Yasaların kâğıt üzerinde kaldığı iş kolu: İnşaat işçiliği

» Özel Haber » Yasaların kâğıt üzerinde kaldığı iş kolu: İnşaat işçiliği

Günümüz Türkiye’sinde inşaat işçilerinin en temel insan haklarının başında gelen; yemek, barınma, ücret ve sigorta haklarından bile mahrum bırakıldığını belirten Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “Biz örgütlenmemizi yaşamak ve yaşatmak üzerine yapıyoruz. Bu motto ile harekete ediyoruz” dedi.

Haber: Arif Enes DURAK

İki milyonun üzerinde işçinin çalıştığı ve en çok işçi ölümünün yaşandığı inşaat sektöründe, ölümle burun buruna çalışan işçiler, kötü çalışma koşulları altında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. İnşaat işçilerinin sorunlarını Ege Saati’ne anlayan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, inşaat işçiliğini “yasaların kâğıt üzerinde kaldığı iş kolu” olarak tanımladı.

İşçilerin çok sağlıksız ortamlarda çalıştıklarını ifade eden Başkan Karabulut, “Yaklaşık 2 milyon inşaat işçisi, yasal haklardan noksan bir şekilde çalışıyor. İş kanununun uygulanmadığı sektörlerden bir tanesiyiz. İşçilerin sigortalarının kısıldığı, maaşlarının elden verildiği, primlerinin asgari ücretten yatırıldığı, çalışma koşullarının çok kötü olduğu bir sektörden bahsediyoruz. Toplama kamplarından daha beter olan şantiyelerde yemek yiyen işçiler için hijyen ortamının bile sağlanamadığını çoğu zaman görüyoruz” dedi.

İnşaat işçilerini ‘memleketin en yoksul çocukları’ sözleriyle tanımlayan Karabulut, “Yaşanan bu sorunlara karşı örgütlü inşaat işçisi de ne yazık ki çok az. İnşaatlarda ağırlıklı olarak gurbetçi ve taşeron işçi çalışıyor. Memleketin en yoksullarının çocukları, buralarda çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Yasaların işçi haklarını korumakta yetersiz kaldığını ve iş verenin işçi üzerinde büyük bir egemenliği olduğuna dikkat çeken Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “Yasaların kağıt üzerinde kaldığı bir iş kolundayız. Buna karşı yoğun bir mücadelemiz var. Hem çalışma koşullarının düzeltilmesi hem de iş kanunundan doğan yasal haklarının alınması; insanca çalışma, beslenme koşullarının sağlanabilmesi için mücadele ediyoruz” dedi.

İnşaat işçilerinin ölümle burun buruna çalıştıklarının altını çizen Karabulut, “En fazla iş kazasının işçi kaybının yaşandığı sektörden bahsediyoruz, adeta ölümle burun buruna çalışıyor inşaat işçileri. Biz örgütlenmemizi ‘yaşamak ve yaşatmak’ üzerine yapıyoruz. Bu motto ile harekete ediyoruz. En sık karşılaştığımız sorunlar ise kötü yemeklerden doğan sorunlar oluyor. Ağırlıklı olarak işçi maaşlarının, yasal haklarının gasp edilmesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Ama bu düzen böyle gitmez diyoruz. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.