İzmir’de hava sıcaklıklarının 35 derecelerin üzerine çıkması nedeniyle sıcak çarpması gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini kaydeden Dr. Mustafa Torun, özellikle risk gruplarını uyardı. Önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Torun, “Kronik hastalığı olanlar, dışarıda azami zaman geçirmeli” dedi.
Sıcak hava dalgası Türkiye’ye giriş yaptı. İzmir’de termometrelerde görülen sıcaklığın 35 derecelerin üzerine çıkması, vatandaşı tedirgin etti. Kentte etkili olan sıcak hava nedeniyle açık alandaki vatandaşlar gölge yerlerde vakit geçirmeye çalışırken, İzmir’in en işlek lokasyonlarından biri olan Kordon ise boş kaldı. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü verilerine göre ise, İzmir’de, şehir merkezindeki sıcaklıklar Konak’ta 37, Buca’da 38, Bornova’da ise 39 derece olarak ölçüldü. Uzmanlar ise aniden artan sıcaklıklarda yaşanabilecek sıcak çarpmalarına karşı vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
“KRONİK HASTALAR DİKKAT ETMELİ”
Ege Saati’ne özel değerlendirmelerde bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Torun, aşırı sıcaklıkların insan sağlığı üzerine ciddi olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, sıcaklıkların etkilerinin, sıcak çarpması, ısı senkopu, ısı krampları gibi sıcakla doğrudan ilişkili bir dizi hastalık olarak ortaya çıkabileceğini kaydetti. Tüm bunların yanı sıra asıl tehlikenin aşırı sıcakların kronik hastalıkların kontrolünü zorlaştıracağını vurgulayan Torun, “Bu tür hastalıkların ağırlaşmasına, dolayısıyla hastane başvurularının artmasına, hatta ölümlere neden olması olasıdır” dedi.
Özellikle yaşlı bireyler, küçük çocuklar, bebekler, hamileler ve kronik hastalığı olanlar ile güneşe direkt maruz kalınan işlerde çalışanların daha fazla risk altında olduğunu beliren Torun, “Kronik hastalığı olanlar, dışarıda azami zaman geçirmeli. Aşırı sıcaklar açısından coğrafik konumu nedeniyle hayli risk altında olan ülkemizde, halkımızın bu duruma hazırlıklı olması ve toplumsal önlemlerin acilen alınması çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
“KORUYUCU TEDBİRLER ALINMALI”
Artan sıcaklıklarla birlikte yaşanabilecek sağlık problemleri için önlem alınması gerektiğini vurgulayan Torun, “Sıcaklık artışlarından vatandaşların risk altında kalmasını engellemek adına, erken uyarı sistemlerinin oluşturulması, koruyucu önlemlerin alınması, uyum stratejilerinin geliştirilmesinde Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlara önemli görevler düşmektedir. Bu konuda acilen ‘Sıcak Sağlık Eylem Planına’ gereksinim vardır” diye konuştu.
“KENTLERDE YAŞAYANLAR BÜYÜK RİSK ALTINDA”
Sadece Türkiye’de değil birçok ülkede aniden artan sıcaklıklarla mücadele edilmek zorunda kalındığının altını çizen Torun, “İklim değişikliğinin bir sonucu olarak oluşan aşırı sıcaklıklar, dünya çapında yaz mevsimlerinin kalıcı bir özelliği haline gelerek, çok sayıda ölüme neden oluşturmuştur. Ekosistemlerimizi sonsuza dek etkilemeye devam etmektedir. Enerji elde etmek için fosil yakıt kullanılması, araç egzoz salınımı, yoğun endüstriyel tarım faaliyetleri gibi insan aktiviteleriyle atmosfere salınan karbondioksit (CO2) ve diğer gazlar dünyanın üzerinde tıpkı sera gibi bir örtü oluşturarak, altında kalan alanın ısınmasına neden olmaktadır. Bu ısınma, kentlerde yoğun betonlaşmayla birlikte ısı emici olan toprak ve yeşil alanların azalması, binalarda kullanılan ısı tutucu malzemeler nedeniyle daha yoğun yaşanmakta olup, bu nedenlerle kentsel ısı adaları oluşmaktadır. Enerji kullanımından açığa çıkan ısı da, kentsel ısı adası oluşumunun bir diğer nedenidir. Bu nedenle kentlerde yaşayanlar çok daha büyük risk altındadır” diyerek sözlerine son verdi
Özel Haber: Arif Enes DURAK