Salgın günlerinde pek çok meslek kolunda faaliyetlerinin durdurulduğunu veya sınırlandırıldığını hatırlatan Mutlu, “Buna rağmen üyelerimizin kamu ve işletme giderleri, benzer ödemeleri çalışamadıkları dönemlerde de sürmüştür. Üstelik geçmişten gelen yüklere, günün getirdiği kira, vergi, enerji gibi ödemeler de eklenmiştir. Bu noktada, açılan delikleri kapatamasa da hükümet ve yerel yönetimler tarafından verilen destekler, muafiyetler ve hibeler nedeniyle Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm yerel yönetimlere ve hükümet yetkililerine teşekkür etmek istiyorum. Ancak üyelerimizin sıkıntılarının sürdüğü de gözlerden kaçırılmamalıdır” dedi.
2023 YILINDAN BEKLENTİLER
Yeni yılda ekonomik rahatlama için enflasyonun ve döviz kurlarının disipline edilmesi gerektiğini belirten Mutlu, “Esnaf sanatkarlar doğrudan halka mal ve hizmet sunan bir kesimdir. Dolayısıyla tüketicilerin alım gücünün düşmesi, esnaf sanatkarların işlerini toparlayamamalarına yol açmıştır. Üyelerimiz karşılaştıkları ağır maliyet artışlarını bile sattığı veya ürettiği ürünlerin fiyatlarına tam anlamıyla yansıtamamıştır. 2023 yılında da benzer zorlukların süreceği düşünülmekle birlikte, enflasyonda belirli bir gerilemenin olacağı yönündeki açıklamalar ile asgari ücret ve emekli maaşlarında yapılan artışlar umut vaat etmektedir” diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET VE EYT
Yeni asgari ücretin açıklandığını da kaydeden Başkan Mutlu, “Ancak istihdam maliyetlerinin desteklenmesi de önemlidir. Asgari ücretin artması işverenler açısından maliyetlerin de yükselmesi anlamına gelmektedir. Bu noktada elaman çalıştıran esnaf sanatkarlar açısından istihdam maliyetlerinin desteklenmesini önemsiyor, yeni asgari ücretin hayırlı olmasını diliyoruz. Öte yandan, bugüne kadar norm birliği sağlanamadığı için EYT düzenlemesinden esnafsanatkarın yararlanamadığı görülmektedir. Üyelerimiz 9 bin iş gününde emekli olabilmektedirler. Oysa SSK’lılar 7 bin 200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaşlar düzenlemeden yararlanıp emekli olabiliyorlar. Bu çerçevede, ayrım yapılmadan aynı haktan üyelerimizin de yararlanması gerektiğini düşünüyoruz. 2000 yılından önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı bulunmayan esnaf sanatkara, bu sürelerinden faydalanma imkanı tanınmalıdır” şeklinde konuştu.
ESNAFA POZİTİF AYRIMCILIK
Esnaf sanatkara pozitif ayırımcılık yapılmasını isteyen Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üyelerimizin eski günlerine dönmesi zor olacaktır, zaman alacaktır. Bu nedenle esnaf sanatkarların toparlanabilmeleri için kesime yönelik desteklerin, teşviklerin ve muafiyetlerin sürdürülmesi, uygun koşullu yeni finans seçeneklerinin planlanması gerekmektedir. Ayrıca genel anlamda; Perakende ticareti düzenleyen 6585 sayılıkanunda esnaf kesiminin fikirleri doğrultusunda düzenlemelere gidilmesi, artan küresel rekabet karşısında üyelerimizin sermaye yapılarınıgüçlendirecek, hızla gelişen, değişen teknolojiye uyumlarını kolaylaştıracak tedbirlerin düşünülmesi, toplumda Yerli Malı tüketiminin teşvik edilmesi vemerkezi ve yerel yönetimlere karşı kesimin mali yükümlülüklerinin hafifletilmesi de beklentilerimiz arasındadır. Netice itibarıyla, toplumda sayısal üstünlüğü olan, halkın içinde yaşayan üyelerimizin rahatlaması, zincirin devamında genel refahı ve huzuru da beraberinde getirecektir.”