Eflatun Nuri Ödülleri’nde basın özgürlüğü vurgusu

» Ege Gündemi » Eflatun Nuri Ödülleri’nde basın özgürlüğü vurgusu

Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin birlikte düzenlediği 6. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Ödül Töreni, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gerçekleşti. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleşen ödül töreninde İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur demokratik bir ülke olmanın en önemli şartı olarak basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı.

Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC), her yıl 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde düzenlediği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Ödül Töreni, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleşti. Bu yıl “demokrasi ve özgürlük” temasıyla 6’ıncısı düzenlenen yarışmanın ödül törenine Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’la birlikte İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İsmet Orhan, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcıları Yavuz Değirmenci ve Veysi Akay, CHP İzmir İl sekreteri Ahmet Yıldız, Gelecek Partisi İl Başkanı Onur Sivaslı, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, Gelecek Partisi Konak İlçe Başkanı İsmet Orhan ve Menderes İlçe Başkanı Eyüp Akbaş, Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Genel Koordinatörü Karikatürist Sadık Pala, İGC önceki dönem Başkanı Misket Dikmen, İGC Yönetim Kurulu Üyeleri, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri, oda temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı. Positive Live Project grubunun konseriyle taçlanan gecede, yarışmada derece alanlara ödülleri alkışlar eşliğinde verildi.

BATUR: KARİKATÜR HUKUKUN, BARIŞIN, HOŞGÖRÜNÜN YANINDADIR

Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Ödül Töreni açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, altı yıldır düzenlenen organizasyonda olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek “Eğer hoşgörü kültürünün yeşerip büyümesini istiyorsak, karikatürü hayatımızın tam ortasına koymalıyız. Hemen hemen her konuda eserler üreten karikatür sanatı, yer aldıkları yayın organlarında ilk hedef haline gelmiş ve önüne set çekilmiştir. Çünkü karikatür, adaletin olmadığı yerde hukukun yanındadır. Savaşa karşı barışın, şiddete karşı sevgi ve hoşgörünün yanındadır” dedi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü de kutlayan Başkan Batur, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye’nin son sıralara indiğini, gazetecilerin tutuklanmaya devam edildiğini dile getirdi.

Batur “Bu ülkede hak ve hukukun yeniden tecelli etmesini, gazetecilerin cezaevine girmediği bir ülke istiyoruz. Herkesin fikrini özgürce söylediği bir ülke istiyoruz. Bunu da sağlayacak olan bizleriz, hep birlikteyiz. Çok yakınız, kapıyı açtık, girmek üzereyiz. Bütün kalbimizle inanıyoruz; her şey güzel olacak” şeklinde konuştu.

GAPPİ: HALK ADINA MÜCADELEMİZ HİÇ BİTMEYECEK

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise yaptığı konuşmada 1961 yılında yapılan mücadelenin ardından geçen zamanda temel hak ve özgürlüklerin teminatı olan basın özgürlüğünde çok da yol alınamadığına dikkat çekti. Gappi, Eflatun Nuri Karikatür Yarışması’nın aslında bir başkaldırı olduğunu, halk adına mücadeleye devam edecekleri belirterek şunları söyledi:

“Bu zorlu mücadele içerisinde kenetlendiğimiz ve en önemli, prestijli etkinliklerimizden olan Eflatun Nuri Karikatür Yarışması’nda bizlere yol arkadaşlığı yapan,  bu yarışmanın ulusal boyutta altıncı kez, çok iddialı ve ses getirir hale gelmesini sağlayan Konak belediyemizin vizyoner Başkanı Abdül Batur’a, yarışmanın isim babası Sadık Pala’ya, yönetim kurulu arkadaşlarıma ve jüriye teşekkür ediyorum. Halk adına mücadelemiz hiç bitmeyecek.  Bağımsız, tarafsız habercilik için çok şeyi göze aldık, almaya devam edeceğiz. İzmir basını sonuna kadar ve inatla gerçekleri yazmaya devam edecek.”