“6284 kanunu pazarlık malzemesi olamaz”

» Ege Gündemi » “6284 kanunu pazarlık malzemesi olamaz”

6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanunun, Cumhur İttifakının ittifak ortakları HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi’nin ittifaka katılım şartı olarak kaldırılmak istenmesine pek çok kesimden sert tepkiler gelmeye devam ediyor. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan İzmir Kadın Platformu (İKP) üyeleri 6284 sayılı kanunun seçimler için pazarlık malzemesi olamayacağını dile […]

6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanunun, Cumhur İttifakının ittifak ortakları HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi’nin ittifaka katılım şartı olarak kaldırılmak istenmesine pek çok kesimden sert tepkiler gelmeye devam ediyor.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan İzmir Kadın Platformu (İKP) üyeleri 6284 sayılı kanunun seçimler için pazarlık malzemesi olamayacağını dile getirerek basın açıklaması gerçekleştirdi. 20 Mart 2021 tarihinde iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’nin ardından 6284 sayılı kanunun da iptal edilmesinin gündeme gelmesine tepki gösteren kadınlar, “susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” yazılı pankart açarken, “baskılar bizi yıldırmaz, gözaltılar bizi yıldıramaz, tutuklamalar bizi yıldıramaz”, “kadın, yaşam, özgürlük” sloganları attı.

İKP adına basın açıklamasını okuyan Gülsev Sağıroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“21.yüzyılın kadın yüzyılı olduğu farkındalığıyla içinde yaşadığımız atmosfer bize kadın öncülüğünün, toplumsallığın ne kadar elzem olduğunu bir kez daha gösterdi, göstermeye de devam ediyor. İktidarın yıkım politikalarının yarattığı bu enkazdan toplumsal dayanışma ile çıkmaya çabaladık ve çabalıyoruz. Acılarımızı yasımızı dayanışmayla aşmaya çalışırken, kaybetme korkusundaki iktidar yine kadınları hedef alıyor. Biliyoruz ki, iktidar bu baskılarla sesimizi kısmak, geride kalanlara gözdağı vermek, kadınların söz, karar ve yetki sahibi olmasını engellemek ve kendi kirli pratiklerini sergilemeye devam etmek istemektedir. 

“KADINLARI SUSTURAMAZSINIZ” 

8 Mart’ta ülkenin her yerinde sokakları ve meydanları dolduran kadınlar ve LGBTİ+’lar olarak, dayanışmayı büyüterek, mücadelemizle yaşamı yeniden inşa edeceğimizi tüm kararlılığımızla haykırdık. Bir kez daha sesleniyoruz: Toplumun ihtiyaçlarını göz önüne alarak ayakta kalmaya, yaşamaya, yaşatmaya çalışan, yaşam üzerindeki eril tahakkümleri teşhir eden kadınları baskı, gözaltı ve tutuklamalarınızla durduramazsınız, susturamazsınız! Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!” ifadeleri kullanıldı.

“DEPREMZEDE ÇOCUKLAR “KORUMA” ADI ALTINDA CEMAATLERE VERİLİYOR”  

Yaşanan deprem felaketinin ardından depremzede çocukların bazı cemaatlere koruma adı altında verilmesini protesto eden kadınlar sözlerine şöyle devam etti:

Depremin ilk gününden beri açlığa, yoksulluğa ve soğuğa terk edilen binlerce kadın, çocuk ve LGBTİ+’lar olarak yaşananların sorumlusunun kim olduğunu çok iyi biliyoruz. Depremzede çocukların çeşitli cemaatlere “koruma” adı altında verilmesinin; Ensar Vakfına bağlı yurtlarda yaşanan istismar vakalarından, Hiranur Vakfı olayına kadar yaşadığımız sayısız acı deneyimlere yenilerinin eklenmesi demek olduğunu da üzülerek biliyoruz. Tüm bu zulümler ve erkçi zihniyetin uygulamaları karşısında biz kadınlar; eşit, özgür, doğayla uyum içinde bir yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz. Gözaltılar, Baskılar, Tutuklamalar Bizi Yıldıramaz! 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ” 

Öldürmekle, tutuklamalarla, hapsederek eve kapatmaya çalıştığınız biz kadınlar ve LGBTİ+’lar olarak Mücadele ile edindiğimiz haklarımızdan; bizim için yaşamsal olan, İstanbul Sözleşmesinden vaz geçmeyeceğiz! Köhnemiş zihniyetin temsilcisi homofobik ve kadın düşmanı ittifaklara da sözümüz: 6284 Sayılı Kanunun tartışmaya açılmasını, önümüzdeki seçimler için pazarlık malzemesi yapılmasını asla kabul etmiyoruz! Yaşasın kadın dayanışması!”