düzeyde çalışma yürüten 50’den fazla kadın derneği, STK ve temsilcileri katıldı.

KONGRE 15 ŞUBAT’TA BAŞLIYOR

Sivil, şeffaf ve tam katılımcı bir girişim olarak tasarlanan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacak. Kongrenin sonucunda yeni yüzyıla yön verecek politika önerileri tüm Türkiye ile paylaşılacak.

Kongrenin sekretaryası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından yürütülüyor. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ile ilgili ayrıntılı bilgi ve etkinlik takvimi için iktisatkongresi.org’u ziyaret edebilirsiniz.