Seçme yaşını kim indirdi?

» Köşe yazarları » Seçme yaşını kim indirdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son zamanlarda oldukça yoğun günlerden geçiyor. Ulusal ve uluslararası sorunlarla ilgili görüşmeler, ziyaretler, yaklaşan seçime ilişkin işler ciddi bir zaman ve enerji gerektiriyor. Haliyle birçok konuda danışmanlardan yararlanılması gerekiyor. Danışma konusu, geçmişten günümüze son derece önemli bir konu. Bu konuda düşünürler bazı sözler söylemişler: “Başkalarına danıştığımda öyle olaylar ve konular öğreniyorum ki, bunları […]

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son zamanlarda oldukça yoğun günlerden geçiyor. Ulusal ve uluslararası sorunlarla ilgili görüşmeler, ziyaretler, yaklaşan seçime ilişkin işler ciddi bir zaman ve enerji gerektiriyor.

Haliyle birçok konuda danışmanlardan yararlanılması gerekiyor. Danışma konusu, geçmişten günümüze son derece önemli bir konu. Bu konuda düşünürler bazı sözler söylemişler:

“Başkalarına danıştığımda öyle olaylar ve konular öğreniyorum ki, bunları kendi başıma öğrenmem mümkün değil.” (John Lubbock)

“Meşveret yapmadan icraatta bulunan liderler, bencil ve zayıf görüşlüdür.” (Nizamülmülk)

Danışma konusunun önemine dikkat çektikten sonra konumuza dönelim…

Böylesi bir yoğunlukta, danışmanlar tarafından hazırlanan konuşma metinlerini kontrol etme veya ettirme olanağı bulunması oldukça zor. Yine de böyle bir kontrolün yapılmasında yarar var. Zira araştırmadan hazırlanmış bir metin yüzünden yanlış bilgi aktarılması söz konusu olabiliyor…

Yakın geçmişte danışman hatasından kaynaklı olarak, onlarca yıldır açık olan bazı üniversitelerin yeni açıldığı yönünde bir konuşma yapılmıştı. Zonguldak’ta 1992 yılında kurulan üniversite için, “2007’de biz kurduk” denilmişti. Van’da 1982 yılında kurulan üniversite için de benzeri bir hata yapılmıştı.

Hadi bunlar neyse, Cumhurbaşkanımız henüz 1 yaşındayken yani 1955 yılında açılan Esenboğa Havaalanının açılış tarihi konusunda da bariz şekilde hatalı bir konuşma metni hazırlanmıştı.

Danışmanların son marifeti ise seçme yaşı ile ilgili. Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz günlerde gençlere hitaben yaptığı konuşmada;

”Biz göreve geldiğimizde oy kullanmanın yaşı kaçtı? 30. 30’un altındakiler oy kullanamıyordu. Peki bunu 25’e kim indirdi, 18’e kim indirdi? 25 yaşa indiren biziz. 18 yaşa indiren de biziz.” ifadelerini kullandı.

Yeterli araştırma yapmadan konuşma metni hazırlayan danışmanlara, sevabımıza doğru bilgiyi vermekte yarar var…

Seçme yaşı 1934 yılında 22, 1961 yılında 21, 1987 yılında 20 ve 1995 yılında 18 olarak düzenlendi. Yani seçme yaşı ile ilgili son düzenleme yapıldığında AKP henüz kurulmamıştı.

Uzun yıllar boyu 30 olarak uygulanan seçilme yaşı ise 2006 yılında 25’e, 2017 yılında ise 18’e indirildi. Yani indirilen “seçme” değil; “seçilme yaşı”.

Uzun lafın kısası, “seçme” ve “seçilme” arasındaki farka dikkat etmeyen danışmanlar yüzünden Cumhurbaşkanımız zor durumda kaldı…

Bazı konularda danışmanlardan yardım almak son derece önemli. Zira bir kişinin her konuda doğru bilgi sahibi olması mümkün değil. Bu husus Walter Hunter tarafından şu şekilde ifade edilmiş: “Eğer çok bildiğini söylüyorsan, şapkanı önüne koy ve ona danış.”