İzmir Körfezi kirliliği oldukça karmaşık bir sorun ve tek bir kurumun sorumluluğunda olduğu söylenemez.
İzmir Büyükşehir Belediyesi: Körfez içindeki atık su arıtma tesisleri ve kıyı temizliği gibi konularda doğrudan sorumlu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Genel çevre politikaları, deniz kirliliği ile mücadele ve büyük çaplı projelerin onayı konusunda yetkili.
Diğer yerel yönetimler: Körfeze kıyısı olan diğer belediyeler de kendi bölgelerindeki kirliliğe karşı önlem almak zorundadır.
Özetle: İzmir Körfezi kirliliği, tek bir kurumun değil, birçok farklı faktörün bir araya gelmesiyle oluşan karmaşık bir sorun. Çözüm için uzun vadeli ve kapsamlı çalışmalar yapılması gerekiyor. Hem devlet kurumları hem de yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar bu konuda el ele vermelidir. Türkiye’de AK Parti hükümeti ile çalışan ve ortak proje yapan birçok belediyeyi görmek mümkün.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sorumlu olduğu halde körfez temizliği için bir adım atmayınca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, körfezin temizlenmesine yönelik yol haritasını belirlemek için “Körfezin Geleceği, İzmir’in Geleceği” başlıklı çalıştay düzenledi. Yurtdışından onlarca bilim insanı kirliliğin nedenlerini ve çözümlerine katkı sunmak için kafa yordu, görüş bildirdi.
Ancak, kentin iki büyük üniversitesinden bir tane bilim insanları davet edilmesine rağmen gönderilmedi.
Davete ‘tabi geliriz’ diyen hocalar, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlüklerinden aramışlar, katılmanızı doğru bulmuyoruz demişler.
Kentin iki üniversitesinin hocaları kendi alanlarında görüş bildirmek kent sorununa çözüm bulmak için çalıştaya gelmek istiyor, ancak rektörlük onay vermediği için gitmiyor.
Bir siyasi partinin veya STK’nin toplantısı değil ki?
Neden görevlendirme yapmazsınız?
Bakanlığın toplantılarına giden, Bakan İzmir Körfezi’ndeki kirliliği eleştirirken yanında olmayı şeref sanan rektörlük yönetimleri, körfez kirliliği kent için bir sorun değil mi?
Üniversiteler olarak sizin sorumluluğunuz yok mu?
Çevre sorunu sadece belediyenin sorunu mu?
Bilimi, siyaseti karıştırmak ne kadar doğru?
Çin’den, Amerika’dan insanlarla İzmir’in sorunu için kilometrelerce uzaklıktan geliyor, ama siz 10 kilometre uzaklıktan bu kent için bir adım dahi atmıyorsunuz?
Unutmayın, siyasi baskılar, bürokratik engelleri asla bu kente bir şey kazandırmaz.