İYİ Partili Çıray: Gerekli diplomatik işlemler başlatılmalı

» Manşet 3 » İYİ Partili Çıray: Gerekli diplomatik işlemler başlatılmalı

İstiklal Caddesi’nde yaşanan bombalı terör eylemini değerlendiren İYİ Partili Aytun Çıray, “Teröristler ellerini kollarını sallayarak saldırı gerçekleştiriyor. İçişleri bakanı Soylu’nun söylediği gibi bu saldırının gerçekleşmesinde bir müttefik ülkenin parmağı varsa gerekli diplomatik işlemler hemen başlatılmalıdır” dedi. Ege Saati’ne özel açıklamada bulunan Çıray, ayrıca saldırının zamanlaması ve seçim atmosferine olası etkilerini de değerlendirdi.

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray Ege Saati’ne konuştu. İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde yaşanan saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getiren Çıray, saldırıda yaşamını kaybeden acılı ailelere baş sağlığı diledi.

GÜVENLİK VE İSTİHBARAT ZAAFI OLDUĞU ORTADA

Yaşanan terör eylemlerinin güvenlik ve istihbarat zafiyetini ortaya koyduğunu ifade eden İYİ Partili Çıray, “Bir süre önce bir PKK’lı bir terörist Suriye’den yola çıkarak bir karakolumuzun önüne kadar elini kolunu sallayarak gelmiş, bir polisimizi de şehit etmişti. Çok açı bir olaydı. Belli ki bir güvenlik ve istihbarat zaafı oluşmuştu. Yine aynı şekilde, Suriyeli bir terörist İstanbul’un en işlek caddesinde rahatlıkla bir bomba paketini bırakarak canlarımızın kaybına neden oldu. Olay olup bittikten sonra müdahale yerine terörden koyucu önleyici yeni bir model uygulanması gerektiği ortada. Sayın içişleri bakanı ‘Türkiye’de terörist sayısı 120’nin altına düştü’ demişti bir gün önce. Daha önceki açıklamalarında da ‘Teröristlerin ayakkabı numarasına kadar biliyoruz’ şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bu terörist, sosyal medya hesapları olan, yazışan, açıkta kendisini de ortaya koymuş bir tip. Bizim temennimiz bu saldırının perde arkası ve bağlantılarının ortaya çıkması. Bir daha bu tür olayların olmasına meydan vermemektir” dedi.

“SALDIRININ ARKASINDA KİM VARSA GEREKLİ DİPLOMATİK İŞLEMLER BAŞLATILMALI”

“Amerikan Büyükelçiliğinin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz” sözleriyle saldırının arkasına ABD’nin olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları hakkında konuşan Çıray “Sayın Soylu, bu saldırının arkasında bir müttefikimizin olduğunu söyledi. Türk milleti bunu ismiyle öğrenmek zorunda, devletimiz de gerekirse gerekli diplomatik işlemleri başlatmak zorundadır. Ne yapacaklar şimdi? Yapanın yanına kar mı kalacak, yoksa bir nota dahi vermeyecekler mi?  Bunları izleyip göreceğiz” dedi.

SİYASİ İRADE ENDONEZYA’DA; MİLLETİMİZ BU UCUBE SİSTEMİ ORTADAN KALDIRMAK ZORUNDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın patlamanın hemen sonrasında Endonezya ziyaretine gitmesini de değerlendiren Çıray şunları söyledi: “Bunu ironik bir eleştiri olarak kabul edin. Kendileri, karşı taraftan birisi olunca ‘Afetleri dahi tahmin edemedi, şu geziyi, bu geziyi yaptı’ diye eleştiriyorlar. Ama kendileri böylesine önemli bir konuda yurt dışı gezisine çıkıyorlar. Bu normalde olabilecek bir şey. Ancak bu ucube rejim yüzünden Türkiye’de Tayyip Bey yurt dışına çıktığı zaman yerine vekalet edecek, seçilmiş ikinci bir adam yok. Geri kalan hepsi memur. Siyasi irade bugün Endonezya’da. Bu, başkanlık sistemi filan değil. Bu ucube bir sistem. 2023 seçimlerinde milletimiz bu ucube sistemi ortadan kaldırmak zorunda.”

“TERÖRDEN BEKLENTİ UMMAK VİCDASIZLIKTIR”

Aytun Çıray, saldırının Türkiye’deki seçim atmosferine olası etkileri konusundaki bir soruya ise “İnsan psikolojisinde terör olayları, korku yaratan olaylar gücü elinde tutana doğru yönlendirir. Geçmişte bir siyasi bunu ağzından kaçırmıştı. ‘Terör olayları artıkça oylarımız artıyor’ demişti. Şimdi de burada eğer böyle bir beklenti varsa bunu vicdansızlık olarak kabul ederim. Ancak Türk milleti bunu da tekrar yaşayarak öğrendi. Milletimiz artık kararını korkuları doğrultusunda vermeyecek. Öte yandan saldırının zamanlamasını ve sebeplerini de açıklaması gereken içişleri bakanıdır” sözleriyle yanıt verdi.