Hapis cezası alan Başkan Arda: Bu düpedüz siyasi bir karardır

» Ege Gündemi » Hapis cezası alan Başkan Arda: Bu düpedüz siyasi bir karardır

Sosyal medya hesaplarından 2013 yılında yaptığı öne sürülen paylaşımlar nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” gibi suçlardan hakkında dava açılan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya, 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle hapis cezası verildi. Dava sonrası basın toplantısı düzenleyen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Bir fotokopi kağıdıyla ceza aldım. Cezayı kabul etmiyorum” dedi.

1 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

Yargılama sonunda hakim, Arda’yı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret suçundan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299/1 maddesi gereği 1 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Suçu zincirleme şekilde işlediği kanaatine vardığını belirten hakim, cezayı TCK’nin 43/1 maddesi gereğince 1/4 oranında artırılarak Arda’ya 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Hakim, TCK’nin 62. maddesi gereğince, sanığın geçmişi, cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini” hafifletici sebep kabul edilerek cezayı 1/6 oranında indirdi ve Arda’ya, 1 yıl 15 gün hapis cezası verdi.

TCK 53/1 hükmünde yer alan seçme ve seçilme ehliyetinden yoksun bırakılmasını içeren hakları kullanmaktan da yoksun bırakılmasına da hükmeden hakim, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231/5 maddesi gereğince “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına” ve 231/8 maddesi gereğince 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasını hükmetti.

“AK PARTİ BUNU HEP YAPIYOR”

Verilen karar sonrası Gaziemir Belediyesi’si önünde basın toplantısı düzenleyen Başkan Halil Arda, “Mevlana’nın çok güzel bir sözü var; ayağımıza batan dikelenler aradığınız gülün habercidir der. Çok önemli bir görevi icra ediyoruz. CHP’nin sandıkta kazandığı başarıyı içine sindiremeyenler, canla başla çalışmamızı içinde sindiremeyenler tüm CHP’li Belediyeli başkanalar yönelik baskıyı burada da yapmaya çalıştılar. Asla kabul etmediğimiz bir dava ile karşı karşıya kaldık. Maalesef gidişat lehimizde diye savcı ve hakimi değiştirdiler. Eğer aleyhte bir karar çıkacaksa kendilerine yakın bir hakim atanıyor, AK Parti bunu hep yapıyor. Bir ceza aldık 1 yıl 15 gün bu vicdanlara sığmaz, bu kararı kabul edemeyiz, bu düpedüz siyasi bir karardır” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya ait olduğu öne sürülen sosyal medya hesaplarından Gezi Parkı odaklı olayların yaşandığı 2013’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret içerikli paylaşımların yapıldığı iddiasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2020 yılında soruşturma başlatılmıştı.

Arda hakkında, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “Halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama”, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” ve “Suçu ve suçluyu övme” suçlarını işlediği iddiasıyla dava açılmıştı.

Davanın ilk duruşmasında Halil Arda, suçlamaları kabul etmemiş, iftiraya uğradığını öne sürmüştü.