Kamu emekçileri seçim değil geçim bütçesi istiyor

» Ege Gündemi » Kamu emekçileri seçim değil geçim bütçesi istiyor

KESK İzmir Şubeler Platformu üyeleri TBMM’de 2023 Bütçesi görüşmeleri devam ederken İzmir’de düzenledikleri basın açıklamasında “Seçim değil geçim bütçesi istiyoruz” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmeleri devam ederken işçinin, memurun ve emklinin gözü maaşlarına yapılacak zam oranında.

Ekonomik krizin vurduğu her kesim gibi Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonuna (KESK) üye çalışanlar da hükümetin açıklayacağı zam oranınının açıklanmasını bekliyor. Artan yoksulluğu ve çalışan maaşlarına yapılan zamların enflasyonun oldukça altında kaldığına dikkat çekmek isteyen KESK üyeleri İzmir’de Konak Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı KESK İzmir Şubeler Platformu adına Dönem Sözcüsü Mustafa Güven okudu.

Türkiye’deki gelir ve vergi adaletsizliğine dikkat çeken Güven “Bütçeler, yoksuldan alıp zengine verme politikasının en temel aracı olarak kullanılmaktadır. Bütçelerin temel kaynağını oluşturan vergilerin tüm yükü başta biz emekçiler olmak üzere halka yıkılırken; vergi istisnası, muafiyeti, affı, indirimi, teşvik, hazine garantisi gibi yollarla zenginler, patronlar kollanmaktadır” dedi.

Çalışan ücretlerinin belirleneceği sırada Türkiye’de iktidar tarafından suni gündemler yaratıldığını ifade eden Güven sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak biliyoruz ki Bütçe süreci emekçiler ve yoksul halk açısından her gün yürüttüğümüz mücadelenin bir parçasıdır. Sembolik oylamalarla halkı, emekçilerin bütçe hakkını yok sayarak yapılan saray, savaş ve rant bütçesini asla kabul etmeyeceğiz. Kaynaklar, gelirler kimlerden toplanıyor, kimlerin faydası için kullanılıyor? Temel soru budur.

2023 yılı bütçesi bir faiz bütçesidir. 2023 yılı bütçesi aynı zamanda bir seçim bütçesidir. İktidarın kimi kesimlere bir miktar kaynak aktarması tamamen seçime endeksli olup kaşıkla vereceğini kepçeyle toplayacağı yeniden değerleme oranlarından da anlaşılmaktadır.

Maliye Bakanı Nebati’nin iddiasının aksine 2023 bütçesi de diğer bütçeler gibi enflasyonist bir bütçedir. TÜİK rakamları doğru ise 2023 yılı yeniden değerlendirme oranı %122,9 olacak ve tüm kamu hizmetleri, vergi, pul, harçlara bu aranda zam yapılacak, bu da Ocak ta işçiye, emekçiye, emekliye yapılacak sözde zamların kat be kat fazlasının alınacağı anlamına gelmektedir.

Bütçelerde sermaye lehine açılan vergi harcaması adlı kara delik yoksuldan alıp zengine vermenin en temel aracı haline gelmiştir. 2023 Bütçesinde patronlardan alınmayacak vergi tutarı in 750 Milyar TL. Ancak emekçiye düşük ücrete, sefalete mahkum etmeye çalışan iktidar Gelir Vergisinin % 70 ni çalışandan almayı planlamaktadır. Sadece % 3o luk kısmı sermayeden alınması planlanmaktadır.”

“HALKTAN EMEKTEN YANA BÜTÇE”

“Kurumlar Vergisinin 3/1 inden fazlasını kamu bankaları ve diğer kamu kuruluşları ödeyecek. Sermaye kesimi ise vergi kıyakları, teşviklerle korunacak ve toplam ödeyecekleri vergi asgari ücretliden daha az olacak. Her 100 TL nin 8 TL si Kur Korumalı Mevduat şistemi, ne gidecek. Kamu yatırımlarına kaynak yok. Çıkartılması düşünülen EYT, sözleşmeli personelin kadroya alınması için gerekli kaynaklar Bütçeden tanımlı değil. Hukuksuz halktan kaçırılan bu savaş ve rant bütçesini tanımıyoruz.  Bizler iktidarların memuru değil, halkın kamu emekçisi ve mücadele örgütü olarak sadece kendimiz için değil, herkes için halktan, emekten yana bir bütçe istemeye devam edeceğiz.”