Karşıyaka Spor Kulübü Tarih Kurulu’nun öncülük ettiği, Divan Kurulu ve yönetimin iş birliği ile yapımını üstlendiği, Karşıyaka Belediyesi ile özel kurum ve kuruluşların da destek verdiği KSK Müzesi, geniş katılımlı bir törenle kapılarını açtı.
Mavişehir 2040 Sokak. No:19 adresinde kurulan müzede; Atatürk’ün kulüple bağlarını aktaran bilgi, belge, fotoğraflar, kupalar, şiltler, spor malzemeleri, rozetler, flamalar ve çeşitli objelerden oluşan onlarca tarihi materyale yer verildi. Anılar, yazılar ve basında çıkan haberlerle, kulübün başarı öyküleri ve değerleri müzeye yansıtıldı. Merhum Dr. Bülent Zeren’in kendi çalışma ofisinde biriktirdiği materyaller ile Ahmet Diker başkanlığındaki Tarih Kurulu’nun bizzat kontrol ettiği ve sağladığı objeler, müzenin kaynağını oluşturdu. Karşıyaka’nın sembol ismi Ekrem Güçsav da sağladığı objeler, tasnif, değerlendirmeleri ile müzenin kuruluşuna öncülük eden isimler arasında yer aldı.
“EN GÜZEL GÜNÜMÜZ”
Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı ve KSK Tarih Kurulu Başkanı Ahmet Diker törendeki konuşmasında, “Büyük Karşıyakalılar, büyük Kaf Sin Kaf’lılar, yaşantımızın en güzel günlerinden birini yaşıyoruz. Bir karış vatan toprağı için isyanın, direnişin ve özgürlüğün simgesi olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yol arkadaşlarının kurduğu 110 yıllık ulu çınarın onurlu tarihini sizlerle buluşturmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
KÜLTÜR HAZİNESİ
Merhum Dr. Bülent Zeren’in oğlu Can Zeren ise “Karşıyaka Spor Kulübü’ne 25 yıl aralıksız ve gönüllü olarak, bilabedel hekimlik hizmeti vermiş olan babasının kulüp tarihine dair fotoğraf ve objeleri yıllarca özenle sakladığını hatırlattı. Can Zeren müzenin oluşmasında babasından edindiği bu kültürün bir yansıması olarak katkıda bulunduğu için duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Bu süreçte gösterdikleri yürekten destek için Başkanımız Turgay Büyükkarcı’ya, anneme, STK başkanlarına, kulübün tüm değerli isimlerine ve kulüp tarihine yıllarca verdiği emeklerden dolayı Sayın Ekrem Güçsav’a saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
İĞNE OYASI GİBİ…
KSK’nin sembol isimlerinden Ekrem Güçsav da yıllarca hassasiyetle sahip çıkılan envanterinin bir müzeye dönülmesinin kendisini duygulandırdığını ifade ederek “Ben 12 yaşından beri Karşıyaka sahasında bulunduğum için bu içerideki abilerimin ne kadar büyük adam olduklarını bildiğim için onlara olan borcumu ödemek için de bunu yaptım” diye konuştu.
“TAKIM RUHUYLA KURDUK”
KSK Divan Kurulu Başkanı Atakan Karakaplan ise “Bundan 5 ay evvel terk edilmiş bir binayı teslim aldık. Etraftan geçen herkesin yatıp da uyuyabileceği bir bina. Komple yeniledik, ortak akıl ve emeklerimizle ekonomik şekilde, özveriyle tam bir takım çalışması yaparak müzemizi hazırladık. Müze binasının güzel bir mimarisi var ama 110 yıllık tarihe sahip Kaf Sin Kaf’ımıza ait bir alan ve hacim olarak çok kısıtlı. Bu müze ulvi bir düşünceyle rahmetli Dr. Bülent Zeren tarafından yerini tahsis ederek, yaklaşık 14 yılda topladığı birikimlerini müzemize teslim etmesiyle oluşmuştur. Dr. Bülent Zeren’i minnet ve rahmetle anıyorum. Bu müze kısıtlı olduğu için koyduğumuz bir takım kriterler var. Bu kriterlere göre en az Türkiye şampiyonu olan veya ikincisi yani final oynamış olan Avrupa ve Dünya şampiyonu olmuş takım ve sporcularımıza yer verildi” ifadelerini kullandı.
“SÖZ VERİYORUZ”
Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı ise “Bu sadece bir müze değil, birlik olduğumuz zaman neler yapabileceğimizin en güzel örneklerinden birisidir. Bu müze için çok kişiye minnet duymamız lazım. Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e çok teşekkür etmemiz lazım, bu kulübü defalarca onurlandırdı, şereflendirdi” dedi.
“KSK’NIN MADDİ KAYNAK YARATACAK PROJE ŞUBAT AYINDA AÇIKLANACAK”
Büyükkarcı konuşmasında kulübü maddi açıdan rahatlatacak gelişmeyi ise şu sözlerle paylaştı: “Kulübümüzü yeni ikinci yüzyıla taşıyoruz. İkinci bir bilgi daha vermek istiyorum. Biz bu kulübü devraldığımızda 5 sene önce ben kulüp başkanı olarak bu kapıdan girdiğimde yaklaşık 20 milyon dolar borcumuz vardı. Şimdi yeni bir projeyle kulübe milyonlarca dolar sokmak üzereyiz. Bunu da Şubat ayı içerisinde açıklayacağız. Bundan sonra kulübümüzün inşallah önü açıktır, bu müzeyi hep beraber daha da büyüterek stadımıza taşıyacağımız günleri bekliyoruz.”
“SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da konuşmasında müzenin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. Karşıyaka Spor kulübünün Karşıyakalılar ve İzmir için önemini vurgulayan Tugay şunları söyledi: “Kulübümüzü iyi günler bekliyor. Karşıyaka Spor Kulübümüz hak ettiği çok büyük başarılara umarım erişecek. Karşıyaka Spor Kulübü’ne sahip çıkmanın gerekli olduğunu söylüyorum. Her türlü kişisel hesabın ve siyasi çıkarın da dışında bunun yapılması gerektiğini, bu kentin belediye başkanı olarak söylemek istiyorum. Statla ilgili çok haklı bir eleştiri yapıldı. Bugün yapılması için mücadele eden insanlardan birisiyim. Uygulama projelerini yaptırdık, bitti. Yakında kamuoyuna onları sunacağız. Herkesi bu yönde irade ortaya koymaya davet ediyorum. Bu stadın yapılması için dimdik durmak gerekir. Henüz yeni göreve gelmiş olan ama ilk günden beri enerjisiyle Karşıyaka’yı da etkisi altına alan, yeni İl Başkanımız Şenol Başkanımızı da hem selamlamak, hem de kendisine teşekkür etmek istiyorum. Başkanım Karşıyaka’ya bu şekilde sahip çıkmaya devam edin, emin olun Karşıyakalılar üzerlerine düşecekleri yapacaktır. Burayı birkaç yıl önce TOKİ özel bir kişiye satmıştı. Bizler Karşıyakalılarla birlikte direndik, o yüzden katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Bu müzeye emek harcayan herkese de şükranlarımı sunuyorum”
Karşıyaka Taraftarlar Derneği ve Çarşı Grubu’nun da yer aldığı açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Karşıyaka İlçe Nüfus Müdürü Ertuğrul Öcek, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Üngür, KSK’ye emek veren sporcular ve antrenörler, milli atlet ve geçmiş dönem meclis üyesi Semra Aksu, taraftarlar, meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri ve odaların temsilcileri de katıldı.
HABERİN VİDEOSU: