Efes Selçuk Belediyesi öncülüğünde sivil toplum örgütleri ve vatandaşların desteğiyle bir kent dayanışması örneği olarak yürütülecek Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi’nin tanıtım toplantısı Selçuk Efes Kent Belleği binasında yapıldı.
Maddi nedenlerle yeterli gıdaya ulaşamayan çocukların hayatından bu sorunu çıkarmak için başlatılan gıda dayanışması projesine kentteki ticaret odası, esnaf ve sanatkârlar odası, ziraat odası, yaş sebze ve meyve kooperatifi, Efes Selçuk Kent Konseyi, gıda mühendisleri odası, ziraat mühendisleri odası ve İzmir Tabipler Odası’nın da destek vereceği açıklandı.
Proje sunumunu Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi sunumunu gazeteci akademisyen ve basın danışmanı Murat Büyükyılmaz gerçekleştirdi. Büyükyılmaz, “Efes Selçuk için hane bazında çıkarılan harita doğrultusunda hamile kadınlardan doğum yapan kadınlara, 0-2 yaş bebeklerden, 2-6 yaş arası çocuklara; ilkokuldan ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine kadar tüm ihtiyaç sahibi bireylere ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Büyükyılmaz projenin ana hedefinin ise çocuklar için gıda dayanışmasını, Türkiye’nin dört bir yanındaki belediyelerle olan bağları güçlendirerek Türkiye ölçeğinde bir dayanışmaya çevirmek olduğunu vurguladı.
Tanıtım toplantısında CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Gıda Mühendisi Akademisyen Yazar Dr. Bülent Şık, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç ve Selvi Kılıçdaroğlu da birer konuşma yaptılar. Konuşmacılar tüm çocukların sağlıklı, erişilebilir ve güvenli gıdaya ulaşmasının bir devlet politikası ve anayasal hak olarak önemini vurgulayarak Efes Selçuk Belediyesi ve Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel’i tebrik etti.
Selvi Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada “Böyle bir oluşumda bulunmaktan gerçekten çok memnunum. Projemiz hakikaten çok güzel. Kent konseyi ile beraber, sivil toplum kuruluşları ile oda başkanları ile birlikte yapmanız çok önemli bir şey” dedi.
EFES SELÇUK’TA HİÇBİR ÇOCUK YATAĞA AÇ GİRMESİN
Proje sunumunun ardından söz alan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ise Türkiye’de yaşanan ekonomik krize değinerek, “Ülke olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Yoksulluk derinleştikçe insanların lokması küçülüyor. Ancak bizler komşumuz açken tok yatamıyoruz. Derinleşen gıda krizi ve artan yoksulluktan en çok etkilenen ise çocuklarımız oluyor. Tam da böyle zorlu bir dönemden geçerken sayın genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve değerli eşleri Sayın Selvi Kılıçdaroğlu’nun çocukların yoksulluk nedeniyle yaşadıkları beslenme yetersizliği hakkındaki çağrıları ile birlikte üzerinde çalıştığımız projemizi hızlandırdık ve artık Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi’ni yaşama geçirmeye hazırız” dedi.
Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi’nin bir dayanışma ve iyilik hareketi olduğunun altını çizen Başkan Ceritoğlu Sengel, “İyi ve yeterli beslenmeleri gereken, çocukluk çağında yetersiz beslenmeyle karşı karşıya bırakılan çocuklarımız için bu koşullarda hep birlikte bir adım atmak istedik. İstedik ki Efes Selçuk’ta hiçbir çocuk yatağa aç girmesin. Evler, okullar ve sokaklar çocukların neşesi ve yaşam enerjisi ile dolup taşsın. Efes Selçuk Çocuklar için Gıda Dayanışmasını çocuklar için gıda güvenliği ve gıda güvencesini sağlamak amacıyla Efes Selçuk Belediyesi öncülüğünde kentin sivil toplum kuruluşları ve tüm yurttaşlarının desteğiyle kent dayanışmasıyla bir iyilik hareketi olarak hayata geçiriyoruz. İşte bu yüzden mimarları çok olan dayanışmanın esas olduğu bir projeden bahsediyoruz” diye konuştu.
Tanıtım toplantısı sonunda Efes Selçuk Belediyesi ve projede iş birliği yapan ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri arasında Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması iyi niyet protokolü imzalandı.
Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.gidadayanismasi.org adresinden ulaşılabilecek.